szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Fidesz szerint a szocialisták nem pontosan értették, mit mondott az Európai Bizottság, amely világossá tette, hogy még tart a magyar törvények vizsgálata - írta a párt szóvivője az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményben.

Selmeczi Gabriella az MSZP a nap folyamán megismételt azon javaslatára reagált, hogy a parlament jövő hétfőn rendkívüli ülésen, a házszabálytól eltérve módosítsa az Európai Unió által kifogásolt jogszabályokat: a stabilitási és a jegybanktörvényt, a bírák nyugdíjazására vonatkozó szabályozást, és helyezze vissza jogkörébe az adatvédelmi biztost.

Selmeczi Gabriella közleményében azt írta, "úgy tűnik, hogy a szocialisták nem pontosan értették, mit mondott az Európai Bizottság - azt most ne firtassuk, hogy elvakultság vagy alkalmatlanság miatt nem értették". Úgy fogalmazott: "Az Európai Bizottság világossá tette, hogy még zajlik a magyar törvények vizsgálata, a magyar kormány pedig leszögezte, hogy kész a további konzultációkra."

Selmeczi Gabriella
©

Józsa István, az MSZP frakcióvezető-helyettese szerdán sajtótájékoztatón azt mondta: az Európai Bizottság egy hetet adott Orbán Viktornak a visszavonulásra, "a demokrácia helyreállítására", mígnem az unió javaslattevő-végrehajtó intézménye jövő kedden ismét napirendjére tűzi a nemrégiben elfogadott magyar törvények ügyét.

José Manuel Barroso bizottsági elnök szóvivője szerdán azt közölte, az elemző munkával néhány napon belül végeznek, s a dolgok jelenlegi állása szerint továbbra is erős aggodalmaik vannak azzal kapcsolatban, hogy egyes magyar törvények összeegyeztethetők-e az uniós joggal. Pia Ahrenkilde az aggályos területek közül kiemelte a jegybank függetlenségének kérdését, az igazságszolgáltatást érintő intézkedéseket, így azt, amely a bírák nyugdíjazási korhatárát 70-ről 62 évre szállította le, valamint az adatvédelmi hatóság függetlenségét. Hozzátette, hogy az aggályok eloszlatásának a leggyorsabb módja az lehetne, ha a magyar hatóságok cselekednének.

Józsa István erre hivatkozva felszólította a fideszes politikusokat, "térjenek vissza a szabadságukról", gondolják újra korábbi elutasító válaszukat, és csatlakozzanak a szocialisták kezdeményezéséhez, tegyék lehetővé a kifogásolt jogszabályok mielőbbi módosítását. "Dolgozni kell, az imádság itt már nem elég" - mondta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!