szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szombat koradélután kezdődött meg az Egymillióan a magyar sajtószabadságért nevű Facebook-csoport kormányellenes tüntése a Képviselői Irodánál Budapesten. A szakszervezeti demonstrálók is csatlakoztak, Matolcsy és Orbán lemondását követelték. A hvg.hu tudósítása.

Nem sokkal két óra előtt még csak pár százan gyülekeztek a budapesti Képviselői Irodaház előtt, az Egymillióan a magyar sajtószabadságért tömörülés által szervezett demonstráción, amelyen az Orbán-kormány gazdaságpolitikája ellen tüntettek. A szervezők nyomban aláírásgyűjtésbe kezdtek egy hétpontos kezdeményezésről, melyben többek között Matolcsy azonnali hatályú felmentését követelik. Forszírozzák továbbá egy azonnali válságtanács felállítását, amely átvenné az ország gazdaságpolitikai irányítását.

Azt is kikötnék a millások, hogy ameddig nem rendeződik az ország válsághelyzete, addig az Országgyűlés ne fogadjon el semmilyen lényeges törvényt. Az IMF-fel folytatott tárgyalások részleteinek és eredményeinek nyilvánosságát is követelik, illetve, hogy a civil szervezeteket is vonják be a Valuataalappal folytatott egyeztetésekbe.

A hvg.hu tudósítója szerint a gyülekezők között eleinte főleg idősebbeket lehetett felfedezni, és a megszokottnál jóval kevesebben jelentek meg az eseményen. Nem sokkal kettő után azonban az MTA székház előtti szakszervezeti demonstrálók csatlakozásával egyre többen gyűltek össze. A Magyar Szolidaritás Mozgalom és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma a Munka törvénykönyvének módosítása ellen tiltakozott a Széchenyi-téren, ahonnan transzparensekkel és indulatos, Orbán lemondását követelő skandálások közepette érkeztek a Képviselői Iroda elé.

Kövesse képekben is a demonstrációkat Nagyítás-fotógalériánkban - kattintson a képre!
©

A millások megszólalói egy színpadon váltották egymást. A szervezők szóvivője elmondta: "a helyzet tovább romlott, bóvli ország lettünk, de bóvli az a közösség is, amely nem képes lerázni egy inkompetens hatalmat". Kerék-Bárczy Szabolcs, volt MDF-szóvivő 180 fokos gazdaságpolitikai fordulat szükségességéről beszélt felszólalásában.

A köznevelési törvény alattvalókat akar nevelni a gyerekeinkből - erről Nádori Lídia, a Hálózat a Tanszabadságért Egyesület vezetője beszélt, aki szerint pedagógus-, szülő- és gyerekellenes a törvény. Nádori bejelentette, hogy december 19-én, a köznevelési törvény zárószavazássának napján a Kossuth-téren hatalmas demonstrációt szerveznek, ami ""örömünneppé változik, ha Orbánék visszavonják a tervezetet.

Hajós András is felszólalt, arra emlékeztetett, hogy néhány éve Orbánt a legkártékonyabb politológiai jelenségnek tartotta, és ez be is igazolódott. "Gyerekeknek tekintenek minket, azt akarja a kormány, hogy a térdére üljünk, és aszerint, hogyan énekelünk, ajándékot vagy virgácsot kapunk" - mondta.

Hajós bejelentette azt is, hogy hétfőtől a millás csoport Facebook-oldalán levélküldő akció veszi kezdetét, melyet az IMF magyarországi képviselőihez juttatnak majd el annak érdekében, hogy a tárgyalásokon civil megfigyelők is részt vehessenek.

A színpadi beszédek közben a Képviselői Irodaház ablakából az LMP is akcióba kezdett: egy bőröndöt és egy transzparenst lógattak ki, melyen az állt: "Gyuri már csomagol".

A millás tüntetésről három órakor széledt szét a tömeg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Nagyítás

Egymást érték a tüntetések Budapesten - Nagyítás-fotógaléria

A Liga, a Szolidaritás mozgalom, pedagógusok és köztisztviselők is csatlakoztak szombaton a Munka Törvénykönyvének módosításai ellen kezdeményezett tüntetéshez, mely fél 12-kor indult a Kossuth térről. Délután az Egymillióan a Sajtószabadságért csoport szervezett demonstrációt a Képviselői Irodaház épületéhez, ahol az Orbán-kormány gazdaságpolitikája ellen, Matolcsy György és Orbán Viktor lemondásáért és szakértőkből álló válságtanács felállításáért demonstráltak.

hvg.hu Itthon

Gaskó a szakszervezeti tüntetésen: "remélem nem vernek meg"

Sokak felháborodására Gaskó István is megjelent a szombati szakszervezeti tüntetésen. A pénteken megállapodást kötött Vasúti Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke azt reméli, megenyhülnek irányában a többi szervezet tagjai.