szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A mindennapos testnevelés bevezetése az egyik legfontosabb változás az új tanévben - mondta Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Az iskolaköpeny kötelezővé tételéről annyit közölt: egyelőre nem készül ilyen rendelet, de nem kizárt, hogy később lesz ilyen.

Most az 1., 5. és 9. évfolyamon indul be, de jövőre a többi évfolyamon is bevezetik felmenő rendszerben a mindennapos testnevelést – mondta Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Ennek az ütemezésnek az az oka, hogy szeretnék, ha mindenütt megfelelően képzett pedagógus irányítása mellett folynának a foglalkozások. Ezért indult el néhány hete egy továbbképzési program, most elsősorban az alsó tagozatos tanítóknak, amely arra a nemzetközi atlétikai programra készíti fel a pedagógusokat, amely a mindennapos mozgás alapja lesz.

Az ellenőrzésről szólva az államtitkár azt mondta: eddig bevált gyakorlat volt az iskolákban, hogy a különböző tantárgyi versenyekre, egyéb programokra való felkészülésnél rendre a testnevelés órákról vitték el a gyerekeket, vagy a tornaórák maradtak el, ennek azonban véget kell vetni. A testnevelő tanár a tantestület egyik legfontosabb személye, mert a nevelői ráhatásoknak olyan eszköztárával rendelkezik, amilyennel a más kollégái nem - hangsúlyozta Hoffmann Rózsa.

Az iskolaköpeny újbóli kötelező bevezetésével kapcsolatban az államtitkár azt mondta, ilyen rendelet egyelőre nem készül, de egyáltalán nem kizárt, hogy lesz, persze, csak egy alapos felmérés után. Hoffmann Rózsa hangsúlyozta: ő személy szerint egyértelműen támogatná a kötelező köpenyviselést, az ugyanis egyrészt az iskolához, közösséghez való tartozást, a fegyelmet erősítené, másrészt olcsóbbá tehetné a gyerekek ruházkodását is. A szakpolitikus hozzátette: ha a köpenyviselés kötelező lesz, azt az állam is támogatja majd valamilyen módon, hiszen, ha a közoktatás ingyenes, az államnak az eszközöket is biztosítania kell.

Az államtitkár a Kossuth Rádió reggeli műsorában közölte azt is: minden remény megvan arra, hogy 2013 szeptemberében elindul a pedagógus életpálya-modell, amelynek az új szemléletű munkaszervezés, feladat-, minősítési és ellenőrzési rendszer mellett része a nagyon magas, átlagban 40-60 százalékos béremelés is. Hoffmann Rózsa hangsúlyozta: a 2013-as költségvetési törvény sarokszámaiban benne van az induló összeg, és a kormány többször is tárgyalta az életpályamodellt. Hangsúlyozta: minden esély és remény megvan arra, hogy az elindul 2013. szeptember 1-jétől, és olyan korszakos változást hoz majd az iskolák világában, amilyenhez fogható csak sok-sok évtizeddel ezelőtt volt a magyar neveléstörténetben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rich Lesser: Szénadót mindenhova!

Rich Lesser: Szénadót mindenhova!

Merkel: Németország segíthet a Szputnyik V uniós engedélyeztetésében

Merkel: Németország segíthet a Szputnyik V uniós engedélyeztetésében

Radar360: Biden rendeleteket hozott a járvány megfékezésére

Radar360: Biden rendeleteket hozott a járvány megfékezésére