szerző:
Nol

Bajnai Gordon nem halogathatja nagyon sokáig a döntését arról, vissza akar-e térni a politikába – mondta a Népszabadságnak adott interjúban Oszkó Péter. A volt pénzügyminiszter saját jövőjével kapcsolatban pedig úgy fogalmazott: nem mondja, hogy soha többé nem kíván érdemi kormányzati felelősséget vállalni, de 2014-re ezt saját életpályáját illetően nem látja aktuálisnak.

Egyáltalán nem hiányzik neki a politika – ezt mondta az interjúban Oszkó Péter, aki úgy látja: mostani közéleti szerepvállalása is kellő felelősségvállalás, mert a véleményével továbbra is konfliktusokat vállal. 2014 előtt nem akar visszatérni az élvonalbeli politikába - tette hozzá.

Szerinte most az aktuális politikai kérdés nem az, melyik pártot kellene választani a kínálatból, hanem hogy egy következő kormánynak mit kellene tennie az országgal, és ehhez egyebek mellett jó politikusok kellenek, nem feltétlenül szakértők.

Oszkó Péter megjegyezte: Bajnai Gordon volt kormányfőnek semmit sem akar tanácsolni az esetleges visszatérésével kapcsolatban, de tudja, hogy nagyon sokáig ezt a döntést már nem halogathatja, és ezt el is szokta neki mondani.

„Szemben azokkal, akik az elmúlt tizenkét évben begörcsölt kézzel kapaszkodtak a hatalomba, Gordon és jómagam is azt képviseljük: akkor kell csak kormányzati pozíciót vállalni, ha utána kormányozni is lehet. A kormányzást jóra kell használni, nem pedig csak arra, hogy jól mutasson az ember önéletrajzában” – fogalmazott.

A volt pénzügyminiszter úgy látja: a Fidesznek szinte minden feltétel rendelkezésére állt ahhoz, hogy jól kormányozzon, de nem sikerült neki. A politikai feltételek megvoltak, a kormányzati képesség, a szellemi muníció viszont nem, és nem tudtak felülemelkedni a korábbi sérelmeken sem, nem tudtak megszabadulni a politikai frusztrációiktól.

Oszkó Péter szerint új politikai elitre van szüksége az országnak, vagyis nem egy-két új emberre, hanem egy új, feltörekvő politikai rétegre. Azzal ugyanakkor nem ért feltétlenül egyet, hogy „a bebetonozott orbáni rendszer” akadályozni fogja a következő kormány mozgásterét, mert a lényegesen jobb kormányzásra vágynak azok, akik most részt vesznek a kormányzati munkában.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Cáfolja a Fidesz túlóratörvénnyel kapcsolatos cáfolatát a vegyipari szakszervezet

Cáfolja a Fidesz túlóratörvénnyel kapcsolatos cáfolatát a vegyipari szakszervezet

Alkotmányjogász: alapvető jogelvek sérülhettek a rabszolgatörvény elfogadásakor

Alkotmányjogász: alapvető jogelvek sérülhettek a rabszolgatörvény elfogadásakor

Benkő: Példátlan fejlesztés előtt a honvédség

Benkő: Példátlan fejlesztés előtt a honvédség

Budapestre is elhozzák a FINA új versenyét

Budapestre is elhozzák a FINA új versenyét

Ádernek üzentek Strasbourgból: Ne írja alá!

Ádernek üzentek Strasbourgból: Ne írja alá!

Rabszolgatörvény: baloldali diplomások tüntetnek a munkásokért

Rabszolgatörvény: baloldali diplomások tüntetnek a munkásokért