szerző:
hvg.hu

Egyre bonyolódik a kilencvenes évek alvilági leszámolásaival összefüggésben letartóztatott Portik Tamás körüli ügy, folyamatosan újabb szereplők bukkannak fel a hírekben. Összefoglaltuk az eddigi történéseket azoknak, akik már elvesztették a fonalat!

A Portik-ügy kezdete

A Terrorelhárító Központ (TEK) munkatársai július közepén fogták el Portik Tamást, akit akkor még „csak” két bűnüggyel összefüggésben gyanúsítottak meg. Az egyik az Aranykéz utcai robbantás, a másik Prisztás József vállalkozó meggyilkolása. A rendőrök gyanúja szerint mindkét esetben Portik volt a felbujtó, a megrendelő. Az 1998. július 2-án végrehajtott Aranykéz utcai robbantásban négyen haltak meg: a célpont Boros Tamás vállalkozó volt, rajta kívül az ügyvédje és két „civil” vesztette életét a támadásban. Prisztást pedig egy évvel korábban, 1997 novemberében ölte meg egy bérgyilkos. Portik Tamás elfogását sokan összefüggésbe hozták a Hajógyári-szigeten is diszkókat üzemeltető és korrupcióval gyanúsított V. László elfogásával is, mivel a két férfi ismerte egymást, ám a két ügynek hivatalosan semmi köze egymáshoz. Portik elfogásával egy időben – szintén a kilencvenes években elkövetett gyilkosságokkal összefüggésben – négy másik férfit is őrizetbe vettek a rendőrök, köztük a „Kacsa” néven ismert L. Jánost is, akit a vállalkozó jobbkezének, bizalmasának tartanak.

Mi volt az olajmaffia?

Portik Tamás ügyében számtalanszor emlegetik az olajmaffiát. A szervezett bűnözés egyik fő bevételi forrását a kilencvenes években az olajozás biztosította, ez volt az alvilág fejeseinek eredeti tőkefelhalmozása a rendszerváltás után. Ez a több százmilliárdos profitot termelő illegális üzletág azért fejlődhetett ki, mert a gépjárművekben használt gázolajnak és a háztartási tüzelőolajnak, a HTO-nak ugyanolyan volt a minősége, de az előbbihez sokkal olcsóbban lehetett hozzájutni. A bűnözők HTO-val keverték a fűtőolajakat, amit így jó áron tudtak továbbpasszolni. Később a halasztott vámfizetéssel trükköztek: a strómanok, például hajléktalanok nevén lévő cégeikkel behozatták az országba az olajat, eladták, de a vámot a megadott 15 napos határidőn belül nem fizették ki, a cég pedig felszívódott. Az államot máig felbecsülhetetlen kár érte, a bűnözők viszont néhány éven belül elképesztő módon meggazdagodtak. Igaz, az így megszerzett mesés vagyonokat az olajosok többsége már el is herdálta, de kivételek vannak: az okosok közé sorolják Portik Tamást, aki különféle befektetései révén képes volt megtartani a pénzét.

Kicsoda Portik Tamás?

Az olajozás egyik központi szereplője az 1994-ben alapított Energol Rt. nevű cég volt, amelynek az akkor huszonéves Portik Tamás az egyik igazgatója volt. Ugyancsak az Energol alapítója volt Drobilich Gábor és az alvilágban „Brazil” néven ismert Ferencsik Attila. Utóbbi két férfinak ekkor már komoly neve volt az alvilágban, a nyolcvanas években ugyanis hírhedt betörőként ténykedtek az éjszakában. (Ferencsik néhány éve újra rács mögé került, méghozzá a hírhedt kecskeméti maffiaperben.) Portik Tamás kidobóként, az alvilág egyszerű katonájaként kezdte, de eszének köszönhetően viszonylag fiatalon az Energolban kötött ki. 1997-től 2003-ig bujkált a hatóságok elől. 2003-ban elévültek azok a gazdasági jellegű bűncselekmények, amelyekkel gyanúsították őt, így azóta szabadon élt és vállalkozhatott. Legutóbb akkor írt róla a sajtó, amikor az olajügyekről filmet készítő Kármán Irén újságírónőt 2007 nyarán – máig tisztázatlan körülmények között – megverték. Akkor maga az újságírónő ismerte el, hogy „gyengéd érzelmi szálak” fűzik Portikhoz, akit a munkája során ismert meg.

Portik Tamás előállítása
©

Kicsodák az áldozatok?

Prisztás József 1997-es meggyilkolását mérföldkőnek tekintik a hazai szervezett bűnözés történetében, mert egyesek szerint ezzel az emberöléssel vette kezdetét a több évig tartó alvilági leszámolás-sorozat. A milliárdos Prisztást tartották a kilencvenes évek elején-közepén az egyik legvagyonosabb „másként vállalkozónak".

Akárcsak ő, az 1998-ban felrobbantott Boros Tamás is közelről ismerte az olajos üzletág és a magyar szervezett bűnözés főbb szereplőit, hiszen mindketten ezen a piacon sertepertéltek. Emellett Boros a rendőrség informátoraként segítette (más vélemények szerint manipulálta) a hatóságok munkáját, ezért sem volt túl népszerű az alvilágban. A rendőrség azonban még nem árulta el, vajon mi lehetett a felbujtással gyanúsított Portik Tamás indítéka ezekben a gyilkosságokban. Ráadásul az sem elhanyagolható szempont, hogy az összes gyilkosság, amellyel összefüggésben eddig a rendőrség megemlítette Portikot, akkor történt, amikor ő bujkált a hatóságok elől.

Portik Tamás már hetek óta előzetes letartóztatásban volt, amikor augusztus közepén újabb gyilkossággal összefüggésben gyanúsították meg. A nyomozók gyanúja szerint Seres Zoltán vállalkozó meggyilkolásában is ő volt a felbujtó. A kilencvenes években a Magyarországon tevékenykedő orosz ajkú bűnözőkkel kooperáló, azok védelme alatt álló Seres Zoltánt 1999. április 12-én gyilkolták meg a Pest megyei Tahitótfalun. A vállalkozó autójával haladt a településen, amikor egy motorkerékpárral két férfi mellé hajtott, majd egyikük több lövéssel megölte. A Seres mellett ülő olasz férfi a kórházba szállítás után halt bele sérüléseibe.

Portikot azon a napon gyanúsították meg a nyomozók, hogy egy zuglói étterem teraszán elfogták a büntetlen előéletű B. Lászlót. Utóbbi ügyvédje szerint a rendőrség azt állítja, hogy ügyfele vezette azt a motort, amelyről a gyilkos tüzet nyitott Seresékre. A sajtóban ugyan felröppentek olyan hírek, miszerint a gyilkos B. László barátja, a 2002-ben családjával furcsa körülmények között eltűnt (a gyanú szerint elrabolt) Radics Attila lehet, de ez egyelőre csak találgatás, a rendőrség ezzel kapcsolatban semmit nem közölt. Azt viszont tudni lehet, hogy Radics és Portik ismerték egymást. Portik ügyvédjétől, Bánáti Kristóftól tudja a média azt is, hogy amikor a Seres-gyilkosság ügyében meggyanúsították Portikot, akkor egy másik férfi megölésével kapcsolatban is megtették ugyanezt, ám azt nem tudni, ki az illető.

Portik Tamás a TEK társaságában.
©

Kik daloltak a rendőröknek?

Egyelőre azt sem tudni, a rendőröknek milyen bizonyítékai vannak Portik Tamással és a többi elfogott férfival szemben, de tanúvallomások minden bizonnyal bőséggel a rendelkezésükre állnak. Jóllehet a rendőrség hivatalosan nem közölte, a Pestisrácok.hu blogon kiszivárgott egyik ilyen tanúvallomás a Cinóber gúnynevű Domák Ferenc és Fenyő János médiavállalkozó meggyilkolásával is Portik Tamást hozta összefüggésbe. A nyolcvanas években striciként ismert Domák Ferenc a kilencvenes években Prisztás József üzlettársa volt. Alig egy hónappal Prisztás lelövése után vele is végzett egy bérgyilkos.

Ezt a – Portik Tamásra nézve terhelő – vallomást még tavaly tette a Nemzeti Nyomozó Irodán (NNI) Radnai László, aki a kilencvenes években Conti-Car nevű autókereskedő cég vezetője volt, 2006-ban pedig tizenkét év fegyházra ítélték a kecskeméti maffiaperben. Bár az ítélet szerint Radnai még feltételesen sem szabadulhatott volna tizenkét évnél hamarabb, nemrég mégis kiengedték a börtönből, talán éppen a vallomásáért cserébe. Radnai rokoni-üzleti kapcsolatban állt az Aranykéz utcában felrobbantott Boros Tamással, akivel a férfi halála előtti időszakban már eléggé megromlott a viszonya, de jól ismerte Portikot is. Az NNI-nek tett vallomásában Radnai azt állította, Portik 1998-ban mondta el neki, hogy az olajügyek miatt lövette agyon Cinóbert. Radnai szerint aztán 2001-ben Ferencsik Attila is elmondta, hogy az ő megbízásukból Jozef Rohác ölette meg Cinóbert, mert utóbbi pénzt követelt tőlük. Radnai szerint a gyilkosság megbízója Ferencsik Attila, Portik Tamás és Drobilich Gábor volt. Ugyanebben a vallomásában Radnai a Fenyő-gyilkossággal is összefüggésbe hozta Portikot. A rendőrségnél kiverte a biztosítékot a kiszivárgott vallomás, a Pestisrácok.hu pedig a vallomás első részletének nyilvánosságra hozatala után közölte, nem publikálja a többi részletet. A Radnai-féle vallomásban felbukkan egy újabb, de korábbról már jól ismert név: Jozef Rohác.

Kicsoda Jozef Rohác?

Az alvilágban „Patkány” néven emlegetett Jozef Rohácot és két társát, Jozef Hamalát és Imrich O.-t tartják a nyomozók az Aranykéz utcai robbantás elkövetőinek, a jelenleg magyar börtönben előzetes letartóztatásban lévő Rohácot azonban legutóbb a Fenyő-merénylet miatt kérték ki a szlovák hatóságoktól. Emlékezetes: Fenyő János médiavállalkozót 1998-ban a nyílt utcán agyonlőtték. Rohác azután került képbe a Fenyő-ügyben, hogy a szakértők kiderítették, a gyilkos által hátrahagyott ruhadarabon lévő DNS tőle származik. Rohác ellen egyébként már indítottak egy eljárást, a vád szerint a szlovák férfi megrendelésre erősített plasztikbombát Seres luxusautójára, de a szerkezet a gyenge mágnes miatt leesett a kocsiról. (Serest többször próbálták megölni.) A bomba gyújtószerkezetében talált töredékes ujjnyom Rohácéval azonos. Csakhogy a bíróság elé már ez a bizonyíték összetapogatva, hiányos dokumentációval került, ezért a merényletkísérlet ügyében a szlovák férfit végül felmentették, igaz, egy másik ügy miatt jelenleg is magyar börtönben, előzetes letartóztatásban van a Fenyő-gyilkosság miatt. (A Pestisrácok.hu által közzétett vallomás szerint pedig Cinóbert is Rohác ölte meg.) Rohácot most az Aranykéz utcai merénylet ügyében is elővenné a rendőrség.

Hogy került a képbe Gyárfás Tamás?

A Portik-ügyben a Magyar Úszó Szövetség elnöke, egykori televíziós producer, Gyárfás Tamás neve is felbukkant, miután utóbbi egy nagy értékű hegyvidéki ingatlant cserélt el Portik Tamás élettársával még 2004-ben. A csere nem ment zökkenőmentesen: kiderült, hogy a földhivatal félreértette a bonyolultan megfogalmazott szerződést, és tulajdonostársakként jegyezte be az önkormányzatot és Gyárfást. A XII. kerület akkori polgármestere, Mitnyan György végül Gyárfással és Portik élettársával együtt aláírt egy megállapodást, amelyben elmagyarázták, hogy az egész telek Gyárfásé, illetve az élettársé. A 2004. december 7-én készült okiratot beadták a földhivatalhoz, ahol pár héten belül át is vezették a változásokat. A producer és az egykori olajos kapcsolata azért nem érdektelen, mert Fenyő Jánosról köztudott volt, hogy az egyik legnagyobb ellensége az üzleti életben Gyárfás Tamás volt. Emellett Portik Tamás védője Bánáti Kristóf, utóbbi apja, Bánáti János pedig Gyárfás ügyvédje. A producer ugyan nem szorul védelemre, de amikor Portikról faggatták az újságírók, akkor ügyvédje tanácsára hivatkozva nem nyilatkozott.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Karácsony aranygyűrűt adományozna nyugdíjba vonuló kollégáinak

Karácsony aranygyűrűt adományozna nyugdíjba vonuló kollégáinak

Csak 709 telt házas Madonna-koncert kell – Puskás Aréna-matek a Duma Aktuálban

Csak 709 telt házas Madonna-koncert kell – Puskás Aréna-matek a Duma Aktuálban

11+1 tuti tipp, hogy (még) tovább bírja a telefonja egy feltöltéssel

11+1 tuti tipp, hogy (még) tovább bírja a telefonja egy feltöltéssel

Egész éjjel vitáztak a képviselők a parlamentben az új házszabályról

Egész éjjel vitáztak a képviselők a parlamentben az új házszabályról

Közösség elleni uszítás miatt bepereli az Indexet a Mi Hazánk

Közösség elleni uszítás miatt bepereli az Indexet a Mi Hazánk

Bekerült egy nagyon hasznos kis funkció a Chrome-ba

Bekerült egy nagyon hasznos kis funkció a Chrome-ba