szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Avar kori temető semmisülhet meg az Olimpiai Központ és az annak részét képező Puskás Ferenc Stadion újjáépítése miatt – vélik a Magyar Régész Szövetségnél.

 Az Országgyűlés június 11-én szavazta meg a budapesti Istvánmező rehabilitációs programjáról szóló törvényt, amely kimondja, hogy a projekt kivételt képez a hatályos kulturális örökségvédelmi törvény alól. Ez a szövetség szerint a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Népstadion területén egykor elhelyezkedő műemléképületeket és régészeti lelőhelyeket, egyebek mellett egy avar temető sírjait szabadon el lehet majd pusztítani.

A jogszabály több ponton ellentétes a Magyarország által is elfogadott, örökségvédelemmel kapcsolatos nemzetközi egyezmények szellemével és koncepciójával – vélik.

A szövetség állásfoglalása szerint a nemzeti vagyonnak, kultúránknak az a része, amely a Budapesti Olimpiai Központ alatt rejlik, a törvény következtében végleg eltűnhet, régészeti kutatás nélkül. A terület múltjáról, az ott rejlő értékekről így csak annyi tudható majd, amennyi az 1950-es évek elején történt régészeti leletmentéskor kiderült. Akkor a Népstadion keleti oldalánál egy avar kori temető 40 sírját tárták fel a feltételezett több százból.

A Magyar Régész Szövetség az év elején egy, a beruházói igényekhez messzemenően alkalmazkodó és a kulturális örökség védelmét is szem előtt tartó szakmai koncepciót juttatott el mind a politika, mind a beruházói oldal szereplőinek. „A szövetség ezúton is kifejezi reményét, hogy a készülő kulturális örökségvédelmi szakpolitikai stratégia kidolgozása a koncepcióban megfogalmazottak figyelembevételével történik majd, és egyúttal ismételten felajánlja szakértő segítségét" - fogalmaznak az erről szóló közleményben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Váratlan fejlemény: tintahalak sikeresen teljesítették a pillecukortesztet

Váratlan fejlemény: tintahalak sikeresen teljesítették a pillecukortesztet

Lefújták a palesztin vendégmunkások hétvégi tömeges oltását Izraelben

Lefújták a palesztin vendégmunkások hétvégi tömeges oltását Izraelben

Mercedes CLA Shooting Brake plugin teszt: nem csak attól jó, mert magyar

Mercedes CLA Shooting Brake plugin teszt: nem csak attól jó, mert magyar