szerző:
Kapcsándi Dóra
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A MÁV sajtóosztálya szerint tavaly mind a béreket, mind a prémiumokat csökkentették, de 2011-ben így is összesen 221 millió forintot osztottak szét prémiumként a cégnél. A MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója és három helyettese egyenként 17-19 millió forintot kaphatnak ezen a jogcímen. A cég kommunikációs osztálya szerint közel 200 fő kapott tavaly prémiumot.

A tavalyi évben összesen 221 millió 43 ezer forint prémiumot osztott ki a MÁV Zrt. - közölte a cég sajtóosztálya a hvg.hu többszöri megkeresésére. Az összeget névre szólóan nem bontották le, a kommunikációs osztály csupán annyit mondott, hogy közel 200 személy kapott tavaly prémiumot.

A közérdekű, nyilvános adatok 25 olyan személyt nevesítenek, akinek a szerződése szerint jár prémium. A MÁV honlapján megtalálható táblázat szerint Szarvas Ferenc elnök-vezérigazgató 2012. január 1-jétől havi 2 millió forint személyi alapbért kap. Három helyettese, Mosóczi László, Petrilla György és Koncz Zoltán vezérigazgató-helyettesek fejenként havi 1 millió 850 ezer forintot kapnak alapbérként. Mind a négyüknek szerződésük szerint jár prémium is, ami az alapbérük legfeljebb 80 százaléka lehet, a helyettesek esetében valamivel több mint 17 millió forint, míg Szarvas 19 millió forintot kaphat.

Tulajdonosi döntés

„A MÁV Zrt.-nél a vezetőkre kiterjedően a Tulajdonos által jóváhagyott, egységes elvek alapján működik a prémiumrendszer. A prémiumfeladatok teljesítésének értékelésére az üzleti év beszámolóját elfogadó tulajdonosi döntés után kerül sor, általában az üzleti évet követő év júniusában. Azt megelőzően csak prémium előleg kifizetésére kerülhet sor, amely az egyénileg meghatározott célok nem-teljesülése esetén vissza is fizetendő” – közölte a hvg.hu-val a MÁV Zrt. sajtóosztálya.

A kiemelt prémium nem tilos: 200 milliót költöttek a jutalmakra
©

A MÁV Zrt.-nél dolgozó egyéb igazgatók és főosztályvezetők - a cég táblázatában nevesített 25 ember - átlagosan havi 1 millió 100 ezer és 1 millió 500 ezer forint körüli összeget keresnek. Prémiumuk mértéke az alapbér 70-75 százaléka lehet.

„A működés érdekében a MÁV Csoport vezetése 2011. január 1-től saját kezdeményezésére, tulajdonosi utasítás nélkül hajtott végre átlagosan 15 százalékos vezetői bércsökkentést, amely a magasabb jövedelemmel rendelkezők esetében a 25 százalékot is elérte. A premizált vezetői munkakörökben a kitűzött prémiumok 2011-ben szintén csökkentésre kerültek” - tudatta a sajtóosztály.

A BKV-nál is milliós prémiumokat osztogattak

Februárban derült ki, hogy a csődközelben lévő BKV-nál milliós prémiumot kaptak a cég vezetői. Ennek hatására kérdeztünk rá a MÁV-nál a prémiumokra.

A mainap.hu korábban arról számolt be, hogy körülbelül félezer, jobbára vezető beosztású BKV-s kapott február elején kétszer negyedéves prémiumot, művezetőtől vezérigazgató-helyettesig. A prémiumokat a cég a főváros kölcsönéből és támogatásából fizette, amit a közgyűlés azért szavazott meg, hogy a vállalat működése ne lehetetlenüljön el. A lap szerint több száz millió forintot tett ki a BKV által kifizetett prémiumok és jutalmak összege.

A BKV erre úgy reagált: a munkaszerződésben rögzített juttatásokat kapták meg a BKV dolgozói - köztük a vezetők is. Mint írták, a bérezési gyakorlat szerint a BKV munkavállalói - köztük a vezetők is - részesülhetnek teljesítéshez kötött prémiumban. Hozzátették, hogy ez nem jutalom, mert az nem előre kitűzött teljesítménycélok eléréséhez kapcsolódó juttatás. Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója ugyanakkor tagadta a prémiumok kifizetését.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Mitnyan, Ráday, Liebmann, Atkári: 42 tanácsadót jutalmazott a Városháza

Egy a hvg.hu-hoz került lista szerint 2011. december elsején 42 tanácsadó kapott jutalmat a Főpolgármesteri Hivatalnál több mint 30 millió forint értékben. Köztük volt az azóta távozó Atkári János pénzügyi tanácsadó, Mitnyan György egykori polgármester, illetve a városházi korrupciós ügyekről könyvet író Schmidt Gábor.

MTI Itthon

A gazdasági vezetők prémiumát magyarázza a BKV

A BKV két szakszervezeti szövetsége megdöbbentőnek tartja, hogy prémiumot kaptak a cég gazdasági vezetői a jelenlegi helyzetben. A BKV szerint munkaszerződésben rögzített juttatásokat kaptak a vezetők.

MTI Itthon

BKV-s prémiumok: Vitézyék nem osztottak pénzt

A Budapesti Közlekedési Központnál (BKK) senki nem kapott prémiumot, így azok sem, akiknek a főváros bérpolitikai szabályai szerint járt volna - mondta Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója pénteken.

hvg.hu Itthon

Kiakadtak a dolgozók a BKV-vezetők prémiumán

Felháborodtak a BKV-dolgozók azon, hogy a vállalat vezetőségének prémiumot osztottak ki. A szakszervezetek szerint 500 millió forintról lehet szó, a prémiumokat pedig szintén kölcsönből fizette a cég.

Szerdán visszavonják a budapesti maszkszabályokat

Szerdán visszavonják a budapesti maszkszabályokat

60 új Mercedes busszal lepte meg a kormány Budapestet

60 új Mercedes busszal lepte meg a kormány Budapestet

Elkelt a Rubik-kocka, 15 milliárdért megvette egy kanadai játékgyár

Elkelt a Rubik-kocka, 15 milliárdért megvette egy kanadai játékgyár