szerző:
hvg.hu

Nem a Fidesz által támogatott szervezeteken múlt a magyar önkormányzati vezetők veresége a hétvégi romániai választásokon. Bár Kövér Lászlótól Tarlós Istvánon keresztül Budai Gyuláig mindenki kitelepült az elmúlt hetekben Erdélybe, az EMNP és az MPP még megszorongatni sem tudta az RMDSZ-t. A legfrissebb eredmények szerint a Szövetség nem a Fidesz megosztó politikája, hanem saját maga miatt veszített posztokat, ugyanis a polgári politikusok nagy többségét levegőnek nézték a választók.

Megvan a markáns véleménye a romániai választások eredményéről, az azt megelőző kampányról és mozgósításról, de álláspontját megtartja magának – mondta a hvg.hu-nak Kubatov Gábor, a Fidesz mozgósításért felelős pártigazgatója, aki a kampányidőszakban több kormánypárti politikushoz hasonlóan megfordult Erdélyben.

Bár a Fidesz politikusai az elmúlt hetekben többször kiálltak a Tőkés László védnöksége alatt működő Erélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Kövér László támogatta Magyar Polgári Párt (MPP) mellett, ez az RMDSZ riválisain a vasárnapi voksoláson nem segített.

Székelyföldön az MPP és az EMNP közösen sem tudta megismételni a polgáriak négy évvel ezelőtti eredményét, pedig a magyar Országgyűlés elnöke június 8-a előtt 67 települést kampányolt végig. Míg az RMDSZ jelöltjeire 393 ezren szavaztak, az MPP jelöltjeire 39 ezren, az EMNP indulóira 34 ezren voksoltak. A hvg.hu fideszes forrásokból származó információi szerint az EMNP és az MPP jelentős támogatást kapott a magyar kormánypárttól, így a kampányban részt vevő politikusaik mellett mozgósítási szakemberek is segítették a két szervezetet. Megnéztük, merre jártak kampányolni a Fidesz politikusai Erdélyben és fellépéseiknek milyen hatása volt. 

"Nem a kormányérdekek mellett működnek"

„A kormány semmilyen részérdekeket nem támogat” – mondta a hvg.hu-nak Németh Zsolt, amikor a romániai önkormányzati választás végeredményéről, és a fideszes politikusok által támogatott szervezetek rossz eredményeiről kérdeztük. A Külügyminisztérium államtitkára azt mondta, nem kívánja értékelni a kormánypártok politikusainak erdélyi kampánykörútjait, mert szerinte „az egyes magyar politikusok nem feltétlenül a kormányérdekek mellett működnek”.

Németh Zsolt - ment is, meg nem is kampányolni
©

Bár Németh Zsolt nem kapcsolódott be közvetlenül az erdélyi korteskedésbe annyira mint Kövér László – június elején a Magyar Rádió 180 perc című műsorában pedig még a pártoskodást is elítélte –, a kampány ideje alatt ő is megfordult Romániában. Június 6-án a külügyi államtitkár nyitotta meg a Kárpát régió üzleti hálózat harmadik irodáját, ahol a szalagot nem a hivatalban lévő RMDSZ-es polgármesterrel, hanem a városba utazott Tőkés Lászlóval vágta át. Az MTI tudósítása szerint egy nappal korábban Németh sajtótájékoztatót tartott a román-magyar viszony alakulásáról, ahol „aggasztó mértékűnek nevezte a magyar szervezetek közötti széthúzást”. A tájékoztatón megjelent Toró T. Tibor, az EMNP elnöke, valamint a párt helyi polgármesterjelöltje és megyei önkormányzati elnökjelöltje is.

Szintén kormánytagként, és nem fideszes politikusként utazott Erdélybe június elején Budai Gyula, földművelési államtitkár. A kiküldetés előzetesen kiadott programja szerint az államtitkár célja „a vidékfejlesztési együttműködés elindítása volt a külhoni magyar szakmai-társadalmi szervezetek és Magyarország között”. A kétnapos út során Székelyudvarhelyre és Sepsiszentgyörgyre készült, ahol hivatalos találkozó keretein belül Tőkés Lászlóval és – ahogy a közlemény fogalmazott – „magánemberként” Szász Jenővel, a Magyar Polgári Párt elnökével is egyeztetni készült. Vele tartott Tóth Katalin, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti, társadalmi és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára is.

Németh hétfőn a parlamentben a hvg.hu-nak azt mondta, van olyan helyzet, amikor a pártok, szervezetek közti vetélkedés nem feltétlenül káros. „Tömbhelyzetben lehet inspiráló” – mondta az államtitkár utalva arra, hogy a magyar többségű székelyföldi településeken nincs meg annak a veszélye, hogy a vetélkedések miatt nem sikerül magyar polgármestert választani. Ugyanakkor sajnálatosnak nevezte, hogy Marosvásárhelyen nem jutott pozícióhoz magyar jelölt, mert szerinte meg lehetett volna verni a román jelöltet, ha a magyar pártok közös jelöltet állítanak. Mint mondta, a tanulságot le kell vonni: a „magyar politikai erőknek különbséget kell tudni tenni, mikor van szükség megállapodásra és mikor nem. Az októberi országos választásokig párbeszédre van szükség”.

Besült kampányfegyver

„Hamis az az egység, amely a másként gondolkodók elhallgattatásán nyugszik. De állítólag 22 évvel ezelőtt itt is, meg otthon is kihirdették a demokráciát. Azóta szabad az eltérő véleményt megfogalmazni, és szabad erre a demokrácia jegyében társakat keresnünk. Ez a választás szabadsága” – érvelt a magyar szervezetek külön indulása mellett Kövér László, aki az MTI tudósítása szerint a két romániai körútján az erdélyi magyar rendszerváltást sürgető MPP jelöltjeinek támogatására szólított fel.

Kövér László megérkezik Erdélybe - ment a maga feje után
©

Az Országgyűlés elnöke volt a legaktívabb fideszes politikus a kampányban, aki nem is a Tőkés védnökségével működő, tavaly bejegyzett Erdélyi Magyar Néppártot, hanem annak székelyföldi riválisát, a szövetségként indult, majd 2008-ban pártként bejegyzett MPP-t támogatta. Kövér május végén, június elején kétszer is megfordult Romániában végiglátogatva azokat a településeket, ahol az MPP polgármester-jelöltet állított. 67 Maros, Hargita és Kovászna megyei települést látogatott meg, többek között járt Farkaslakán, Baróton és Bánffyhunyadon – végül az MPP jelöltjei egyik településen sem tudtak győzni.

Mint arról korábban a hvg.hu is beszámolt, Kövér nem értett egyet azzal, hogy Orbán Viktor a párt elnökségében még 2010-ben többször jelezte, a Fidesznek nem a korábbi választásokon is rosszul teljesítő MPP-t, hanem az új szervezetet az EMNP-t kell támogatnia. Kövér jelenleg is tiszteletbeli elnöke a Szász Jenő volt székelyudvarhelyi polgármester által alapított Magyar Polgári Pártnak.

Jelentős vitát váltott ki Romániában a házelnök részvétele a Nyirő József tiszteletére tartott ünnepségen, ahol azt nyilatkozta, hogy szét kell választani az 1958-ban emigrációban elhunyt Nyirő írói és politikai tevékenységét. Az eseményen megjelent Szőcs Géza kulturális államtitkár is – aki az Index információi szerint becsempészte az író földi maradványait Romániába.

A román hatóságok ugyanis megpróbálták megakadályozni az író hamvait tartalmazó urna eljuttatását a városba, majd a megyei prefektus egy hibás iktatószám miatt nem engedélyezte az újratemetést. Kövér és Szász Jenő a hibás számú okiratot kiadó RMDSZ-es székelyudvarhelyi polgármestert hibáztatta, de ez a vita sem segített az MPP polgármesterjelöltjén. Bunta Levente kétszer annyi szavazatot szerzett, mint Szász Jenő, és a városi tanácsban is többséget szerzett az RMDSZ. Az MPP csak 5, az EMNP pedig 3 képviselői helyhez jutott.

Levegőnek nézték őket

A szavazatok 93 százalékos feldolgozottságánál közölt adatok szerint az RMDSZ riválisai a legtöbb településen olyan rosszul szerepeltek, hogy még csak nem is rajtuk múlt a magyar siker vagy sikertelenség. A tömbmagyar székelyföldi területeken a két szervezet tovább rontotta a saját, korábbi pozícióit: míg az MPP és az EMNP összesen 454 tanácsnoki (önkormányzati) helyet szerzett, az RMDSZ 2145-öt. A legfrissebb adatok szerint az RMDSZ-nek 193, az MPP-nek 7, az EMNP-nek 2 polgármestere lett. Az utóbbi kettő főleg Székelyföldön rontott. Az MPP elvesztette Kézdivásárhelyt és Barótot, Farkaslakát és Zetelakát, miközben az EMNP 2 háromszéki kistelepülést tudhat magáénak.

Nem a magyar szervezeteken múlott a marosvásárhelyi és a kolozsvári polgármesteri poszt. A magyar szervezetek által támogatott három jelöltre leadott szavazatok száma együtt is kevesebb volt, mint a regnáló polgármester, Dorin Florea eredménye. Az RMDSZ elnöke hétfőn be is jelentette, hogy a marosvásárhelyi szervezetüknél mindképpen változásokra van szükség. Hasonló a helyzet a Maros megyei tanács esetében is: bár az RMDSZ-es Lokodi Edit Emőke több mint 5 ezerrel növelte 2008-hoz képest a támogatói számát, akkor sem nyert volna, ha a másik magyar jelölt voksait is megkapja.

Elveszett a korábban RMDSZ-es vezetésű Szatmárnémeti is, de nem az MPP miatt. Ilyés Gyula ugyanis 6000-rel kevesebb voksot kapott, mint Dorel Coica, a szociálliberális unió jelöltje. Az MPP-s Zazula Béla a maga 467 szavazatával nem tudta befolyásolni a végeredményt. Kolozsváron az RMDSZ-es Eckstein-Kovács Péter kevesebb szavazatot kapott (10 százalék), mint a városban élő magyarok aránya (17 százalék), az EMNP jelöltje viszont még egy százalékot sem kapott, pedig itt van a párt székhelye. Ez arra utal, hogy a magyarok átszavaztak a győztesre, a korábbi miniszterelnökre, Emil Bocra. Az RMDSZ elvesztette Szatmár megyét is, amit a jelenlegi, rendkívül népszerű kormánypártok vettek át. Rendkívül rosszul szerepelt Bihar megyében is az EMNP: itt az utolsó helyen végzett a tanácselnök-jelöltjük a szavazatok 2,82 százalékát szerezve meg.

A választási eredmények nyilvánosságra kerülését követően mind az MPP, mind az EMNP vezetői azt nyilatkozták, hogy elégedettek az eredményekkel és készülnek az önkormányzati munkára. „Sem a jelöltekben, sem a kampányötleteikkel nem tudtak kitűnni. A legharsányabb ötletük az volt, hogy óvszert osztogattak, amire a ’mindnyájunknak el kell menni’ felirat szerepelt” – véleményezte a hvg.hu-nak név nélkül a Fidesz egyik kampányszakembere az EMNP teljesítményét, aki szerint a rossz szervezés és az ötlettelenség miatt az anyaországi fideszes segítség keveset ért. (A részletes eredményekről az erdélyi magyar hírportálon, a transindex.ro-n olvashat.)

Fékezett habzás

Nem jelent meg a kampányeseményeken Semjén Zsolt, a kormány nemzetpolitikáért felelős tagja. Az MTI tudósítása szerint a KDNP elnöke hivatalos volt Nyirő újratemetésére is, de a megemlékezésen végül nem ment el. A miniszterelnök-helyettes kabinetfőnöke, Jenik Péter a hvg.hu-nak azt mondta, a pünkösd előtti szombaton Semjén részt vett a csíksomlyói búcsún, de ez egyházi esemény volt, ahol már évtizedek óta hagyományosan részt vesz.

Szász Jenő és Kövér László a Székely Nemzeti Tanács ülésén. A régi barátság kötelez
©

Korábban viszont többször egyeztetett Toró T. Tiborral, az EMNP elnökével. Az MTI tudósítása szerint a pártelnököt április végén hivatalában fogadta Semjén Zsolt, ahol Toró „megfélemlítő kampánystratégiákról” számolt be, majd megállapodtak abban, hogy az önkormányzati választásokig havi rendszerességgel egyeztető tárgyalásokat folytatnak. Semjén később több nyilatkozatában természetesnek nevezte a rivalizálást, igaz, hozzátette, hogy a választásokra összefogással kéne készülni.

A fideszes politikusok és a kormánytagok mellett a kampányidőszakban feltűnt Erdélyben Tarlós István is. A főpolgármester Székelyudvarhelyen testvérvárosi szándéknyilatkozatot adott át, de nem a polgármesternek, hanem kihívójának, Szász Jenőnek. Tarlós sajtófőnöke, Szűcs-Somlyó Mária szerint a főpolgármester hivatalos úton járt június 3-án és 4-én Farkaslakán és Székelyudvarhelyen, ahol a trianoni megemlékezésen mondott ünnepi beszédet. Szűcs Somlyó szerint Tarlós nem kampányolni volt Erdélyben.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Balázsi-Pál Előd Világ

Románia: a Fidesz-fiókpártok csődöt mondtak

Az RMDSZ-t meggyengítette, a Fidesz-szateliteket gyakorlatilag megsemmisítette az erdélyi magyar belháború. A romániai helyhatósági választás a baloldali-liberális szövetség áttörését hozta, a magyar pártok a vártnál lényegesen rosszabbul szerepeltek.

hvg.hu Napi merítés

Román választások: mi történt "édeserdélyünkkel"?

A vártnál lényegesen rosszabbul szerepeltek a magyar pártok a romániai helyhatósági választáson, melynek eredménye a baloldali-liberális szövetség áttörését hozta. Az Örülünk Vincent blog szerzőjének véleménye a választás eredményeiről, ami a blogger szerint a Fidesz határon túli magyarokról szóló fantáziainak állít görbe tükröt.

MTI Világ

Románia: vaskos a baloldal győzelme az exit poll szerint

A kormányzó baloldali Szociálliberális szövetség (USL) fölényes győzelmet aratott a vasárnap rendezett romániai önkormányzati választásokon az urnazárás után közzétett becslések szerint. A magyar szavazatokért először versengett három romániai magyar párt, amelyek saját választási biztosaik jelentéseire hivatkozva eltérően értékelték az általuk elért eredményeket. Az első hivatalos részeredmények hétfő délelőttre várhatók.

Hogyan éljük túl az online világot: trollok

Hogyan éljük túl az online világot: trollok

Orbán tréfálkozott: Nehéz vitáim voltak az olasz miniszterelnökkel, mert ő Juventus-szurkoló

Orbán tréfálkozott: Nehéz vitáim voltak az olasz miniszterelnökkel, mert ő Juventus-szurkoló

Telepítés közben robbant fel a tűzijáték Kazincbarcikán

Telepítés közben robbant fel a tűzijáték Kazincbarcikán

"Olyan, mintha más nem történt volna az életemben, csak az a négy év"

"Olyan, mintha más nem történt volna az életemben, csak az a négy év"

Szegényeket segítő alapítványt hoz létre Beer Miklós

Szegényeket segítő alapítványt hoz létre Beer Miklós

Bréking: Orbán Viktor szerint megszűnt itthon a baloldali médiatúlsúly

Bréking: Orbán Viktor szerint megszűnt itthon a baloldali médiatúlsúly