szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A hvg.hu birtokába jutott Viviane Reding uniós alapjogi biztos levele, melyben számos kérdést intézett a magyar kormányhoz a januártól hatályos új alkotmánnyal kapcsolatban. Alábbiakban részletesen felsoroljuk, mire kíváncsi az Európai Bizottság.

Összesen huszonkét kérdésre, felvetésre kell konkrét válaszokat adnia a magyar kormánynak pénteken, a január 1-től életbe lépő alkotmánnyal kapcsolatban. Mint azt először a Bruxinfo megírta, Viviane Reding alapjogi biztos hivatala levélben fejezte ki „súlyos aggodalmait” a bírák kényszernyugdíjazásával, az új bírói hivatali rendszer felállításával, a bíróságok függetlenségével és az adatvédelmi ombudsman hivatalának megszüntetésével kapcsolatban.

Bár Navracsics Tibor azt nyilatkozta Brüsszelben, tárgyalásain sikerült "megnyugtatnia" Redinget, a biztos szóvivője korántsem így nyilatkozott lapunknak, és azt mondta, kérdéseikre továbbra is kimerítő választ várnak.

Az alábbi kérdésekre kell péntekig válaszolnia a magyar kormánynak.

A bírói reformmal kapcsolatban:

Mi volt a célja a bírák kötelező nyugdíjazásának? Miért 62 év lett a korhatár, amikor ezt 2014-ben emelni fogják?

Hogyan illik ez az intézkedés abba az általános uniós törekvésbe, hogy csökkentsék a közkiadásokat?

Miért kötelező nyugdíjba vonulniuk a bíróknak, ha ugyanez más foglalkozási ágakban nem az? Miért nem csökkentették a kötelező nyugdíjba vonulás korhatárát más foglalkozási ágak (közjegyzők, egyetemi tanárok) esetében, vagy általában a közszférában?

Miért ilyen szoros a törvény hatálybalépésének határideje, ha egyébként a nyugdíjkorhatár emelésének határideje 2014? Történtek-e lépések az érintettek anyagi kompenzálására?

Az Európai Bizottság szerint megkérdőjeleződött a magyar bíróságok függetlensége
©

Megtörténhet, hogy egyes bírók nem kapják meg a teljes összegű nyugdíjukat a korai nyugdíjazás miatt? A jövőben egyáltalán jogosultak lesznek a bírók teljes összegű nyugdíjra 62, vagy 65 éves korukban, ha az új alkotmány szerint minimum 30 évet munkaviszonyban kell ehhez tölteniük?

Mik az intézkedés konkrét hatásai? (A bírói kar számára, a bírók pótlására nézve.)

Az új bírói irányító szervezettel kapcsolatban a levél úgy fogalmaz, „hatalomkoncentráció” figyelhető meg az Országos Bírósági Hivatal elnökének kezében, és felmerül a veszély, hogy a bíróságok függetlensége csorbát szenved, ami ellentétes az EU alapértékeivel.

A Bizottság ezért arra kíváncsi: mik voltak az átszervezés céljai, mi lesz a szerepe az Országos Bírósági Hivatal elnökének, a Hivatalnak magának és és az Országos Bírói Tanácsnak?

Mi garantálja a bíróságok független működését?

Milyen hatóság felelős a bírók kinevezéséért, megbüntetésükért, és mi a pontos döntéshozatali eljárás?

Mi a Kúria elnökének a hatásköre, összehasonlítva a Legfelsőbb Bíróság vezetőjének hatáskörével?

Hogyan alakul át az LB Kúriává, és milyen hatással lesz ez a bírók kinevezésére, továbbá miért eredményezi a reform az LB-elnök mandátumának idő előtti végét?

Mi biztosítja, hogy az LB-elnök idő előtti távozása ellenére is garantált marad az igazságszolgáltatás függetlensége?

Az új adatvédelmi hivatallal kapcsolatban:

Miért kellett a jelenlegi ombudsmani hivatalt egy újjal felváltani?

Miért nem átmeneti intézkedéseket hoztak addig, amíg a hivatalban lévő ombudsman mandátuma le nem jár 2014-ig?

Hogyan biztosítják, hogy ez ne sértse az adatvédelmi biztos függetlenségét, ami uniós jog?

Az új hivatalvezető függetlenségének garantálásával kapcsolatban az EU a törvényi szabályozás azon elemeire is kíváncsi, melyek a hivatalvezető alkalmatlanná válását, leváltásának körülményeit szabályozzák.

A hvg.hu pénteken kikéri a Közigazgatási Minisztériumtól a magyar kormány válaszlevelét, hogy megtudjuk, milyen mélységben, mennyire konkrét válaszokat küldtek Viviane Redingnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
M. László Ferenc Itthon

A főbíró Orbánék reformjáról: teljesen hiányoznak a fékek

Nem lassúak a bíróságok, a gazdasági és polgári perekben a magyar törvényszékek gyorsabbak még a svédországiaknál is. Viszont az igazgatás központosítása és tologatása nem segít a magyar bíróságok évtizedes, évszázados bajain, különösen akkor nem, ha egy teljesen kontrollálatlan, ellensúlyok nélküli hivatal kerül a bírói önkormányzat helyére. A Legfelsőbb Bíróság elnöke nem érti, hogy a kormány miért nem kérte ki a bírósági testületek véleményét az új törvény megalkotásakor, miközben az ügyészséget és az Alkotmánybíróságot megkérdezték. Interjú Baka Andrással.

M. László Ferenc Itthon

A Fidesznek címzett kritikái miatt váltják le Orbánék a főbírót

Eldőlt a legfőbb bíró sorsa: a Fidesz által korábban még támogatott Baka András négy évvel mandátumának lejárta előtt, januári hatállyal távozik hivatalából – ezt az új alkotmány átmeneti rendelkezései véglegesítik. A kormánypártok hónapokig lebegtették a döntést, amit végül a Fideszben túlzónak vélt kritikus megjegyzései miatt hoztak meg. A főbíró az igazságszolgáltatáson belül is elszigetelődött.

Folk György/Brüsszel/hvg.hu Világ

Nem nyugtatta meg a kormány az Európai Bizottságot

Bár Navracsics Tibor szerint kedd este megnyugtatta az egyes kormányzati intézkedések miatt "súlyos aggályokat" megfogalmazó Viviane Reding igazságügyi és alapjogi biztost, az Európai Bizottság a kormánynak címzett kérdései továbbra is fennállnak és részletes válaszokat várnak rájuk - mondta a biztos szóvivője, Matthew Newman.

hvg.hu Napi merítés

Baljós fejlemények a főbíróválasztás előtt

A magyar bírósági rendszer rendszerszinten sosem volt az elmúlt húsz évben közvetlen pártutasítással irányítva, ezért is sajnálatos a Fidesz igazságszolgáltatási „reformjának” iránya - írja a Véleményvezér blog.

Jelszómegosztós funkció érkezhet az Android 12-be, könnyebb lesz hozzáférni a wifihez

Jelszómegosztós funkció érkezhet az Android 12-be, könnyebb lesz hozzáférni a wifihez

A PTE hallgatói és alkalmazottai elutasítják a modellváltást

A PTE hallgatói és alkalmazottai elutasítják a modellváltást

Visszavonta tájékoztatóját a szállodák és éttermek szövetsége

Visszavonta tájékoztatóját a szállodák és éttermek szövetsége