szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Kossuth-térről fél 12-kor indult el a szakszervezetek menete, mely hamar több ezer fős tömeggé duzzadt. A Liga, a pedagógusok, a köztisztviselők is demonstráltak a Munka törvénykönyvének módosításai ellen. A hvg.hu tudósítása.

"Mi húzzuk az ország szekerét, nem hagyjuk, hogy lehúzzanak" vagy "nettó bérem 84 ezer, jövőre 74 200" illetve "csak az óraszámot emelik?" - ezek a feliratok láthatóak a szakszervezetek menetében, mely szombaton fél 12-kor indult el a Kossuth-térről. A hvg.hu tudósítója elmondta, hozzávetőlegesen négyszázan indultak el, de hamar ezerfősre emelkedett a létszám egy régi mentőt követve, melynek hordágyán egy csomag látható "Oktatás" és "Munka" feliratokkal.

A budai Clark Ádám térről ugyanakkor a Magyar Szolidaritás Mozgalom indult el az MTA irányába, hogy kifejezze támogatását. A két menet a Széchenyi-téren Tamás Gáspár Miklós beszédét, Kulka János szavalását hallgatta meg, skandálások közepette. Az Egymillióan a magyar demokráciáért szerveződésből is többen kifejezték szimpátiájukat a szakszervezetekkel. A bohóctüntetés emlékére volt, aki bohócorral jelent meg.

Daróczi Ágnes, a Phralipe Független Cigány Szervezet elnöke arról beszélt, hogy az átlagos 12 százalékos munkanélküliség a cigányság körében ennek négyszerese, a társadalom válságban van, és sehol sincs a komány által ígért rend.

Az egyre duzzadó számú tüntető azért gyűlt össze, hogy tiltakozzanak a Munka törvénykönyvének e héten elfogadott módosításai ellen,továbbá a kormány oktatást, egészségügyet, munkavállalókat érintő intézkedéseire szeretnék felhívni a társadalom figyelmét. A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) csütörtökön jelentette be, hogy Kockán az életed címmel demonstrációt tart szombaton Budapesten.

Nagyítás-fotógalériánk a tüntetésről - kattintson a képre!
©

A tüntetéshez négy nagyobb szakszervezeti tömörülés, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ), az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ), a Liga Szakszervezetek és az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) csatlakozott, de jelen vannak a pedagógusok, a köztisztviselők, továbbá a bánya- és energiaipari dolgozók szakszervezetei is menetelnek, követelve a "tisztességes munkát, béreket és életet".

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken bejelentette, hogy megállapodást kötöttek az új Munka törvénykönyvének a kollektív munkavállalói jogokra és a munkaviszonyra vonatkozó részéről a munkaadói és munkavállalói érdekképviseletekkel. Az érdekképviseleti konföderációk közül az eseményen az MSZOSZ, a Liga és a Munkástanácsok vettek részt.

A SZEF viszont elfogadhatatlannak és érthetetlennek tartja, hogy a kormánnyal a Munka törvénykönyve egyes részéről kötött megállapodáshoz más szakszervezeti konföderációhoz tartozó kollégáik a nevüket adták. Hangsúlyozták, hogy a megállapodást jelenlegi állapotában nem támogatja a magyar szakszervezeti mozgalom egésze.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Gaskó a szakszervezeti tüntetésen: "remélem nem vernek meg"

Sokak felháborodására Gaskó István is megjelent a szombati szakszervezeti tüntetésen. A pénteken megállapodást kötött Vasúti Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke azt reméli, megenyhülnek irányában a többi szervezet tagjai.

hvg.hu Nagyítás

Egymást érték a tüntetések Budapesten - Nagyítás-fotógaléria

A Liga, a Szolidaritás mozgalom, pedagógusok és köztisztviselők is csatlakoztak szombaton a Munka Törvénykönyvének módosításai ellen kezdeményezett tüntetéshez, mely fél 12-kor indult a Kossuth térről. Délután az Egymillióan a Sajtószabadságért csoport szervezett demonstrációt a Képviselői Irodaház épületéhez, ahol az Orbán-kormány gazdaságpolitikája ellen, Matolcsy György és Orbán Viktor lemondásáért és szakértőkből álló válságtanács felállításáért demonstráltak.

Új vezérigazgató a Magyar Suzuki élén

Új vezérigazgató a Magyar Suzuki élén

Különleges megoldást talált ki a Xiaomi, hogy lehűtse az összecsukható Mi Mix Foldot

Különleges megoldást talált ki a Xiaomi, hogy lehűtse az összecsukható Mi Mix Foldot

Audi A3 35 TDI-teszt: a dízel jó hírneve

Audi A3 35 TDI-teszt: a dízel jó hírneve