szerző:
MTI

A parlament jövő heti kétnapos ülésének első felében dönthet az új országgyűlési törvényjavaslatról, amely - zárószavazás előtti formájában - egyebek mellet őrséget állítana fel az ülésterem rendjének biztosítására, továbbá kimondaná, hogy a képviselők a következő ciklustól parlamenti munkájukon kívül nem folytathatnak más keresőfoglalkozást. A Ház kedden az LMP kezdeményezésére ötórás vitát tarthat az állambiztonsági múlt feltárásáról.

A hétfői ülésen a képviselők elsőként a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja alkalmából tartanak megemlékezést. A határozathozatalok során mindenekelőtt azt az ötpárti határozati javaslatot fogadhatják el, amely a világörökség évének nyilvánítaná 2012-t. Ezt követően várható döntés az új országgyűlési törvényről, valamint a házszabály ahhoz kapcsolódó módosításáról.

A kormányoldalnak előbbi indítvány egyes részeinek elfogadásához a képviselők kétharmadának igen szavazataira lesz szüksége, ami a módosító javaslatok során csak a Jobbik szavazataival lett meg, mivel a KDNP-frakció harminc tagja nem értett egyet a fideszes Kovács Zoltán azon kezdeményezésével, amely alapján a következő ciklustól nem folytathatnának más keresőfoglalkozást. 

A Jobbik azóta közölte, a zárószavazáson nem szavazzák meg az előterjesztést.  A törvényjavaslat az előző héten elfogadott módosításokkal arról is rendelkezik, hogy parlamenti képviselők - a miniszterek és az államtitkárok kivételével - nem lehetnek állami vezetők, nem állhatnak kormányzati szolgálati vagy közszolgálati jogviszonyban, nem lehetnek közigazgatási szerv munkavállalói.

Nem tölthetnek be polgármesteri, alpolgármesteri, főpolgármesteri, -helyettesi, megyei közgyűlési elnöki vagy alelnöki tisztséget, és nem lehetnek önkormányzati képviselők sem. Rögzítenék továbbá, hogy az ülésnapról kizárt képviselőnek - az eredeti kormánypárti tervekkel ellentétben - mégsem kell elhagynia az üléstermet, tőlük csak a szót vonnák el aznapra.

A kizárást az ülést vezető elnök akkor javasolhatja az Országgyűlésnek, ha a képviselő felszólalásában kirívóan sértő kifejezést használt, illetve ha házszabálysértő magatartását rendreutasítása után is folytatta. Az újonnan létrejövő Országgyűlési Őrség így csak a képviselői jogainak gyakorlásából felfüggesztett - erőszakot alkalmazó vagy azzal fenyegető - képviselőt vezettetheti ki az ülésteremből.    

A házszabály módosítása egyebek mellett tartalmazhatja majd a frakcióalakítási szabályokat, így ez rögzítheti azt is, hogy a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalícióhoz tartozó tíz független képviselő ebben a ciklusban nem hozhat létre képviselőcsoportot. A fentiek mellett még egyetlen határozati javaslatról várható zárószavazás, a Ház ebben a nemzetiségek napjává nyilvánítaná december 18-át, arra hivatkozva, hogy az ENSZ korábban ezen a napon fogadta el a nemzeti vagy etnikai, vallási és nyelvi kisebbségek jogairól szóló nyilatkozatát.

A hétfői ülésnap végén a kormány fogyasztóvédelmi törvénymódosító javaslatáról kezdődik vita, majd három korábban tárgyalni kezdett előterjesztéséhez szólhatnak hozzá ismét a képviselők.    

A keddi ülésnap napirendje mindössze két pontból áll, így elsőként az állambiztonsági múlt feltárásáról tartanak ötórás időkerettel rendelkező vitát, majd a járások kialakításáról szóló általános vita folytatódhat. Az állambiztonsági múltról szóló vitát az LMP-frakció tagjai mellett szinte a teljes szocialista képviselőcsoport, valamint húsz jobbikos politikus és Turi-Kovács Béla személyében egy kormánypárti politikus is támogatta.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
"Attól, hogy valaki jó festő vagy burkoló, még nem lesz jó vállalkozó"

"Attól, hogy valaki jó festő vagy burkoló, még nem lesz jó vállalkozó"

Eddig nem látott fotókkal jön Prince memoárja

Eddig nem látott fotókkal jön Prince memoárja

"Szörnyű, elmondhatatlan" – Rákóczi Feri is Srí Lankán rekedt

"Szörnyű, elmondhatatlan" – Rákóczi Feri is Srí Lankán rekedt

Harry herceg és Meghan Markle Afrikába költözhet

Harry herceg és Meghan Markle Afrikába költözhet

Beütött a baj: konstrukciós hiba miatt elhalasztja összehajtható telefonja kiadását a Samsung

Beütött a baj: konstrukciós hiba miatt elhalasztja összehajtható telefonja kiadását a Samsung

Kegyetlen előzetest kapott a Trónok harca 3. része

Kegyetlen előzetest kapott a Trónok harca 3. része