szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Bár korábban nyitottnak mutatkozott, Kerényi Imre mégsem jelent meg az általa rendelt festményekre válaszképpen született művek kiállításmegnyitóján. A reakció sem lett apolitikus: Orbán Viktortól Budaházy Györgyön át Gyurcsány Ferencig mindenki fel-felvillant egy-egy maró, vagy kevésbé éles kritika tárgyaként. Kerényi mellett, korábbi ígéretével szemben végül egy tucat alkotó is távol maradt az eseménytől.

„Amikor egyszerre csinál valaki magából szentet és bohócot. Vagy csinálnak valakiből. Ez például egy művésznek még előnyére is válna, de egy miniszterelnöknél komoly problémát jelent szerintem” – írja Korányi Mátyás Two glories című képe magyarázataként.

A Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott által 20 millió forintért megrendelt festményekre – ahogy ők fogalmaznak – „magyar történelmi vizuálhorrorra” reagálnak november 30-án megnyílt kiállításukkal fiatal művészek. Ugyanazokat a témákat dolgozták fel, mint a Kerényi által felkért festők, egy kivétellel: Nagy Imre családja ugyanis ellenezte, hogy az 1956-os forradalom miniszterelnökének újratemetését ábrázolják.

A tárlaton Hoffmann Rózsa „álszent, sötét angyalként” jelenik meg, aki „próbálja egymaga szétverni a meglévő értékeket” Orbán Viktor „őrző jelenléte mellett”, Kerényi Imre feje rákerült egy ló nyakára, amelyet Orbán Viktor ül meg, Szijjártó Péter Orbán Viktor magyar hangjaként bukkan fel, Mesterházy Attila a búzakalászban, Gyurcsány Ferenc Orbánnal orosz rulettezve, Budaházy György pedig egy gépfegyverrel a kezében. Orbánt persze nemcsak lovon ülve, de focimezben, glóriákkal és koronában is megfestették.

"Hülyeség várni"

Hülyeség várni az ítélkezéssel, a véleménynyilvánítás halogatása ugyanis visszahőkölés lenne – mondta a Visszakézből! című kiállítás megnyitóján Kálmán C. György irodalomtörténész, kritikus, aki szerint a Kerényi által rendelt festmények „többnyire borzalmasak, giccsesek, bugyuták, és a humor is hiányzik belőlük”.

Holokauszt - További képekhez kattintson!
©

A kritikus szerint a festményekre műalkotás formájában érkező folyamatos reakciók bizonyították, hogy „ez így nevetséges”, „a művészet pedig nem arra való, hogy államilag kieszelt témákat dolgozzon fel”. „Ez persze nem azt jelenti, hogy a mai magyar művészeket hidegen hagyják ezek a kérdések” – tette hozzá. A kiállítás résztvevői nem apolitikussággal reagáltak a Kerényi-féle túlpolitizált alkotásokra, de kiléptek abból a diskurzusból – magyarázta Kálmán, aki szerint a fiatal művészek arra próbálják felhívni a figyelmet, hogy a történelem több reflexiót érdemel, azt, hogy gondolkodjunk, és ne vegyünk mindent készpénznek.

A nemzeti gumicsont

Tanai-Toguro Gyula, a kiállítás egyik szervezője a hvg.hu-nak azt mondta: számukra azért volt fontos ez az underground kezdeményezés, hogy ne egy ember döntse el, mi a nemzeti és mi a kultúra. Meg akarták mutatni, hogyan lehet másképp látni, és másképp feldolgozni történelmi eseményeket. Ahogy korábban kiáltványukban fogalmaztak: Magyarországon „hihetetlen arroganciával folyik a központosítás, a hatalom lehető legkoncentráltabb formában történő kisajátítása”, a polgárok pedig „demagógiából gyúrt nemzeti gumicsontokat kapnak koncként, ami csak a gyűlölködés árkainak mélyítését és a közügyektől való elfordulást segíti”.

Közleményükben arra is kitértek, hogy „a hatalom számára a művészet nem más, mint eszköz, amivel felépítheti sosem volt mitológiáját, egy nagymagyar giccset, amivel önmagukat fényezik, és amivel egyben elvakítják a tömegeket. Szomorú, hogy ehhez művészek adják a nevüket és műveiket. […] A hatalom támogatása is csak látszat, a hatalom nem érti és nem szereti a művészetet, csak használja, kihasználja!”

Korányi Mátyás Horthy Viklós kora című képe kommentárjában még továbbment: „Miként a walesi bárdok sem hódoltak Edward királynak, úgy én is megvetem ezeket az udvari festőket. Jelenlegi tettük erkölcstelen, szégyentelen, a szociális érzékenység, az empátia, a művészet és a kultúra elárulása”. A csoport tagjai mégis azt mondják, nem akarnak ítélkezni a Kerényi által rendelt képek felett, és a ráköltött közpénzt sem sajnálják, de tiltakozni szeretnének a jelenlegi hatalom kultúrpolitikája ellen a saját eszközeikkel, ezért szervezték a kiállítást. Tanai-Toguro a kiállítás megnyitóján azt is elárulta: ha a Fidesz vette volna meg a megrendelt festményeket, akkor senki sem szólt volna semmit.

Egy sör Kerényivel?

Korábban Kerényi Imrét is megkérdeztük a már nyilvánosságra került néhány képről, a miniszterelnöki megbízott azonban akkor csalódottságának adott hangot. „Azt hittem, ezek alkotások lesznek alkotásokkal szemben, ami egy óriási, szenzációs dolog lett volna.”

Fotógalériánkhoz kattintson a képre!
©

A konkrét művekről akkor azt mondta a hvg.hu-nak: „A Vörösiszap című képet öt perc alatt megcsinálom a számítógépen, Az alkotmány születésének pillanatát kimásolom az anatómia tankönyvből, a második világháborút feldolgozó képen látható tárgyakat pedig a lakásomban is megtalálom”.

Tanai-Toguro a megnyitón azt mondta lapunknak, Kerényi csupán "néhány szakszóval dobálózik, dilettáns dolgokat nyilatkozik, ha pedig valóban öt perc alatt elkészítene akár egy a Vörösiszapnál egyszerűbb képet is, fizetni is hajlandó lenne neki". Amiatt pedig, hogy "prekoncepciózusan, három kép alapján elutasított egy egész tárlatot" – ahogy fogalmazott – nem szívesen sörözne Kerényivel.

A miniszterelnöki megbízott korábban azt is elmondta lapunknak: felmerült benne, hogy a Visszakézből! képei közül néhányat beemel a festményei közé, vagy beviszi őket egy kiállításra, a tárlat szervezője azonban ebből akkor sem kért volna, ha Kerényi végül megjelent volna a megnyitón: „Nagyon kedves és nagyon aranyos, de az ő felkarolása olyan lenne, mint piszkos Fredé” – magyarázta a hvg.hu-nak a művész, aki a II. világháborút feldolgozó, Kerényi által becsmérelt fotóit is megvédte. „A II. világháború mindannyiunknál otthon van, de el van süllyesztve, ott rohad, feldolgozatlanul, ezért is fontosak ezek a képek.”

A tárlaton végül nemcsak a miniszterelnöki megbízott nem jelent meg, de volt 12-15 olyan fiatal művész is, aki visszalépett. Tanai-Toguro azt mondta, senkitől sem kértek indoklást, de az egyik jelen lévő alkotótól olyan verziót is hallottunk: voltak, akik megijedtek.

A kiállítás még bővülhet, így az is elképzelhető, hogy lesz még egy megnyitó – ahogy a szervező fogalmazott –, egy Visszakézből 2.0-ás verzió. A tárlatot az érdeklődők a Gozsdu udvar "A" blokkjában, a Fabrik Galériában nézhetik meg.

A témával foglalkozó további cikkeinket itt érhetik el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Kult

Képek: itt a válasz Kerényinek

"Független művészek" állítják ki alkotásaikat november 30-án válaszul arra, hogy Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott 20 millió forint értékben rendelt festményeket kortárs alkotóktól. Az esemény folyamatosan szerveződik a Facebookon, az alkotások közül pedig néhány már el is készült.

Tossenberger Adél Itthon

Kerényi-képek: megszólal Orbán megfestője

A Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott által megrendelt egyik festményen valóban szerepel Orbán Viktor, az alkotó szerint ugyanis „nem lehetett lehagyni a képről”. Galambos Tamás megtiszteltetésnek tartja élete első állami megbízását, és a festményekről készült karikatúráknak is örül, ugyanis jó ingyen reklámnak tartja őket.

hvg.hu Kult

Visszakézből! Kerényinek

"Független művészek" állítják ki alkotásaikat november 30-án, válaszul Kerényi Imre miniszterelnök megbízott képvásárlására. Az esemény most szerveződik a Facebookon.

hvg.hu Itthon

"Vizuálhorror" - Kerényi Imre nagyot csalódott

Elkedvetlenítették Kerényi Imrét azok az alkotások, amelyeket független fiatal művészek készítettek, reagálva a miniszterelnöki megbízott által 20 millió forintért rendelt festményekre, és tiltakozva az Orbán-kormány kultúrpolitikája ellen. Kerényi számára az elkészült anyag értékelhetetlen, az ellentábor viszont „magyar történelmi vizuálhorrornak” tartja az alaptörvényt népszerűsítő festményeket.

hvg.hu Itthon

Bénázásba fulladt Kerényi alaptörvényes ötlete

A felkért nyugdíjas tanárok sem bírták a körmölést, ezért nem kézzel, hanem géppel írt köszöntő lesz az új alkotmány személyre szabott változatán. Az Origo úgy tudja, a címzés nehézségei miatt sokan nem kapták még meg az új alkotmány szövegét, amelyet ráadásul Kövér László nem is dedikál, több önkormányzathoz pedig panaszok is érkeztek a késlekedés miatt.

Tossenberger Adél Itthon

Dedikált Kerényi-album járhat a sikeres érettségiért

Ha tehetné, Kerényi Imre is vásárolna két-három festményt az új alkotmány díszkiadványának illusztrációjához megrendeltek közül. A kiadvány 10 ezer forintba kerül majd, a festményeket pedig a Magyar Nemzeti Galériában állítják ki először. Bár kormányzati oldalról is kritizálják munkásságát, Kerényi erről nem tud. Meg van győződve, hogy a végén a kétkedőknek is tetszeni fog az eredmény.