szerző:
Kovács Áron

Tovább halogatja a parlament a költségvetés eredetileg szeptemberre kitűzött szavazását, de hétfőn várhatóan elfogadja a munkahelyvédelmi terv elemeit és a kisvállalkozási adót is. A képviselők kijavítják az özvegyi nyugdíjak ügyében elkövetett hibát és megrendszabályozzák a belvárosi bárokat és night-clubokat. Az azonnali kérdések sorában, néhány percre Orbán Viktor is beszáll a vitába.

„Mikor dönt a kormány a nyugdíjak évközi emeléséről?” – ezzel az interpellációval kanyarodik vissza hétfőn kora délután az MSZP kedvenc témájához Kiss Péter egykori miniszter. A hétfőn kezdődő, háromnapos ülés elején más szocialista politikus is igyekszik megcsillogtatni szociális érzékenységét: Varga azért aggódik majd, hogy „Mi lesz a sorsa a megszűnő önkormányzati hivatalokban dolgozóknak?”.

A közbiztonság és a rendőrség helyzete szintén örökzöld téma, az interpellációk közt például az LMP-s Dorosz Dávid is arról érdeklődik a belügyminisztertől, hogy „Alkalmas emberek akarnak rendet tenni a rendőrségen?”. A jobbikos Rubi Gergely keményebben fogalmaz, interpellációjának címe: „Ez lenne a rend?”. A kormánypárti képviselők közül ezúttal Szalay Ferenc szolnoki polgármesteren a sor, hogy megtudja: számíthat-e a város a kormány segítségére a tervezett citromsavgyár ügyében.

Az interpellációk után Orbán Viktor miniszterelnöknek is jelenése lesz a parlamentben, hiszen a házszabály szerint nem halogathatja tovább, hogy személyesen válaszoljon két azonnali kérdésre, amelyet még az első őszi ülésnapon, szeptember 10-én próbáltak feltenni neki. A jobbikos Mirkóczki Ádám azt kérdezi, hogy „meddig halogatható még az őszinte beszéd!?”, az LMP-s Osztolykán Ágnes pedig „A falutól a Parlamentig?” címmel tesz fel kérdést, várhatóan a társadalmi mobilitásról.

©

A kérdések után a parlament megpróbálja helyrehozni azt a hibát, amelyet a kormány és a kormánypárti képviselők közösen vétettek: egy villámgyorsan megtárgyalt törvényjavaslat elfogadásával helyreállítják azoknak az özvegyi nyugdíjasoknak a járandóságát, akiknek azért felezték meg a pénzét, mert valamiféle rokkantsági ellátásban is részesülnek. Soltész Miklós szociális államtitkár a múlt héten azt mondta: a csökkentés 2567 embert érintett, tőlük állítólag levélben kérnek elnézést.

Szavaznak a képviselők az „egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról” szóló, szinte átláthatatlanul szerteágazó salátatörvényhez benyújtott módosító indítványokról is. A javaslat eredetileg jogharmonizációs célokat szolgált, de rendelkezik másról is: például arról, hogy a jövőben a biztosítóknak nem évente egyszer, egész évre előre kell meghirdetniük a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások árait, év közben is változtathatnak azokon.

Előterjesztőként egyetlen módosító indítványt sem támogat Lázár János, a Miniszterelnökség államtitkára, így már hétfőn sor kerülhet a zárószavazására annak a javaslatnak, amely az elítélt önkormányzati képviselők mandátumáról rendelkezne. A javaslat szerint elveszítené a mandátumát, akit „szándékos bűncselekmény miatt jogerősen szabadságvesztésre ítéltek”. Hiába javasolták fideszes képviselők, hogy magánvádas ügyekben – például becsületsértés – tegyenek kivételt, Lázár valószínűleg nem enged.

©

Nem jártak sikerrel a lobbizó fideszes polgármesterek a múzeumok és könyvtárak önkormányzati kézbe adásáról szóló törvényjavaslat módosító indítványaival sem. Több képviselő is a saját városának kérte volna a megyeszékhelynek átadott helyi múzeumot, de a kormány nem támogatja azokat az elképzeléseket. A néhány támogatott módosító indítvány közt van a szintén fideszes Gyimesi Endréé, aki a könyvtári és múzeumi dolgozókat igyekszik megnyugtatni, hogy megmarad a közalkalmazotti státuszuk.

Az előzetes napirend szerint záróvitát is tartanak a munkahelyvédelmi akciótervről, illetve a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló törvényjavaslatról is, ami azt jelenti, hogy a két törvényszöveg az utolsó pillanatban is módosulni fog, mert úgynevezett zárószavazás előtti módosító indítványt nyújtottak be hozzá. Utóbbi törvény esetében többek közt egy olyan kiskaput zárnak be, amely lehetővé tenné, hogy a vállalkozó kölcsönökkel csökkentse az adóalapját (további részletekről itt olvashat).

Elfogadja hétfőn a parlament azt a törvénymódosítást is, amelyet Rogán Antal V. kerületi polgármester, a Fidesz frakcióvezetője nyújtott be, hivatalosan a belvárosi night-clubok megrendszabályozása érdekében. Végül azonban úgy alakult a törvény, hogy a világörökségi területen – nem csak a szűken vett belvárosban, de például az egész VI. kerületben is – külön engedély kell az éjfél utáni alkoholárusításhoz. Az eljárásban a rendőrség is szakhatóság lesz, vagyis ki kell kérni a véleményét egy kocsma vagy egy nonstop bolt nyitva tartása ügyében.

©

A jövő évi költségvetés elfogadását továbbra is halogatják a kormánypártok – pedig az eredeti szándék az volt, hogy még szeptemberben elfogadják a büdzsét –, de kedden megvitatja az Országgyűlés a 2011-es költségvetés zárszámadásáról szóló törvényt, majd folytatódik a választási eljárási törvény múlt héten megkezdett vitája. Ez lesz az a jogszabály, amely alapján 2014-ben már csak az szavazhat, aki legkésőbb a választás napja előtt 15 nappal regisztráltatja magát. Ugyancsak kedden kezdi meg a parlament az új postatörvény tárgyalását, amely megteremti a kereteit a postai szolgáltatások liberalizációjának.

Szerdán az új Polgári törvénykönyvről szóló törvényjavaslat általános vitája folytatódik. A vitát a jogszabály hatalmas terjedelme miatt több részre bontják, szerdán a kódex négy könyvéről vitáznak majd. Ez után kerül sorra a KDNP-s Stágel Bence és társai javaslata, amely megtiltaná, hogy „a XX. századi önkényuralmi rendszerekhez köthető” nevet adjanak utcáknak, cégeknek vagy újságoknak. Ha elfogadják a javaslatot, akkor például négy magyar településen is át kell nevezni a Szamuely utcát, hiszen azt a Tanácsköztársaság hírhedt népbiztosáról, a vörös terror irányítójáról nevezték el.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Fotós aha-élmények a Petőfi-dagerrotípiától az első szelfiig

Fotós aha-élmények a Petőfi-dagerrotípiától az első szelfiig

Meghallgatták mikrofonnal 89 ember térdét – hasznos, mint a hidaknál

Meghallgatták mikrofonnal 89 ember térdét – hasznos, mint a hidaknál

Hadházy feljelentést tehet a parlamenti akciója után

Hadházy feljelentést tehet a parlamenti akciója után

Látványos csaták, lélegzetelállító jelenetek – itt a Star Wars 9. előzetese

Látványos csaták, lélegzetelállító jelenetek – itt a Star Wars 9. előzetese

Ráfutásos baleset okozott gigadugót a rakparton

Ráfutásos baleset okozott gigadugót a rakparton

Süt a nap, és ezt mi ki is használjuk

Süt a nap, és ezt mi ki is használjuk