szerző:
hvg.hu

Fontos kormányzati pozícióba került Schmitt Pál legfontosabb támasza. Orbán Viktor, a Köztársasági Elnöki Hivatal korábbi vezetőjét, Kiss Norbertet a sportügyekért felelős helyettes államtitkárnak nevezte ki az Emberi Erőforrások Minisztériumában – olvasható a Magyar Közlöny csütörtöki számában.

A helyettes államtitkárrá csütörtökön kinevezett Kiss Norbert tíz éven keresztül szolgálta különböző pozíciókban Schmitt Pált. Korábban ő volt az európai parlamenti, majd országgyűlési képviselőként tevékenykedő Schmitt kabinetfőnöke. 2010 augusztusában pedig követte a főnökét a Sándor-palotába, ahol társadalmi kapcsolatokért felelős hivatal vezetője lett.

A plágiumügybe belebukott Schmitt lemondását követően több kormánypárti politikus azt hangsúlyozta a hvg.hu-nak, hogy a Fidesz vezetőségében komolyan gondolták az „emberek embere” szlogent, hogy az egykori olimpikon Mádl Ferenc és Sólyom László professzoros stílusa, távolságtartása után új színt hozhat köztársasági elnökként a közéletbe. "Szerethető figura” lesz majd, ám az államfő és KEH sorozatos bakijai és hibái miatt ez nem sikerült, amiben felelőssége van Kissnek.

Ötletelő ember

A Schmitt doktori-botrányát alapvetően „értelmiségi ügyként” kezelő miniszterelnöki kommunikációs főtanácsadó, Habony Árpád mellett Kiss volt az, aki az utolsó percig azt szorgalmazta, hogy a főnöke „küzdjön meg az igazáért”. A hvg.hu áprilisban kormányzati forrásokra korábban hivatkozva arról írt, Kiss és a stáb abban reménykedett, hogy a közvéleményben meg lehet fordítani az bocsánatot kérő és „emberi arcát mutató” Schmitt helyzetét. Úgy tudjuk, ő találta ki, hogy a 70-dik életévéhez közelítő államfő jelentse be a közszolgálati tévében, ismét megvédi a doktori címét.

Schmitt Pál távozóban a parlamentből - mögötte Kiss Norbert
©

Schmitt Pál kinevezésétől kezdve bakit bakira halmozott. Ugyan a magyar nyelv védelmét nevezte az államfői tevékenysége legfőbb célkitűzésének, sorozatos hibákat vétett. A többi állami szereplőhöz hasonlóan a köztársasági elnök hivatala is készített 2010 őszén egy javaslatot az új alkotmányhoz, ami tele volt helyesírási, nyelvtani hibákkal és zavaros történelmi eszmefuttatásokkal. A javaslat végül lekerült az Országgyűlés honlapjáról, Kiss Norbert pedig belső vizsgálatot indított. A KEH azt hangsúlyozta, hogy az államfőnek nincs köze a dokumentumhoz. Végül felmentettek egy munkatársat, igaz, kilétét nem hozták nyilvánosságra.

Pár héttel később megjelent az alkotmányozáshoz küldött újabb javaslatcsomag, de ebben is talált hibákat a sajtó. Erre Kiss a köztévé reggeli műsorában úgy reagált: nagyon örül, hogy végre elkezdtek foglalkozni itthon a magyar nyelvvel, mivel pontosan ez volt a cél. Újabb botrányt okozott a 2011-es újévi beszéd hivatal honlapjára kitett változata, amelyben szintén sok hiba volt – így még a Himnusz első sorát is hibásan idézték. Ekkor Kiss az MTV-ben azzal hárította a felelősséget, hogy valóban a főnöke írta a beszédet, de arra a kérdésre nem válaszolt, hogy ki tette ki a honlapra. A Hírszerző nem sokkal később, márciusban nyilvánosságra hozta az elnök egyik étterem vendégkönyvébe tett bejegyzését: „Első álamfői látogatásom első álomásán”.

Schmitt a háttérben

A Kiss pályáját összefoglaló cikkünkben azt írtuk, a korábbi államtitkár, Czene Attila a sportügyekre a köztársasági elnöki posztról is komoly ráhatással bíró Schmitt támogatottja volt (a volt államtitkár 2005-től tagja volt a 2010-ig Schmitt által irányított Magyar Olimpiai Bizottságnak). Kormányzati források akkor azt mondták, valamilyen megállapodást lehet a háttérben a miniszter, Balog Zoltán és Schmitt között, melynek része Kiss beemelése a kormányzati munkába.

Az esztergomi ferences gimnáziumban végzett, harmincas éveiben járó Kiss kamaszkorában kosárlabdázott, majd sportdiplomáciai pályára készült, így került kapcsolatba a Magyar Olimpiai Bizottságot 1989 óta irányító Schmitt-tel.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MLF Itthon

Kerülő úton törhet az élre Schmitt sokat hibázó jobbkeze

Fontos kormányzati pozícióba kerülhet Schmitt Pál legfontosabb támasza. A hírek szerint helyettes államtitkári posztra kinézett Kiss Norbert két évig vezette az államfő hivatalát, amely 2010 óta hibát hibára halmozott, és képtelen volt kezelni Schmitt bakijait. Fideszes források szerint Kiss az utolsó percig szorgalmazta, hogy a nyilvánvaló botrány ellenére az idős köztársasági elnök a doktori-ügyben „küzdjön az igazáért”.

A szocialisták várták Ferihegyen a húsvétra hazatérő magyarokat

A szocialisták várták Ferihegyen a húsvétra hazatérő magyarokat

Visszakövetelik a Mona Lisát? Francia-olasz minikrízist okozott a Leonardo-évforduló

Visszakövetelik a Mona Lisát? Francia-olasz minikrízist okozott a Leonardo-évforduló

Már a hét évre megítélt uniós források harmadát lehívtuk

Már a hét évre megítélt uniós források harmadát lehívtuk

Kartellező elemgyártókra csapott le a GVH

Kartellező elemgyártókra csapott le a GVH

„A kórház a lehető legolcsóbb forrásból nem steril holmit szereztet be”

„A kórház a lehető legolcsóbb forrásból nem steril holmit szereztet be”

A Disney is bedob ötmilliót a Notre-Dame-ra

A Disney is bedob ötmilliót a Notre-Dame-ra