szerző:
MTI

Felülvizsgálati kérelemmel fordul a Legfelsőbb Bírósághoz (LB) az ügyeikben hozott ítéletek miatt az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (EDDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ).

Ezt Cser Ágnes az EDDSZ elnökeként és Pécsi Ágnes, a PSZ budapesti szakoktatási szervezetének titkárhelyettese jelentette be pénteken közös sajtótájékoztatón, Budapesten. Cser Ágnes kifejtette: a PSZ kongresszusi határozatainak megtámadása 2008-ban indult, azóta folyamatosan egyeztetnek Pécsi Ágnessel, aki akkor még a PSZ elnöke volt. Mint mondta, az ítéleteket, illetve azok indoklásait összevetve arra jutottak, hogy "ítéleteiket felcserélhették". Hozzátette: ha a két szervezet ügyeiben felsorolt indoklásokat felcserélnék, a bíróságnak helyben kellene hagynia PSZ esetében elutasított kereseteket, míg az EDDSZ esetében megalapozottnak vélt keresetet el kellene utasítani.

Cser Ágnes azt mondta: az ítéletekben közös, hogy a bíróság mindegyik esetben a döntés alapjaként az egyesülési jogban lényeges elvként érvényesülő "demokratizmusra, tagegyenlőségre, autonómiára és önkormányzásra" hivatkozik. Az ezen elvekre alapuló kongresszusi döntésekkel kapcsolatban a két szervezetnél lezajlott, illetve jelenleg is folyamatban lévő bírósági eljárások során viszont ugyanaz a bíró ugyanazt a törvényt ellentétesen értelmezte.

A PSZ esetében a kongresszusi határozatokkal szemben kezdeményezett eljárásokban a bíróság a tag kereseteit minden esetben elutasította, egyúttal kimondta a határozatok jogszerűségét. Pécsi Ágnes hozzátette: négy kongresszust összesen hat perben támadtak meg, ezek közül egy pert jogerősen megnyertek, a többit elvesztették.

Cser Ágnes úgy fogalmazott, ugyanazon "szigorú törvény" alapján az EDDSZ esetében - az autonómia és az önkormányzásra való lehetőség tiltásával - az egyik tag által benyújtott kereset nyomán a bíróság megsemmisítette a kongresszusi határozatot. Kiemelte: remélik, hogy a Legfelsőbb Bíróságon minél előbb megszületik egy jogegységi döntés, amely segíteni fogja az egységes jogértelmezést és jogalkalmazást. Múlt szombaton a Magyar Nemzet számolt be arról, hogy a Fővárosi Ítélőtábla múlt csütörtöki végzésében helybenhagyta a Fővárosi Bíróság elsőfokú ítéletét, amely megsemmisítette a Cser Ágnes EDDSZ-elnökké választásáról szóló kongresszusi határozatot. Cser Ágnes ennek kapcsán kiemelte: nem igaz az, hogy az ítélet szóbeli elhangzását követően ő nem EDDSZ-elnök; amíg kézhez nem veszi ezt az ítéletet, addig köteles teljes jogkörű elnökként eljárni. Ugyanakkor hozzátette: már intézkedett a rendkívüli kongresszus összehívásáról.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Sorra mondanak fel a dolgozók az Új Nemzedék Központnál

Sorra mondanak fel a dolgozók az Új Nemzedék Központnál

"Négyszer annyit keresek, mint otthon, abból lehet bukni"

"Négyszer annyit keresek, mint otthon, abból lehet bukni"

Okoscipőt fejlesztett a Nike, le sem kell hajolni, hogy bekössük

Okoscipőt fejlesztett a Nike, le sem kell hajolni, hogy bekössük

Még napokig kutathatnak a kútba zuhant spanyol kisfiú után

Még napokig kutathatnak a kútba zuhant spanyol kisfiú után

Egy bicskei cég dolgozói túlórázni akarnak és elutasítják a rabszolgatörvényezést

Egy bicskei cég dolgozói túlórázni akarnak és elutasítják a rabszolgatörvényezést

A királynő is menstruál, még egy filmben is

A királynő is menstruál, még egy filmben is