szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A KDNP-s Michl József módosítaná a köznevelési törvény testi fenyítésről szóló passzusát, kihúzná az ezt tiltó egyik mondatot. Az FN24 erről kérdezte a képviselőt.

Michl József KDNP-s képviselő egyik módosító indítványa arra irányul, hogy húzzák ki a köznevelési törvényből azt a mondatot, hogy „A gyermek és a tanuló nem vethető alá testi fenyítésnek, kínzásnak, kegyetlen, embertelen megalázó büntetésnek vagy bánásmódnak”.

"Azt gondolom, hogy a törvényben szereplő ezt megelőző mondatot („A gyermek, a tanuló, személyiségét, emberi méltóságát és jogait tiszteletben kell tartani, és védelmet kell számára biztosítani fizikai és lelki erőszakkal szemben.” - a szerk.) csak mintegy megismétli ez a passzus. Ráadásul olyan megfogalmazásban, ami nem segíti, hogy szakszerűen lehessen ezt a törvényi helyet használni. Abban a pillanatban, ha ilyen részletező szöveget odabiggyesztünk, akkor az behatárol bennünket, és túlságosan egy csőbe viszi a jogértelmezést. Az első mondat sokkal szélesebb körben biztosítja a gyermekek védelmét" - érvelt az FN24-nek adott villáminterjújában a kereszténydemokrata képviselő.

"Van olyan gyerek, akinek egy koki dicséretnek tűnik, és van olyan, aki vérig sértve elrohan az ombudsmanhoz. A tanárral szemben most akkor is el kell járni, ha a gyerek nevet a kokin. Itt van az én gondom, hogy ez egy gumijogszabállyá válik, ami ha akarom, ilyen, ha akarom, olyan. Ennek a rendelkezésnek nem a köznevelési törvényben kellene szerintem szerepelni, hiszen a polgári törvénykönyv és a büntető törvénykönyv pontosan leírja, hogy mit kell tenni ilyen esetekben" - fejtegette Michl a lapnak.

Arra a kérdésre, hogy szerinte ennek a mondatnak a kikerülése a törvényből nem adna-e bátorítást azoknak a pedagógusoknak, akik esetleg élnének ilyen eszközökkel, a képviselő visszakérdezett: "Miért, eddig adott? Az eddigi törvény még ennyit sem fogalmazott meg rendesen". Az újságíró ekkor figyelmeztette, hogy pontosan ugyanezek a mondatok vannak a hatályos jogszabályban is.

"Sokkal inkább az a veszély jelent meg eddig, hogy a szülők szálltak szembe a pedagógussal. Sokkal nagyobb veszélynek voltak kitéve a pedagógusok, mint a gyerekek. Természetesen nem azt akarom állítani, hogy nincs olyan tanár, aki helytelenül jár el egy-egy fegyelmezési esetben" - véli a KDNP-s politikus. "Az első mondatot fontosnak tartom, a második mondat viszont szerintem szűkítés. És nem szűkíteni, hanem bővíteni kell ezt a kérdést. Szerintem minden ezzel kapcsolatos esetet vizsgálni kell, de azt egy arra hivatott szervnek kell megállapítania, ha visszaélés történt" - fejtette ki.

A testi fenyítés a képviselő szerint "nem a mai kornak megfelelő módszer". "Ezzel együtt én minden pedagógust, aki tanította gyermekemet, felhatalmaztam, ha szükségét érzi, nyugodtan 'járjon el atyaként'. Mások gyerekeivel én természetesen ezt nem tehetem meg" - magyarázta Michl. Az újságíró ekkor közbevetette, hogy a pedagógus sem teheti meg, ugyanis a hazai törvények és nemzetközi jogszabályok is tiltják a testi fenyítést. "Ha én felhatalmazom a tanárt, akkor nyugodtan alkalmazhatja" - felelt a képviselő.

A teljes interjú a Hír24-en olvasható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!