szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Higgadtan, szakszerűen járt el az Operaház előtti, január 2-i tüntetés biztosítása alatt a rendőrség Pintér Sándor belügyminiszter szerint.

A tárcavezető kedden, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága előtti meghallgatásán úgy fogalmazott, meggyőződése, hogy a rendőrség kellőképpen felkészült a demonstrációra.

A belügyminiszter Iváncsik Imre, a bizottság szocialista alelnöke kérdésére válaszolva elmondta: tudtak arról, hogy a Hajós utcába ellentüntetést szerveztek, a Nagymező utca és az Andrássy utca sarkán összeszólalkozó két csoportot pedig az erről szóló bejelentés után azonnal szétválasztották, holott az hatályos törvények alapján a szervezők feladata lett volna. Megjegyezte, a rendőrség ezalatt hét demonstrálót igazoltatott és szólított fel arcuk felfedésére, a szabálysértést elkövetők ellen pedig feljelentést tettek, aminek elbírálása jelenleg is tart.

Pintér Sándor úgy vélekedett, a tüntetés annak ellenére is "különösebb rendbontás nélkül" zárult, hogy az eredetileg ötezer résztvevőre számító rendezők "nem tudtak megfelelő mértékben felfejlődni". Mint mondta, a rendőrség elegendő számban tudott egyenruhásokat kiállítani, hasonló méretű atrocitásokkal pedig a világ bármely pontján kiegyeznének a tüntetések szervezői és a rendőrség is. A belügyminiszter kiemelte ugyanakkor azt is, hogy a tüntetők végig fegyelmezettek maradtak, hiszen nem lépték át az Operaházat tőlük elválasztó egyszerű kötélkordont.

A bizottság ülésén soron kívül szót kért Ujhelyi István, az Országgyűlés szocialista alelnöke is, aki nem tagja a testületnek, de - mint fogalmazott - mindenféleképpen fel szerette volna hívni a belügyminiszter figyelmét arra, hogy beláthatatlan veszélyei lehetnek, ha a rendőrség politikai döntések alapján jár el. Ezalatt kifogásolta például, hogy a rendőrség csak későn avatkozott közbe a szocialistákkal szemben fellépők ellen, a parlament épülete melletti, december 23-i ellenzéki demonstrációra kitérve pedig kijelentette, akkor egyértelműen politikai döntés hatására állítottak elő ellenzéki képviselőket. Pintér Sándor reagálásában nyomatékosította, a rendőrség kizárólag a törvények alapján végzi munkáját, így volt ez szerinte az Operaház előtti tüntetésen, illetve a december végi demonstráción is. Hozzátette: mindkét esetben csak ellenőrizte és nem irányította a rendőrség intézkedéseit. A rendőrség a jövőben is mindenkit megvéd, aki az utcán akarja érvényesíteni szólásszabadságát, ugyanakkor a tüntetések szervezőit a rendőrsséggel történő együttműködésre, a törvények betartására kérte - fűzte hozzá.

Az Operaház közelében január másodikán civil szervezetek és ellenzéki pártok demonstráltak az alaptörvény és a sarkalatos törvények visszavonását követelve közvetlenül azelőtt, hogy a dalszínházban ünnepi gálaestet rendezett a kormány az alaptörvény hatálybalépése alkalmából. A helyszínen ellentüntetést is szerveztek, amelyre egy szélsőjobboldali portál hívott fel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A magyar sportág újabb lépéssel közelebb került ahhoz, hogy olimpiai szám legyen

A magyar sportág újabb lépéssel közelebb került ahhoz, hogy olimpiai szám legyen

Tényleg megjött a tél: Nagykanizsán már havazik

Tényleg megjött a tél: Nagykanizsán már havazik

Mintha lélegezne egy New York-i híd, ahogy a szél miatt fel-le mozog – videó

Mintha lélegezne egy New York-i híd, ahogy a szél miatt fel-le mozog – videó