szerző:
MTI

A Katolikus Karitász, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a helyi városüzemeltetés szakembergárdájának közreműködésével folyik Abádszalókon a településre július 9-én lecsapott, jégesővel kísért viharban megsérült épületek helyreállítása - közölte Kovács Mihály (Összefogás Abádszalókért Egyesület) polgármester szerdán.

A húszperces, orkánerejű széllel kísért esőben lehulló diónyi, kisebb almányi nagyságú jégdarabok 300-350 ingatlant rongáltak meg. Az épületek többségének a teteje sérült meg, főleg a palával borítottak töredeztek szét. Az elsődleges számítások szerint 12 ezer négyzetméternyi tetőt kell kijavítani, ennek költsége több mint 110 millió forint - jellemezte a károk nagyságát az elöljáró.

Tájékoztatása szerint az elmúlt héten sikerült a tető nélkül maradt vagy megtépázott tetejű házak közül csaknem százat műanyag fóliával bevonniuk a Szolnok és a Heves megyei tűzoltóknak. A törmelékek elszállításában, a porták és az utcák takarításában 32, polgári védelmi munkára berendelt helyi lakos segédkezett. 

Külön ügyeltek a környezetre veszélyes palacserepek összegyűjtésére, amelyeket egy kecskeméti szakcég szállított el Abádszalókról - jegyezte meg a polgármester.

A kisvárosba, ahol a hétvégi eső miatt a megsérült tetejű házak egy része beázott, már több cserépszállítmány érkezett magánadományként, ezeket rászorultság alapján osztják ki a károsultak között. 

Árvai Ferenc, a Katolikus Karitász egri igazgatója elmondta: már két nappal a vihar után a településen voltak, és a Magyar Máltai Szeretet Szolgálattal azoknak a kisnyugdíjasoknak, egyedülállóknak és többgyermekeseknek adnak segítséget, akiknek a háza nagyon megrongálódott, és nincs lakásbiztosításuk. A segítség ingyenes építőanyagot és kivitelező biztosítását jelenti - tette hozzá.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!