szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ORFK vizsgálja az Operánál történt hétfői intézkedések szakszerűségét. Az LMP korábban jelezte, a rendőri sorfal ellenére két aktivistájukat is megverték a szélsőjobboldali tüntetők, a rendőrség mégis egy megvert LMP-st kutatott át.

Hatala József országos rendőr-főkapitány elrendelte a Operaháznál és a környékén megtartott demonstrációkhoz kapcsolódó rendőri biztosítás értékelő, elemző szakmai vizsgálatát - közölte a rendőrség csütörtökön.

A budapesti Operaház közelében hétfő este civil szervezetek és több ellenzéki párt részvételével megtartott demonstráció résztvevői az alaptörvény és a sarkalatos törvények visszavonását követelték, közvetlenül azelőtt, hogy a dalszínházban ünnepi gálaestet rendezett a kormány az alaptörvény hatálybalépése alkalmából.

Kattintson képeinkért!
©

Az Operánál szélsőjobbos ellentüntetés is volt, amelynek résztvevői több ellenzéki politikussal és aktivistával is összetűzésbe keveredtek. Az LMP két szimpatizánsát szélsőjobbosok bántalmazták, a rendőri intézkedés azonban a párt szerint abban merült ki, hogy a tettesekkel szemben nem intézkedtek, ellenben a bántalmazott LMP-st igazoltatták és átkutatták.

Az LMP szerint a rendőrség valóban nagy erőkkel jelent meg a helyszínen, éppen ezért érthetetlennek tartják, miért nem sikerült az Andrássy út és a Nagymező utca sarkán gyülekező szélsőjobboldali ellentüntetők agressziójától megóvni a békésen demonstrálókat. Az LMP jelezte, szeretnék, ha a Belügyminisztérium kivizsgálná az ügyet.

Az MSZP pedig szerdán kezdeményezte a politikai, rendőri vezetők felelősségének kivizsgálását, mert a párt szerint a rendőrség nem tett megelőző, majd rendteremtő intézkedéseket a demonstrációt megzavaró ellentüntetőkkel szemben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hogyan befolyásolja a várandósság alatt megélt stressz az utódok életminőségét? – folytatódik a Határtalan tudás-sorozat

Hogyan befolyásolja a várandósság alatt megélt stressz az utódok életminőségét? – folytatódik a Határtalan tudás-sorozat

Már több mint egymillió regisztrált fertőzött van Spanyolországban

Már több mint egymillió regisztrált fertőzött van Spanyolországban

Egy hónapra bezárnak az iskolák Szlovákiában

Egy hónapra bezárnak az iskolák Szlovákiában