szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az MSZP azt javasolja, kezdődjön társadalmi és szakmai vita arról, hogy kötelezővé tegyék az állampolgároknak a választási részvételt.

A kezdeményezésről Molnár Zsolt országgyűlési képviselő számolt be újságíróknak a szocialisták szerdai elnökségi ülése után, kiemelve, hogy a kötelező választási részvétel előírása - amint nemzetközi példák bizonyítják - növeli a kormányok legitimációját, a demokratikus intézményrendszerbe vetett hitet és a választói tudatosságot.

Elmondta, hogy javaslatukat választási szakértőkkel, civil szervezetekkel és a választási eljárási törvényről szóló egyeztetéseken a parlamenti pártokkal is megvitatnák. Hangsúlyozta, hogy csupán a részvételt írnák elő, a pártválasztást nem, így senkinek a lelkiismereti szabadsága nem sérülne, érvénytelenül is lehetne szavazni.

A választásoktól való távolmaradást nem sújtanák pénzbírsággal, ösztönzők bevezetését viszont elképzelhetőnek tartják - mondta, hozzáfűzve, hogy ezek körét is a társadalmi vitában határoznák meg. Lehetséges példaként a kis mértékű adójóváírást, adókedvezményt említette az MTI kérdésére.

Az MSZP budapesti elnöke javaslatukat az előzetes regisztráció bevezetésével állította szembe, mondván, hogy a korábban a választási rendszert már a saját érdekeinek megfelelően átalakító Fidesz újabb ötlete a demokrácia leépítését célozza és cenzus bevezetéseként értelmezhető

A választási részvételt több államban, így például Belgiumban, Luxemburgban és Ausztráliában is kötelezően előírják, és így tettek korábban Görögországban is - hozta példaként Molnár Zsolt az MTI érdeklődésére. A szankciórendszer viszont eltérő: van, ahol közérdekű munkát, máshol jelképes vagy - például Cipruson - nagyobb pénzbüntetést szabnak ki.

Javaslatuk melletti érvként említette az MSZP-s politikus a legutóbbi parlamenti választást is, amikor a Fidesz-KDNP a nyolcmillió választásra jogosult közül 2,7 millió szavazatát begyűjtve jutott kétharmados többséghez.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!