szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hétfő reggel fél nyolc körül kezdett el esni a hó Budapesten, a nyugati országrészben már tegnap éjjel óta egyre több helyen havazott, van, ahol meg is maradt.

Havas eső után nagy pelyhekben havazni kezdett ma reggel Budapesten.

©

Az Időkép.hu azt írja, az éjjel fokozatosan tört be a havazás az országba nyugatról. Tegnap este a Dunántúlról már több helyről is jelentettek havazást, így az Alpokaljáról, Bakonyból, Pilisből, Kaposvár környékéről is.

Az oldal ma reggeli jelentése szerint Vas megyében és a Bakonyban esett  a legtöbb hó: Sárváron 9 centiméter, Káldon 8 centimátor, egy másik bejelentés szerint pedig Bakonybélben 7 centiméter hó esett.

A Kékes-tetőn 12 centiméter hó hullott, a délelőtti órákban kelet felé haladva a havazás elérte Nógrád megyét, sőt, a Tisza vonalát is, míg a Dunántúlon és Budapesten megszűnt a havazás.

Dobogókőn megmaradt az éjszaka esett 2-4 centiméteres hó, de már nem esik, a hőmérséklet 1 fok körül alakul. A helyi sícentrum vezetője az MTI-nek elmondta, a vasárnap reggel hullott ónos eső következtében fél napig jégpáncél borította a Dobogókőre vezető utakat, majd estére enyhült az idő, éjszaka pedig reggelig tartó havazás kezdődött, jelenleg 2-4 centiméter vastagon borítja be a környéket. A télies viszonyok ellenére a lejtők sportolásra még nem alkalmasak.

Kedden már sehol sem várható számottevő csapadék: száraz, hideg időben lesz részünk, napközben is csak 2-8 fokig melegedhet majd a levegő.

Csúszós utak, lassabb vonatok

Az Útinform arra figyelmeztet, hogy az ország nagy részén borongós, téliesre fordult az időjárás, ami lassíthatja a közlekedést. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. zalai diszpécserszolgálata az MTI érdeklődésére közölte: a megye közútjai többfelé latyakosak a vizes hótól, emiatt lassabban járhatók. Nagyobb gondot okoz, hogy az elmúlt napokban hullott eső feláztatta a talajt, majd az éjszaka leesett nedves hó súlya miatt számos helyen fák dőltek ki az utakra.

©

A közútkezelők ügyeleteire folyamatosan érkeznek a bejelentések, amelyek szerint főként a mellékutakon kell kerülgetni kidőlt fákat vagy letört nagyobb ágakat. Teljes útzár emiatt sehol sincs Zalában, de sok helyen csak fél pályán lehet közlekedni. A szakemberek megkezdték a fák eltávolítását az utakról.

Somogy, Baranya és Tolna megyében esőtől, Veszprém megyében havas esőtől vizes az úthálózat. A Duna-Tisza közén szemerkél, Békés megyében esik az eső, vizesek az utak.

Budapesten a nagy pelyhekben lehulló hó az utakon egyelőre nem marad meg, de szintén nedvesek és csúszósak az utak.

A havazás miatt hétfőn Kecskeméten és az M5-ös autópálya környékbeli szakaszán több baleset is történt, a sztrádán több helyen egy forgalmi sávra szűkült a forgalom. Gödöllőnél az M3-as autópályán szintén több autó csúszott egymásba.

©

A Bakonyban és az ország nyugati megyéiben több vonalon is késnek a vonatok, mert a havazás miatt nehezen állíthatók a váltók, és a felsővezetékre lógó faágak tartós zárlatokat okoznak - tájékoztatott a Mávinform sajtóügyeletese hétfő reggel.

A Budapest-Székesfehérvár-Szombathely, a Nagykanizsa-Pécs és a Nagykanizsa-Dombóvár vonalon 40-50 perces, a Győr-Sopron és a Győr-Veszprém vonalon 15-25 perces késéssel közlekednek a vonatok.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!