szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

A téli hideg idején érvényes kilakoltatási moratórium ért véget március elsejével, de a hiteleik miatt nehéz helyzetbe jutott emberek ezután sem maradnak védelem nélkül - közölték a Kormányszóvivői Irodától csütörtökön. Ezzel kapcsolatban egyebek mellett az otthonvédelmi akciótervet és a devizahiteleseket érintő intézkedéseket említették.

A bírósági végrehajtásról szóló törvény alapján csütörtökön lejárt a minden év december 1-jén kezdődő és a következő év március 1-jéig tartó kilakoltatási moratórium. A Kormányszóvivői Iroda közleményében emlékeztettek, hogy a kormány megalakulása óta eddig négyszer hosszabbították meg a kilakoltatási moratóriumot.

A kilakoltatási moratóriumot tavaly október 2-ától úgynevezett kényszerértékesítési kvóták váltották fel a rendes téli kilakoltatási moratórium kezdetéig, azaz december 1-jéig. A kvóták rendszere szabályozza azt, hogy a 30 millió forintot meg nem haladó értékű ingatlanok közül a hitelezők negyedévenként és megyénként hány lakást adhatnak át a végrehajtóknak.

A Kormányszóvivői Iroda közölte azt is, hogy az ígéretek szerint a moratórium lejártával sem maradnak védelem nélkül a hiteleik következtében nehéz helyzetbe jutottak: az értékesítési kvóta 2011-ben az utolsó negyedévben a lakásállomány 2 százaléka volt, 2012-ben pedig negyedévenként 3 százalék, jövőre, azaz 2013-ban a lakásállomány 4 százaléka, 2014-ben pedig 5 százaléka lesz. A követelésérvényesítés pedig csak 2015 januárjától működik újból korlátozás nélkül.

Az otthonvédelmi akciótervvel a kormány célja az, hogy gondoskodjon a bajba jutott, a hitelüket fizetni nem tudó rászorulókról – írták. Hozzátették, hogy a devizahitelesek megmentésére már több intézkedést hoztak, egyebek mellett az egyösszegű végtörlesztést, az árfolyamrögzítést, valamint a kamattámogatási programon túl a Nemzeti Eszközkezelő programot.

Nem kér a megmentőkből a devizaadósok szövetsége

Nem megmenteni kell a devizaadósokat, hanem igazságot szolgáltatni, "Isten óvjon minket a megmentőktől!" – írják a Devizaadósok Érdekvédelmi Szövetségének csütörtöki közleményében. A szervezetnél úgy vélik, hogy a bankszövetség és a kormány tárgyalásai megbízás nélküli ügyvitelnek minősíthetőek.

Szerintük tömegesen beigazolódott ugyanis, hogy a devizaalapú kölcsönök szerződései alkalmatlanok a hitelezési folyamat fenntartható szabályozására, és ezen megállapodások módosítására kizárólag az illetékes bíróságok jogosultak. Ráadásul a bankok a szerződésmódosítást illetően szóba sem állnak a devizaadósokkal, sőt tisztességes elszámolásra sem hajlandók a banktitokra hivatkozva. Ez a gyakorlat bíróság előtt bizonyítható – tették hozzá.

A szövetség közleményében arra buzdítják a devizahiteleseket, hogy bíróság előtt támadják meg a kölcsönszerződésüket, és így térjenek át forinthitelre.

Végrehajtói kamara: 300 alatt maradhat idén a kilakoltatások száma

A tavalyinál körülbelül 50 százalékkal több kilakoltatás várható idén, de azok száma így is 300 alatt marad, nem kell többezres kilakoltatási hullámra számítani. Tavaly 200 alatt maradt a kilakoltatások száma, de ez az idén a beérkezett ügyek számának növekedésével párhuzamosan növekedhet, így arra számítanak, hogy a teljes 2012-es évben a kilakoltatások száma várhatóan 250-300 alatt marad – közölték a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamarától.

A kamara szerint a sajtóban megjelent százezres számok azon adósokra vonatkoznak, akiknek 90 napon túli devizahitel-tartozásuk van, ez azonban nem egyezik meg a kilakoltatásra várók számával, mert a kilakoltatás csak a legvégső állomása egy hosszú folyamatnak. Először az adósok ellen végrehajtási eljárást indítanak ugyanis, amely akár évekig eltarthat, és közben több olyan megoldás van, amellyel az adós visszafordíthatja a kilakoltatási folyamatot.

Lehetőség van például részletfizetésre, az ingatlan értékesítésére, esetleg önkormányzati adósságkezelési segítség igénybevételére – tették hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!