szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem a központi költségvetésből kapott pluszforrásból, hanem bérmegtakarításból fizették ki az év végi jutalmakat az ügyészségnél. Összesen 1 milliárd 898 millió forintot fordítottak erre a célra, vagyis nem körülbelül ötmilliárdot, ahogy a sajtóban megjelent – közölte kedden a Legfőbb Ügyészség, amely szerint az elmúlt napokban több helyen is valótlan információk jelentek meg az ügyészségi jutalmazásokkal kapcsolatban.

Az ügyészség a központi költségvetéstől pluszforrásokat jutalmazás céljára nem kapott. Az év végi jutalom kifizetésére azért volt lehetőség, mert bérmegtakarítás keletkezett. Az ügyészség feladatai a közelmúltban megnövekedtek, ezen feladatokra – kötelező vádképviseleti jelenlét a bíróság előtt, korrupcióellenes küzdelem, megbízhatósági vizsgálatok törvényességi felügyelete – az ügyészség új embereket vehet fel. Ezeket az állásokat azonban „a gyakorlatilag folyamatos pályáztatás ellenére sem” tudták teljesen feltölteni 2011-ben – olvasható a közleményben.

Csak 2011-ben 168 ügyészségi fogalmazót vettek fel. Ennek ellenére most is 174 üres ügyészi és további 101 nem ügyészi álláshely betöltetlen. Az ügyészség engedélyezett összlétszáma 4616 fő, amelyből a betöltött státusz 4341. Az ügyészi státuszok vonatkozásában az engedélyezett létszám 2018, a betöltött pedig 1844.

Tavaly az ügyészekre, illetve a teljes szervezetre többlet munkateher hárult, amelyet kötelezően el kellett látni. „A kifizetésre került jutalom tehát nem egyéb, mint az üres státuszokon keletkezett bérmegtakarítás, amely az előbbiekből adódóan a jelentős többletfeladatok kompenzációjaként került kifizetésre valamennyi ügyészségi alkalmazottnak” – fogalmaznak.

A kifizetett összeg: 1 milliárd 898 millió 818 ezer forint. Az évben összesen kifizetett jutalom pedig 1 milliárd 987 millió 961 ezer forint volt, amely már tartalmazza az állami kitüntetésekkel, ügyészségi elismerésekkel járó, vagy az eseti jutalmak összegét is.

Mivel a többletteher országosan nem egyenletes, a jutalmak is különbözőek voltak – indokolták. Az alkalmazottak átlagosan a havi illetmény 124 százalékának megfelelő összeget kaptak, de a legleterheltebb Fővárosi Főügyészségen, ideértve a kerületi ügyészségeket is, ez helyenként elérte a 200 százalékot – közölték.

Hozzátették: „Emlékeztetnénk arra is, hogy a bíróságokkal ellentétben a jogszabályok az ügyészek részére nem biztosították a 13. havi illetmény lehetőségét”.

A Legfőbb Ügyészség azt is közölte: a megjelent körülbelül 5 milliárd forintos kifizetésről szóló hírek teljes egészében valótlanok.

Az ilyen nagyságrendű összeg a teljes nem rendszeres személyi juttatásokat tartalmazza, ez 2011-ben 6 milliárd 52 millió 942 ezer forint, amely magában foglalja a jutalmat, valamint a jogszabályok alapján kötelezően kifizetendő készenlét-, ügyelet-, túlóradíjat, helyettesítési-, átirányítási díjat, távolléti díjat, 2011. évi bérkompenzációt, végkielégítést, jubileumi jutalmat, napidíjat, betegszabadságot, cafeteriát, továbbképzési költségeket, költségtérítést, albérleti hozzájárulást, segélyeket, illetve az Eurojusthoz kapcsolódó kiadásokat is – sorolták.

A hétfői Blikk írta azt, hogy egy év alatt összesen 4,5-5 milliárd forintos jutalmat osztottak szét az ügyészség munkatársai között.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!