szerző:
MTI

A kormány azt szeretné, ha az Országgyűlés a jövő héten tárgyalna a bérek szükséges emelésével és a további foglalkoztatással összefüggő törvénymódosításokkal kapcsolatos törvényjavaslatról, valamint az ehhez kapcsolódó költségvetési módosításról. A kabinet mindkét előterjesztést még ezen a héten a Ház elé terjeszti.

A házbizottság csütörtöki tanácskozását követően Altorjai Anita, az Országgyűlés sajtófőnöke az MTI-nek nyilatkozva elmondta: a kormány azt szeretné, ha a két javaslatot összevont együttes általános vitában tárgyalnák. A kormány január 26-án fogadott el határozatot arról, hogy a már korábban meghozott és január 1-jén hatályba lépett intézkedések mellett további ösztönzőkkel is elő kívánja segíteni a bérek nettó értékének megőrzését szolgáló munkáltatói béremeléseket.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter február elején - miután a kormány, Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével, a munkaadók és a munkavállalók szervezeteinek képviselőivel találkozott - kijelentette: a munkavállalói csoportok az idén sem járhatnak rosszul az egykulcsos, arányos adórendszerre áttéréssel. 

Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár szerdán jelentette be, hogy a kormány döntött arról, milyen feltételek mellett pályázathatnak támogatásra azok a vállalkozások, amelyeknek gondot okoz az ötszázalékos bérkompenzáció végrehajtása. Az ezzel kapcsolatos törvénymódosításokat várhatóan még márciusban elfogadhatja a parlament - jelezte.

Ismertetése szerint a 21 milliárd forint keretösszegű pályázat feltételei szerint a kormány azokat a cégeket tudja támogatni, amelyek az összes dolgozójuk esetében teljesítik a kompenzációt. További kritérium, hogy a vállalkozás átlagos állományának létszáma a tavalyihoz képest az idén nem csökkenhet, a teljes munkaidős foglalkoztatásból részmunkaidőbe kerülők aránya pedig nem lehet több 20 százaléknál. Emellett a foglalkoztatónál a 2011-es bruttó átlagkereset nem haladhatja meg a 215 ezer forintot.

A támogatások várhatóan a júniusi bérekre már rendelkezésre állnak - tette hozzá az államtitkár, aki szerint ezek a feltételek biztosítják, hogy valóban azok a cégek indulhassanak sikerrel a pályázaton, amelyeknek gondot okoz az ötszázalékos kompenzáció.    

A KDNP két általános vita lefolytatását javasolja a jövő héten a parlamentben. Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletről szóló törvény módosításának lényege az élelmiszerbiztonság erősítése és szintén napirendre kérték a kereszténydemokraták azt az országgyűlési határozati javaslatot, amely emléknapot jelölne meg a kuláküldözés áldozatainak. A javaslat szerint az emléknap minden évben Péter, Pál napjára esne. 

Az Országgyűlés a jövő héten kétnapos ülést tart. Hétfőn zárszószavaznak a lőszerekről és a lőfegyverekről szóló törvény módosításáról, és ha nem lesz módosító indítvány, akkor szintén e napon döntenek arról az előterjesztésről is, amely közkegyelemben részesítené a tavaly decemberi, Parlament körüli LMP-s demonstráció büntetőeljárás alá vont résztvevőit.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Amerikai atombombázó jelent meg Oroszország partjainál, Szu–27-esek kergették el

Amerikai atombombázó jelent meg Oroszország partjainál, Szu–27-esek kergették el

Weber: Timmermansnak is van dolga a saját populistáival

Weber: Timmermansnak is van dolga a saját populistáival

Megérkezett Gemencre Zoltán, a fekete gólya

Megérkezett Gemencre Zoltán, a fekete gólya

Hihetetlen balesetet úszott meg egy autós, levelet írt a gyártónak

Hihetetlen balesetet úszott meg egy autós, levelet írt a gyártónak

Az Iszlám Állam egy tagját fogták el Budapesten

Az Iszlám Állam egy tagját fogták el Budapesten

Újabb fogolyszökés Budapesten

Újabb fogolyszökés Budapesten