szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Csak országos listán indul a 2014-es választásokon Semjén Zsolt, a miniszterelnök-helyettes, aki jelenleg a Kalocsa központú választókerület képviselője.

Semjén Zsolt a tervek szerint a választási kampány szervezője lesz a határon túli magyarságság körében - közölte Kerényi János a Fidesz Bács-Kiskun-, Békés-, és Csongrád megyéért felelős pártigazgatója kedden. A KDNP elnökének körzetében várhatóan Font Sándor fideszes képviselő indul.

A Bács-Kiskun megye 01. számú országgyűlési választókerületében Balogh József jelenlegi országgyűlési képviselő a választókerületi elnökjelölt, a 02. számúban Zombor Gábor, Kecskemét polgármestere a jelölt, míg a 03. számú, Kiskunfélegyháza központú választókerületében Lezsák Sándor a jelölt - mondta Kerényi János a Fidesz választókerületi tanácsainak döntését ismertetve.   

Font Sándor a Kalocsa központú 04. számú választókerületben, míg Bányai Gábor a megyei közgyűlés jelenlegi elnöke az 05. választókerületben jelölik elnöknek. A 06. számú választókerületben Zsigó Róbert, Baja polgármestere a választókerületi elnökaspiráns.

Az összeférhetetlenség következtében, amennyiben a választókerületi elnökök lesznek a képviselőjelöltek, akkor győzelem esetén a hat jelöltből négy válaszút elé áll: Balogh József Fülöpháza, Zombor Gábor Kecskemét, Zsigó Róbert Baja polgármesterének a polgármester jelöltségről le kell mondania, valamint Bányai Gábor sem lehet közgyűlési elnök.

Kerényi János szerint az új országgyűlési választókerületek elnökei lehetnek a Fidesz képviselőjelöltjei a 2014-es országgyűlési választáson, de a kinevezés nem jelenti azt, hogy a választókerületi elnök automatikusan képviselőjelölt lesz, a végső döntést a pártelnök hozza meg - hangsúlyozta Kerényi János. A régióigazgató véleménye szerint át fog alakulni a magyar politikai rendszer működése a nagyobb választókerületekkel valamint az összeférhetetlenség törvénybe iktatásával.

Mi úgy ítéltük meg, hogy időben el kell kezdeni a felkészülést, hogy az adott új országgyűlési választókerület szavazói meg tudjanak ismerkedni a lehetséges jelölttel - fogalmazott Kerényi János, aki egyben a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja.

A választókerületi elnök kiemelte: az új választókerületi határok kijelölésével a kinevezett választókerületi elnöknek együtt kell működnie a jelenlegi országgyűlési képviselővel, pontosabban egymást segítve kell dolgozniuk. Ilyen kuriózum az elmúlt 22 év politikatörténetében még nem volt - fűzte hozzá.

A választási törvény módosítása után a 386 helyett 199 fős lesz a parlament létszáma. Az eddigi 176 helyett 106 egyéni választókerület lesz a 2014-es országgyűlési képviselőválasztáson, mely szerint Bács-Kiskun megyében a korábbi 10 országgyűlési egyéni választókerülettel szemben 6 lesz.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Ford egyik gyárában már az előtt látják a mérnökök, hogy baj lesz, hogy az megtörténne

A Ford egyik gyárában már az előtt látják a mérnökök, hogy baj lesz, hogy az megtörténne

Ez történt: rájöttek, mikor fertőz legjobban, aki koronavírusos

Ez történt: rájöttek, mikor fertőz legjobban, aki koronavírusos

Új otthona felé tart „a világ legmagányosabb elefántja”

Új otthona felé tart „a világ legmagányosabb elefántja”