szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Felavatták Horthy Miklós néhai kormányzó, a debreceni Református Kollégium egykori diákja emléktábláját szombaton. Az MSZP szerint minden jóérzésű embert felháborít a Horthy-rendszer reinkarnációja.

A Horthy-rendszer reinkarnálása nem a magyar társadalom igénye, hanem a szélsőjobboldali igények kormányzati tűrése - hangoztatták az MSZP politikusai szombaton Debrecenben a Református Kollégium előtt, miközben az intézményben felavatták az egykori kormányzó emléktábláját.

Kormos Kata, az MSZP szóvivője szerint Orbán Viktor és a Fidesz-KDNP-szövetség nem titkolt célja, hogy egy szégyenletes, egy eltűnt kort állítson vissza.

A Református Kollégium előtt többtucatnyi ellentüntető és szimpátiatüntető is felsorakozott, olykor heves szóváltásba keveredve egymással. A mintegy félórás demonstráció végül atrocitás nélkül fejeződött be.

A Kollégium főépülete belső árkádjai alatt elhelyezett táblát Bölcskei Gusztáv református püspök, a kollégium baráti körének tagja és Győri János, a kör elnöke, a kollégium-történeti kutatóintézet igazgatója leplezte le több mint kétszáz jelenlévő előtt.

Előtte a Református Kollégium dísztermében Győri János előadásában felidézte, hogy az emléktábla egy használaton kívüli raktárból került elő. A márványtáblát a kutatások szerint valamikor 1938 és 1943 között helyezhette el a kollégium falán az akkori diákszövetség a volt diáknak, a "hazája iránt elkötelezett embernek méltó emléket állítva" - mondta a baráti kör elnöke.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Könnyen lehet, hogy eddig tartott a 2032-es budapesti olimpia álma

Könnyen lehet, hogy eddig tartott a 2032-es budapesti olimpia álma

Elkerülhettük volna a harmadik hullámot?

Elkerülhettük volna a harmadik hullámot?

Eddig bírta, 360 fölé került a forint

Eddig bírta, 360 fölé került a forint