szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Semmelweis Egyetem doktori tanácsa a maga részéről levonta az ügy tanulságait, bízunk benne, hogy ezt az elnök is megteszi – közölte a fideszes szellemi holdudvarhoz tartozó, korábban Schmittet védelmébe vevő Professzorok Batthyány Köre, amely egyet a Testnevelési Főiskolának is odaszúrt.

Az országnak a jelenlegi nehéz helyzetében olyan köztársasági elnökre van szüksége, aki köztiszteletben áll bel- és külföldön egyaránt – közölte a Professzorok Batthyány Körének elnöksége csütörtökön.

A szervezet közleménye szerint "egy olyan pillanatban, amelyben a hazánk ellen alkalmazott kettős mércétől szenvedünk", különösen fontos, hogy az országon belül csak egy mérce legyen, és az mindenkire vonatkozzék.

Mint írták, a vizsgálóbizottság nyilvánosságra került véleménye alapján a helyzet egyértelműnek látszik: Schmitt Pál doktori dolgozata nem felelt meg a tudományetikai normáknak. "A Semmelweis Egyetem doktori tanácsa a maga részéről levonta az ügy tanulságait. Bízunk benne, hogy ezt az elnök is megteszi" – fűzték hozzá.

A szervezet elnöksége szerint nagy hiba olyan intézményeket egyetemi rangra emelni, amelyek nem érettek erre, mint ahogy az egykori Testnevelési Főiskola sem volt az – írták.

Korábban azt mondták: sokféle merítés van

„Mindenekelőtt nem szabad elhamarkodott véleményt alkotni. Én nem láttam sem Schmitt Pál dolgozatát, sem azt a cikket, amelyből állítólag merített. A merítésnek is sok módja lehet, és az idézés és a kifejezett plágium között folytonos az átmenet” – ezt mondta február elején a Népszabadságnak a Professzorok Batthyány Körének elnöke, Lovas Rezső akadémikus, aki akkor egyenesen odáig ment, hogy szerinte a bebizonyosodás éppen emiatt valószínűtlen, amint hogy az is valószínűtlen, hogy a vádaskodás bukásának mindenki hitelt adna.

©

"Ezért nagyon praktikus valakit így vádolni, és nagyon nehéz ellene védekezni. Előálltak már a vádlók a bizonyítékaikkal? Mert nekik kellene először is bizonyítani, amit állítanak. Az államfőnek akkor kellene megmagyaráznia az ügyet, ha van mit, és amikor már van mit" - mondta akkor, a hvg.hu több tényfeltáró cikkének a megjelenését követően Lovas.

A tudományos élet Fidesz-közeli tagjai már szerdán sem voltak elnézőek az államfővel, Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke például közölte, hogy a doktori értekezés szerzője és a dolgozatot gyorsan és gondatlanul elbírálók is felelősek. Az MTA elnöke szerint ezért a politika és a tudomány szereplőinek közös érdeke, hogy a Magyarországnak súlyos károkat okozó ügy rövid időn belül megnyugtatóan lezáruljon.

A Semmelweis Egyetem rektora csütörtökön délelőtt jelentette be, hogy a doktori tanács kezdeményezi Schmitt Pál köztársasági elnök doktori címének visszavonását. A doktori cím visszavételéről az egyetem szenátusa dönt csütörtök délután.

A hvg.hu január 11-én írta meg, hogy az államfő kisdoktori dolgozatából mintegy 180 oldal szinte szó szerinti egyezést mutat Nikolaj Georgiev bolgár sportkutató egy másik, 1987-ben hasonló címmel készített francia nyelvű tanulmányával. Egy héttel később azt is feltártuk, hogy ezenfelül 17 oldal Klaus Heinemann német professzor 1991-ben megjelent tanulmányának fordítása.

Schmitt Pál egyhetes hallgatás után január 18-án reagált először az egy héttel korábban megjelent, a plágiumgyanút felvető cikkünk állításaira. Az államfő a Kossuth Rádió reggeli műsorában utasította vissza a plágiumvádakat, és azt mondta, hogy a 180 oldalnyi – szerinte az egyes jegyzőkönyvekből mindenki, így Georgiev számára elérhető – „törzsanyagon” felül a dolgozatában a fennmaradó 30-35 oldalnyi szöveg (amely Schmitt szerint a következtetéseit tartalmazza) a saját munkája.

A hvg.hu az interjú után ugyanakkor azt is bemutatta, hogy Schmitt ebben sem mondott igazat, hiszen dolgozatának Következtetések című fejezete szinte teljes egészében a Georgiev-mű egyik fejezetének átvétele. A fentieket figyelembe véve Schmitt 215 oldalas dolgozatából mindösszesen hozzávetőleg 12 oldal maradt. A 10 számozatlan oldalt is a disszertációhoz számítva úgy tűnik, hogy 225 oldalból 213 oldal, vagyis a szöveg 94,6 százaléka más munkák átvétele. A Testnevelési Főiskola jogutódja, a Semmelweis Egyetem több héttel a hvg.hu első cikke után döntött úgy, hogy vizsgálóbizottságot állít fel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!