szerző:
MTI

A vezetői, irányítói kontrollrendszerek kiépítése és működtetése megfelelő, de javasolt a folyamatba épített kontrollok erősítése, valamint a kockázatkezelés egységes keretrendszerének kidolgozása - állapította meg a Főpolgármesteri Hivatal belső ellenőrzési osztályának jelentése, amely a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) működéséről és gazdálkodásáról szól.

Az Origo múlt kedden a fővárosi önkormányzat ellenőrzési jelentésére hivatkozva közölt egy összeállítást; e szerint a Budapesti Közlekedési Központ 2011-ben egyebek mellett többször is indokolatlanul kért jogi tanácsokat ügyvédi irodáktól, és hiányosan töltötték ki az üzemanyag-vásárlásokhoz szükséges bizonylatokat.

A dokumentum kiszivárogtatása miatt a főpolgármester vizsgálatot indított. Tarlós István szerint a Budapesti Közlekedési Központ belső ellenőrzéséről szóló jelentés nem tartalmaz jogi következményekkel járó megállapítást.

Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója korábban azt mondta, a belső ellenőrzés nem állapított meg törvénysértést, hanem javaslatokat tett arra, milyen adminisztrációs és szabályozási feladatai vannak még a BKK-nak. Hozzátette, személyi felelősséget a jelentés nem állapított meg.

A dokumentum - amelyet jövő kedden tárgyal a Fővárosi Közgyűlés pénzügyi ellenőrző bizottsága - egyebek mellett arról számol be, hogy az ellenőrzött időszak nagyobbik része átmeneti volt a társaság életében, a cégjogi megalakítás után a tartalmi építés folyt.

A dokumentum kitér arra is, hogy a kulcspozíciónak tekinthető gazdasági, jogi és informatikai vezetői státusokat csak 2011 folyamán töltötték be, így a feladatok érdemi megszervezése is késéssel indulhatott meg. A feladatellátást elsődlegesen munkaszerződéssel foglalkoztatott munkavállalók végzik, a javadalmazás és bérpolitika pedig megfelel a főváros szabályzatának.

A dokumentum ismerteti, hogy a kapott pénzügyi források a BKK működését biztosították, de az ehhez kapcsolódó fejlesztésekre 2011. novemberig csak minimálisan volt lehetőség. A társaságot induláskor a Városháza épületében helyezték el, ám a feladatok és az integrálódó szervezetek miatt új székhelyre is szükség volt. A belső ellenőrzés rögzítette, a bérleményt szabályosan és a gazdaságossági szempontok szem előtt tartásával választották ki.

A dokumentum szerint a szabályozottság 2011 végére lefedte a működés teljes területét, több eleme azonban hiányos. Az ellenőrzési osztály mások mellett a közfeladatok átadás-átvételéről és a gazdálkodásról szóló szabályzatot említette, emellett a kontrollrendszerek fejlesztésére tett javaslatot.

A jelentés megjegyzi, hogy a beszámolási és elszámolási kötelezettségek között előfordult a pontatlanság és a határidők figyelmen kívül hagyása. Emellett a Főpolgármesteri Hivatal részéről is hiányolják a körültekintő teljesítésigazolást, és kifogásolják az utalási határidők be nem tartását.

Az ellenőrzési jelentésben szereplő javaslatokról Vitézy Dávid egy 33 pontból álló intézkedési tervet juttatott el Sárádi Kálmánné főjegyzőhöz, ő jóváhagyta a dokumentumot. A főjegyző emellett a Főpolgármesteri Hivatalnak is javaslatokat tett, mások mellett a vagyonrendelet aktualizálása, valamint a szervezet és a BKK közötti feladatok egyértelmű kijelöléséhez szükséges eljárási rend elkészítésére.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Váratlan fordulat: kibékült a Qualcomm és az Apple, miközben az Intel feladta az 5G modemchipet

Váratlan fordulat: kibékült a Qualcomm és az Apple, miközben az Intel feladta az 5G modemchipet

Teniszcsillag, hajléktalan, börtöntöltelék: az EP-választás legfurcsább jelöltjei

Teniszcsillag, hajléktalan, börtöntöltelék: az EP-választás legfurcsább jelöltjei

EU Helps-et szeretne a kormány a Hungary Helpsből

EU Helps-et szeretne a kormány a Hungary Helpsből

Letartóztatták az Éjkirályt Norvégiában

Letartóztatták az Éjkirályt Norvégiában

Meghalt a volt perui elnök, aki lelőtte magát a letartóztatásakor

Meghalt a volt perui elnök, aki lelőtte magát a letartóztatásakor

Kiutasították Izraelből a Human Rights Watch helyi vezetőjét

Kiutasították Izraelből a Human Rights Watch helyi vezetőjét