szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kedvező választ kap a Ringier a Szabad Sajtó Alapítványtól a Népszabadság Zrt. többségi tulajdonrészének eladásáról szóló ajánlatára – tudta meg a hvg.hu Kránitz Lászlótól, az alapítvány kuratóriumi elnökétől.

Az alapítvány mai kuratóriumi ülésén értékelték a Ringier AG ajánlatát, amelyre – ahogy azt a HVG korábban megírta – a svájci kiadó augusztus végéig várja a Szabad Sajtó válaszát.

A HVG információi szerint az ajánlat lényege, hogy a svájci kiadó tartozásmentesen adná át  Népszabadság Zrt-beli 70 százalékos tulajdonrészét a jelenlegi kisebbségi tulajdonos alapítványnak. A HVG ugyanekkor azt is írta, hogy információi szerint a Népszabadság átvételével párhuzamosan a Népszava megszűnne önálló napilap lenni.

A szándék megvan

„A Ringier korrekt ajánlatot adott, és a Szabad Sajtó Alapítvány a svájci kiadó kérésének megfelelően még hétfőn válaszol az ajánlatra” – mondta a kuratóriumi ülés után a hvg.hu-nak Kránitz László. A kuratóriumi elnök szerint a válasz lényege, hogy az alapítvány korrektnek tartja a Ringier AG ajánlatát, és kifejezi azon szándékát, hogy megveszi a Ringier Népszabadság-beli tulajdonrészét.

A hvg.hu úgy tudja: a Szabad Sajtó Alapítvány a Ringier-nek küldött válaszában azt is egyértelművé tette, hogy érdekelt a mielőbbi megállapodásban és a Népszabadság többségi tulajdonrészének minél gyorsabb megszerzésében. Információink szerint a Szabad Sajtó Alapítvány az ajánlatot közvetlenül a Ringier AG-től, azaz a Ringier svájci anyacégétől kapta.

Vevőjelöltből eladó

Mint arról korábban a hvg.hu beszámolt:  júniusban gyökeres fordulatot hoztak a Népszabadság Kiadó Zrt. többségi tulajdonrészét birtokló Ringier és a kisebbségi tulajdonos Szabad Sajtó Alapítvány között 2011-ben elkezdődött tárgyalások, amelyek az után indultak el, hogy a Ringier tavaly még az alapítvány Népszabadság Zrt.-beli 27 százalékos tulajdonrészének megvásárlására tett ajánlatot.

Idén április közepén a tárgyalások célegyenesbe érkeztek; Mihók Attila, a Ringier Kiadó Kft. ügyvezetője közölte: a közeljövőben lezárulnak a 27 százalékos csomag megvásárlásáról zajló tárgyalások. Mihók ekkor azt mondta: a Népszabadság élére az adásvétel után kerülhet „végleges” főszerkesztő (a lapot Vörös T. Károly távozása óta Tóth Levente megbízott főszerkesztőként vezeti).

Júniusra azonban megváltozott a svájci kiadó álláspontja; a Ringier nemhogy az alapítvány tulajdonrészét nem vásárolná meg, de saját, többségi részvénycsomagját is eladná. A jelek szerint a svájci kiadónak sikerült olyan ajánlatot tennie a kisebbségi tulajdonos alapítványnak, amely alapján rövidesen megkezdődhetnek az adásvétel részleteiről a tárgyalások.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
1,8 milliárdot ad a kormány a japán TDK szombathelyi fejlesztésére

1,8 milliárdot ad a kormány a japán TDK szombathelyi fejlesztésére

Megérkezett az enyhülés, akár 10 fok is lehet

Megérkezett az enyhülés, akár 10 fok is lehet

Felcsuti Péter: Lehet illiberálisnak lenni, de nem egy liberális közösségben

Felcsuti Péter: Lehet illiberálisnak lenni, de nem egy liberális közösségben