szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egyik tüntetés a másikat követi majd október 23-án Budapesten, ahol várhatóan tízezrek vonulnak majd a különböző politikai rendezvényeken. A kormány támogatói a Margit hídon át mennek a Kossuth térre, a Szolidaritás hívei a Lánchídon át csatlakoznak a Milla tüntetőihez, a Jobbik szimpatizánsai pedig a Deák térről a Magyar Rádióhoz vonulnak. Gyurcsány pártja az egyetlen, amely egyhelyben ünnepel.

Zsúfolt nap lesz október 23-a a budapesi belvárosban, ahol egymást érik majd az 1956-os forradalomra emlékező, vagy az évfordulra aktuális politikai üzenetet megfogalmazó rendezvények. A hivatalos ünnepségek - amelyek költségeire 90 millió forintot csoportosítottak át - már 22-én délután elkezdődnek a Műegyetemen, ahonnan fél ötkor fáklyás menet indul a Bem térre. A forradalom lángja este hétkor lobban fel a Kossuth téren.

Oktber 23-án délelőtt kilenckor vonják fel katonai tiszteletadás mellett a nemzeti lobogót a Kossuth téren. A zászló felvonására Áder János köztársasági elnök ad engedélyt, az eseményen részt vesz Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László házelnök is. Az ünnepségen felvonul a Nemzeti Lovas Díszegység, illetve idén először a Honvéd Palotaőrség és a Honvéd Koronaőrség is. A zászlófelvonást a közszolgálati médiumok élőben közvetítik.

Napközben nyílt nap lesz az Országházban, 10 órától fél négyig ingyenesen és előzetes regisztráció nélkül lehet belépni. A program ideje alatt a Köztársasági Őrezred parlamenti díszőrsége óránkénti zenés őrségváltást tart az Országház főbejáratánál. Nyílt nappal várja az érdeklődőket az Andrássy úton álló Terror Háza Múzeum is, ahová szintén ingyenes lesz a belépés.


Október 23. nagyobb térképen való megjelenítése

A politikai programok sorát a Demokratikus Koalíció nyitja 13 óra 30 perckor az Egyetem téren, ahol beszédet mond Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök. Ugyancsak fél kettőkor kezdenek gyülekezni a Szolidaritás Mozgalom aktivistái a budai Clark Ádám téren, ahonnan kettőkor a Lánchídon és a pesti rakparton átvonulnak az Egymillióan a sajtószabadságért (Milla) ttüntetésére a Szabad sajtó útjára.

A Milla tüntetése hivatalosan délután háromkor kezdődik, azon a szervezők szándéka szerint "egy új társadalmi szövetség programját hirdetjik meg". A legnagyobb várakozás viszont Bajnai Gordon volt miniszterelnök beszédét övezi, aki ezzel a felszólalással tér vissza hivatalosan is a politikába. A hvg.hu értesülése szerint Bajnai arról beszél majd, hogy 2014-ben a kormányváltás önmagában nem lehet cél az ellenzéki szervezetek számára, csak eszköz a jogállami normák helyreállításához és az ország talpra állításához.

Ugyancsak délután háromkor kezdődik a Deák téren a Jobbik naggyűlése, amelynek jelszava: "Elég volt az uniókból!" Beszédet mond Morvai Krisztina EP-képviselő, Murányi Levente egykori szabadságharcos, parlamenti képviselő és Vona Gábor pártelnök, fellép az Ismerős Arcok zenekar. A koncert után, este 6 körül fáklyás felvonulás indul a Magyar Rádió épületéhez. Közben az astoriánál a jobbikos demonstrálók összetalálkozhatnak a Milla tüntetéséről távozókkal.

A kormány mellett demonstráló békemenet résztvevői 13 órától gyülekeznek a budai Széna téren, majd 14 órátói vonulnak a Margit hídon át a Kossuth térre, ahová 16 órára, az állami "díszünnepség" kezdetére érkeznek meg. A Kossuth téren felszólal Balás-Piri László, egykori ’56-os szabadságharcos, illetve fellép a Ghymes együttes. Az esemény csúcspontja azonban természetesen Orbán Viktor beszéde lesz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Demeter Szilárd szintet lépett: a Führerhez hasonlítja Soros Györgyöt

Demeter Szilárd szintet lépett: a Führerhez hasonlítja Soros Györgyöt

Válaszolt Demeter Szilárd a Mazsihisznek

Válaszolt Demeter Szilárd a Mazsihisznek

Vizsgálja a rendőrség, hogy köze volt-e az orvosának Maradona halálához

Vizsgálja a rendőrség, hogy köze volt-e az orvosának Maradona halálához