szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Semjén Zsolt az M1 Az Este című műsorában kedden azt mondta, Magyarország meg szeretne állapodni az IMF-fel, de "nem vagyunk kiszolgáltatott helyzetben".

A kormányfő kereszténydemokrata helyettese arra a kérdésre, hogy a Magyar Állandó Értekezleten (Máért) a miniszterelnök miért tartotta fontosnak, hogy ezt a témát érintse, azt felelte: akkor lehet erős külhoni politikát folytatni, ha van egy erős Magyarország. A nemzetpolitika egyik részét jelentik a különböző támogatási formák, az állampolgárság, de mindezek csak akkor valósulhatnak meg, ha van egy erős anyaország - fejtette ki, hozzátéve: Magyarország erős ország.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke azt mondta: a gazdasági válság idején nem lehet megkerülni a gazdaság helyzetét érintő kérdéseket. Minden egyes olyan ország, ahol magyar közösség él, a gazdasági válsággal szembesül, és nem mindegy, Magyarország milyen helyzetben van, a magyar kormány mit gondol erről. Amikor a politikai vezetők találkoznak, akkor gazdasági témák is napirendre kerülnek - jegyezte meg.

Berényi József, a szlovákiai Magyar Közösség Pártjának elnöke szerint a válságot tekintve nem könnyebb a helyzet Szlovákiában, mint bárhol máshol Kelet-Közép-Európában.

Kelemen Hunor kérdésre válaszolva azt mondta: kedden találkozott Orbán Viktorral, és amikor szükségét érezte ő vagy a kormányfő, akkor mindig tudtak egyeztetni, még sosem talált visszautasításra. Ezt a stúdióban jelen lévő Semjén Zsolt is megerősítette.

Berényi József egy másik felvetésre - lát-e esélyt arra, hogy a szlovák kormány megváltoztassa a nyelvtörvénnyel és az állampolgársággal kapcsolatos álláspontját - úgy válaszolt: "ha nem látnánk esélyt, nem csinálnánk". Szerinte mindig adódnak olyan helyzetek a politikában, amikor szükség van a magyar szavazatokra, a magyar támogatásra külföldön.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tizenegy aranybányászt kimenekítettek Kínában

Tizenegy aranybányászt kimenekítettek Kínában

Szabadalmat sértett a Lidl Spanyolországban

Szabadalmat sértett a Lidl Spanyolországban

A külföld is kiállt Navalnij mellett

A külföld is kiállt Navalnij mellett