szerző:
MTI

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter szerint a miniszterelnök nem köteles nyilvánosságra hozni a szabadsága alatti tevékenységével kapcsolatos adatokat.

A kormányfőhöz a Demokratikus Koalíció politikusa, a független országgyűlési képviselő Varju László fordult írásbeli kérdéssel annak tisztázását várva: jól érti-e, hogy a mindenkori miniszterelnök szabadsága (mikor megy szabadságra, mennyi időre és hová) a kormány szerint nem köz-, hanem magánügy, és hogy ezekről a kérdésekről a kabinet szerint még utólagosan sem kell tájékoztatni a közvéleményt. "Ugyanez volt-e a felfogásuk az előző két kormányzati ciklus idején, ellenzékben is? Ha igen, úgy miért követelték akkoriban rendszeresen a miniszterelnöki szabadság említett részleteinek nyilvánosságra hozatalát?" - kérdezte.

Orbán Viktor Felcsúton 2011 júliusában
©

A miniszterelnök helyett válaszoló Navracsics Tibor - a parlamenti honlapon is elérhető reagálásában - erre azt közölte: az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény értelmében közérdekből nyilvános adat a közfeladatot ellátó szerv feladat- és hatáskörében eljáró személy neve, feladatköre, munkaköre, vezetői megbízása, valamint a közfeladat ellátásával összefüggő egyéb személyes adata és azon személyes adatai, amelyek megismerhetőségét törvény előírja.

"Mivel a szabadság alatti tevékenység annak lényegénél fogva az érintett személy által ellátott közfeladattal nincs összefüggésben, az a magánszemély közfeladattal össze nem függő személyes adata", amelynek nyilvánosságra hozatalára sem az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény, sem más jogszabály alapján "nem áll fenn jogi kötelezettség" - írta.

Varju László korábban már érdeklődött arról, hogy Orbán Viktor idén volt-e már szabadságon, amelyre - szintén Navracsics Tibortól - március 21-én azt az írásbeli választ kapta: a miniszterelnök - aki az általános szokásnak megfelelően szabadsága idejére mindig lemond a személybiztosításról - az idei esztendőben egy napot volt szabadságon. A szabadságok időtartama alatti magánutak célját éppen azért nem hozzák nyilvánosságra, hogy lehetőség legyen a személybiztosításról történő lemondásra - tette hozzá.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Meghalt egy rab a szegedi börtönben

Meghalt egy rab a szegedi börtönben

A Huawei kémkedést tiltó szerződést ajánlott Németországnak

A Huawei kémkedést tiltó szerződést ajánlott Németországnak

A Notre-Dame méhei is túlélték a tüzet

A Notre-Dame méhei is túlélték a tüzet

Feloszlik az ExperiDance? - a társulat cáfol

Feloszlik az ExperiDance? - a társulat cáfol

Korrupcióval gyanúsítják Salvini tanácsadóját

Korrupcióval gyanúsítják Salvini tanácsadóját

Így változik a boltok nyitvatartása a hosszú hétvégén

Így változik a boltok nyitvatartása a hosszú hétvégén