szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A szocialisták frakcióvezető-helyettese szerint Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció alelnöke "tudatosan, felelős politikushoz méltatlan módon félremagyarázza" azt, miért szavazták meg MSZP-s képviselők hétfőn a Balsai-jelentést a parlamentben. Molnár a szocialista képviselők magyarázó közleményének megjelenése előtt kérte nyílt levélben az MSZP-t, tisztázza, mit jelentett a négy igen szavazat.

Molnár Csaba kedden délelőtt nyílt levélben firtatta, miért támogatta négy szocialista képviselő a parlamentben a 2006-os rendőri erőszakot vizsgáló Balsai-jelentés elfogadását. A levél a Demokratikus Koalíció honlapján 11:18 perckor jelent meg, és arra kérte Mesterházy Attilát, ha "a négy igenlő gombnyomás csak véletlen volt (...) ezt közleményben tegyétek egyértelművé". Harangozó Tamás az MSZP-től írásban válaszolt a DK alelnökének.

Harangozó Tamás reagálásában emlékeztetett arra, hogy az Országgyűlés plenáris ülésén az MSZP vezérszónokaként világosan és egyértelműen kifejezésre juttatta a jelentésről kialakított álláspontjukat. "Pártunk minden képviselője egyetért azzal, hogy Balsai dolgozata nem egy vizsgálati jelentés, hanem egy koncepciós eljárás eszköze, ami semmi más célt nem szolgál, mint a rendőrök és a politikai ellenfelek bűnbaknak állítása révén elterelje a figyelmet az elmúlt hetekben egyre drámaibb méreteket öltő gazdasági és szociális összeomlásról" – fogalmazott. Emlékeztetett: négy képviselőjük tévedésből nyomott gombot, amiért mindenkitől elnézést kértek (az erről szóló közlemény az MTI országos sajtószolgálatánál 12:36-kor, több mint egy órával Molnár Csaba levele után jelent meg).

Látja - írta Harangozó Tamás -, hogy Molnár Csabának és a DK-nak nagyon fontos ügyről van szó. "Jó lett volna, ha bátorságotokat a jelentés készítőivel szemben, a parlament falai között is láthattuk volna. Biztos, hogy elegánsabb és hitelesebb, mint egy nyílt levél formájában a volt pártotokat támadni" - fogalmazott a szocialista frakcióvezető-helyettes.

Kitért arra, hogy előfordul véletlen félreszavazás a parlamentben, és ez Molnár Csabával is megesett, amikor 2010. december 23-án egyedüli szocialista képviselőként megszavazta a sztrájktörvény fideszes módosítását, "amivel elvették a dolgozóktól az érdekérvényesítés leghatásosabb eszközét". Feltételezi, hogy akkori igen szavazata nem jelentett sem elvi, sem politikai állásfoglalást, ahogyan a négy szocialista képviselő mostani igen szavazata sem - tette hozzá.

"Te ebben az ügyben nem egy véletlen félreértés áldozata, hanem tudatos félremagyarázás elkövetője vagy. A probléma technikai, de kétség kívül szerencsétlen. Próbálkozásod viszont méltatlan egy felelős politikushoz. Kivált, ha azzal a párttal szemben használsz ilyen eszközöket, amelyiktől a mandátumodat kaptad" - zárul Harangozó Tamás Molnár Csabához címzett válaszlevele.

A parlament hétfő este 279 igen szavazattal, 11 nem ellenében, 3 tartózkodás mellett hagyta jóvá a Balsai-jelentést. A dokumentumban az időközben alkotmánybíróvá választott fideszes politikus miniszterelnöki megbízottként arra jutott, hogy a 2006. őszi rendőri erőszak ügyében szükséges Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök politikai és jogi felelősségének vizsgálata, és úgy ítélte meg: felvetődhet a terrorcselekmény elkövetésének lehetősége is.

Az MSZP-frakció nagy többsége távol maradt a szavazástól, négy politikusa azonban igent nyomott. A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalícióhoz független képviselők nem vettek részt a voksolásban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Horvátország részben fedezné a hazatérő turisták Covid-tesztjeit

Horvátország részben fedezné a hazatérő turisták Covid-tesztjeit

Ez történt: Kiderült, hogy a modernásoknál több a mellékhatás, mint a pfizereseknél

Ez történt: Kiderült, hogy a modernásoknál több a mellékhatás, mint a pfizereseknél

Irán még egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy akár az atomfegyvert is építhessen

Irán még egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy akár az atomfegyvert is építhessen