szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Debrecennek az az érdeke, hogy megépüljön a 2-es villamos pályája. A kivitelező ATK konzorcium eleget tett a város június 1-i felszólításának, végzi a munkát, ezért a sajtóhírekkel ellentétben nincsen szó a jelenleg is életben lévő szerződés felmondásáról, és erre így jogi lehetőség sincsen – ezt mondta Kósa Lajos, a város fideszes polgármestere kedden.

Debrecen önkormányzata 2010 márciusában kötött szerződést az ATK-Debrecen konzorciummal a 2-es villamos pályájának megépítésére. A szerződés szerint a beruházás határideje, 2012. május 31-e, lejárt. Mivel azonban a pályaépítés nem fejeződött be május 31-ig, ezért az önkormányzat előtt megnyílt a 377 milliós teljesítési garancia és a 725 milliós előleggarancia lehívásának lehetősége, amit azonban az ATK konzorcium vitat. A kötbér - napi 10 millió forint, összesen legfeljebb 900 millió forint - érvényesítésével hasonló a helyzet – mondta Kósa Lajos.

A polgármester ugyanakkor hangsúlyozta: a beruházás zajlik, a konzorcium a viták ellenére végzi a munkát. Hozzátette: egy esetleges új közbeszerzési eljárás kiírására csak a szerződés felmondása után lenne lehetőség, de ez minden bizonnyal jelentősen többe kerülne, mint az ATK konzorcium vállalási ára. Az önkormányzatnak tehát azt kell mérlegelnie, hogy összességében mikor jár jobban - tette hozzá.

Az első új típusú villamos 2013 tavaszán érkezik Debrecenbe, és város szerint addigra el is készülhet az új remíz, majd a teljes villamos pálya is, így időben megkezdődhet a próbaüzem a vonalon – véli Kósa Lajos.

Debrecen polgármester két hete újságíróknak még azt mondta, hogy az önkormányzatnak minden bizonnyal új közbeszerzési eljárást kell majd kiírnia, mivel a kivitelező nem tudta tartani a pályaépítés határidejét. Az Arcadom Zrt.-től, a konzorcium vezető cégétől úgy reagáltak Kósa Lajos nyilatkozatára: nem értik az önkormányzat döntését. Kifogásolták, hogy a város többször is módosította a kivitelezéssel kapcsolatos elvárásait, amelyek - szerintük - hatással voltak az eredeti határidők közös megegyezéssel történő módosítására.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Marabu Féknyúz: Orbán és az ellenzéki sajtó

Marabu Féknyúz: Orbán és az ellenzéki sajtó

A Fidesz már tárgyal a csatlakozásról a konzervatív képviselőcsoporttal

A Fidesz már tárgyal a csatlakozásról a konzervatív képviselőcsoporttal

Elutasították az Orbán Győző cégének túlárazása miatt tett feljelentést

Elutasították az Orbán Győző cégének túlárazása miatt tett feljelentést