szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Jogalap nélkül fizettek ki több esetben városházi jutalmakat Pécsen a szocialista polgármesterek vezetése alatt – adta hírül a PécsMa.hu szerdán.

Hoppál Péter, az esetek kivizsgálásával foglalkozó eseti bizottság fideszes elnöke a PécsMa.hu-nak azt mondta, a vizsgálódás során megállapították, hogy 2001 óta több esetben is jogszerűtlen kifizetések történtek a pécsi városházán. A testület, amely a 1990 és 2009 között kiosztott városházi jutalmak kifizetésének feltételeit, megalapozottságát, törvényi alapját vizsgálta, megállapította, hogy 2001-ben és 2002-ben Kerényi János és Újvári Jenő alpolgármesterek részére céljuttatásként történt kifizetés, amelyre azonban a jogszabályok alapján nem volt lehetőség; a kifizetési igazolásokat az elnök elmondása szerint az időközben elhunyt Toller László polgármester és Papp Judit korábbi főjegyző írta alá - olvasható a hírportálon.

Toller László
©

Hoppál Péter közlése szerint több esetben a jogszabályban rögzített mértéket meghaladó pénzösszegeket utaltak a jutalmazottaknak a szocialista polgármesterek vezetése alatt. A legmagasabb, azaz hathavi illetménynek megfelelő összegnél is nagyobb mértékben kapott jutalmat 2005-ben Gonda Tibor, Horváth Zoltán, Kunszt Márta; mindhárman alpolgármesterként. A tisztségviselők havi illetménye bruttó 500 ezer forint volt, mégis 3 millió forinton felüli jutalmat kaptak a tárgyév során - sorolta a vizsgálat megállapításait ismertetve. Toller László polgármester is e limit felett kapott jutalmat 2006-ban, ám mivel az egyösszegű jutalom kifizetése közgyűlési jóváhagyással történt, és mivel balesetét követően került arra sor, ezért kegyeleti okokból a bizottság az ügy részleteit nem vizsgálta – mondta Hoppál Péter a PécsMa.hu-nak. Szintén a törvényes maximum felett kapott jutalmat 2008-ban Meixner András és Tóth Bertalan, a pécsi közgyűlésben jelenleg is helyet foglaló két egykori alpolgármester - tette hozzá.

Az eseti bizottság elnöke a portálnak elmondta: a törvényben meghatározott hároméves elévülési időn túl van a legtöbb törvénytelen kifizetés, így a jutalmak nagy része nem követelhető vissza, "a vétkesek nem vonhatók felelősségre bírósági úton". Meixner András és Tóth Bertalan jutalmát 2008. november 21-én fizették ki, azaz az elévülési idő röviddel a bizottság működésének októberi megindulása után járt le. Ezzel együtt Hoppál Péter elmondta: a testület azt fogja javasolni a közgyűlésnek, hogy szólítsa fel Meixner Andrást és Tóth Bertalant, az általuk a törvényes mértéken felül felvett jutalmat fizessék vissza.

A felvetések kapcsán a hírportál megkereste Nyőgéri Lajost, a Magyar Szocialista Párt városi elnökét, ám ő egyelőre nem reagált a bizottság megállapításaira; későbbre ígért tájékoztatást. Pécsett október közepén alakult meg az önkormányzati vizsgálóbizottság a helyi városházán kifizetett jutalmak jogszerűségének vizsgálatára. A grémium egy pécsi közgyűlési döntés értelmében jött létre, miután a jelenlegi városvezetés nyilvánosságra hozott egy listát, amely szerint 2002 és 2009 között a városházán több mint hárommilliárd forintot költöttek járulékokkal együtt jutalmazásokra. A testület csütörtökön tartja utolsó ülését, hogy aztán a december 15-i közgyűlés elé már egy kész jelentést tárhasson.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megunta a maszkviselést, tűzriadót csinált az iskolában egy komlói diák

Megunta a maszkviselést, tűzriadót csinált az iskolában egy komlói diák

Ne nézzük levegőnek a levegőt!

Ne nézzük levegőnek a levegőt!

Ha nem vigyázunk, elveszíthetjük a lajhárokat

Ha nem vigyázunk, elveszíthetjük a lajhárokat