szerző:
MTI/Magyar Hírlap
Tetszett a cikk?

A Fővárosi Törvényszék elutasította az MDF utódszervezete, a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség (JESZ) kártérítési keresetét, amelyet a párt egykori elnöke, Dávid Ibolya és volt frakcióvezetője, Herényi Károly ellen nyújtott be - írja a Magyar Hírlap.

A lap szerdai száma ismerteti: a JESZ Dávid Ibolyától több mint 76 millió forint vagyoni kár megtérítését kérte, miután vizsgálata során arra jutott, hogy a volt elnök korábban több, a párt számára előnytelen szerződést kötött. Ezek között szerepelnek a 2010-es választásokkal kapcsolatos megbízási és vállalkozási kontraktusok, amelyek vagy nem teljesültek, vagy a piaci árnál lényegesen magasabban köttettek.

Az első fokon eljáró bíróság azonban nem találta megalapozottnak a keresetet, tekintettel arra, hogy a kérdéses szerződéseket a felperes máig érvényesnek tekinti, és határidőn belül nem támadta meg. Ezekben ráadásul az alperesek nem voltak szerződő felek - érvelt a bíróság, amely arra kötelezte a JESZ-t, hogy tizenöt napon belül Dávidnak és Herényinek is fizessen meg 1 millió 250 ezer forint perköltséget.

A JESZ már a második kártérítési perét bukja el - emlékeztet a lap -, miután márciusban az MDF színeiben az Európai Parlamentben mandátumot szerzett Bokros Lajos ellen benyújtott keresetét is elutasította a Fővárosi Törvényszék. A JESZ Bokrostól 53 millió forintos vagyoni és 35 milliós nem vagyoni kártérítést követelt, ehelyett ötmillió forint perköltség megfizetésére kötelezték.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!