szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Érd polgármestere szerint csak akkor van esélye a fővárossal egy régióba sorolt, ám Budapestnél lényegesen kevesebb uniós forráshoz jutó Pest megyének a felzárkózásra, ha a területfejlesztési törvény módosításával lehetővé tennék, hogy leváljon és önállósodjon.

Több polgármesterrel és a megyei közgyűlés elnökével együtt már többször kezdeményezték a törvényhozásnál az önálló régióvá válást, eddig hiába - mondta T. Mészáros András (Fidesz) a megyei területfejlesztési koncepcióval kapcsolatos konzultációsorozat első, érdi fóruma után.   

Itt az ideje, hogy a "józan gondolkodásnak" végre meglegyen az eredménye, és a megyei területfejlesztési koncepció elfogadásával együtt a feles többséget igénylő törvénymódosítás is megszülessen – tette hozzá.

Szerinte mivel a régiók az egy főre jutó GDP alapján jutnak több vagy kevesebb EU-s támogatáshoz, és ez a mérőszám a fővárost tekintve magas, összességében kevesebb pénz érkezik, mint amennyit a Pest megyei települések anyagi helyzete indokolna, ráadásul a források javát Budapest viszi el.

A megyei jogú város vezetője a különbségeket érzékeltetve példaként említette, hogy 2007-ben Pest megye a GDP egy főre jutó országos átlagának 93 százalékán állt, mára ez az arány 79 százalékra csökkent, míg Budapest a 2007-es 215 százalékról 230 százalékra "ugrott fel". Egy 2011-es felmérés szerint a fővárosban 10 ezer emberre 66,5 orvos jut, Pest megyében csak 15,5 - érvelt Érd polgármestere.

T. Mészáros András szerint miközben a területfejlesztési politika egyik fő célja a hátrányos, lemaradó térségek felzárkóztatása, a területi egyenetlenségek megszüntetése, a közös régió miatt a forráshiányos Pest megye egyre jobban leszakad, mutatói egyre romlanak. Annak ellenére, hogy a főváros lélekszáma az utóbbi időszakban 250 ezerrel csökkent, míg Pest megyéé dinamikusan nőtt, és már 1,25 millióan élnek itt - tette hozzá.

"Budapest fejlettsége eltakarja Pest megye fejletlenségét", ami komoly károkat okoz a régió fővároson kívül eső térségeinek. Ezt a tényt mindenképp rögzíteni kell a megyei területfejlesztési koncepcióban, bízva abban, hogy a leírtak hatást gyakorolnak a törvényhozásra – mondta T. Mészáros András.

Ambrus András, a megyeháza sajtófőnöke korábban arról tájékoztatott, hogy széles körű nyilvános vitára bocsátják a készülő megyei területfejlesztési koncepciót. Novemberben Cegléden, Pomázon és Kistarcsán várják az érdeklődőket. A végleges területfejlesztési tervet 2013 első negyedévében hagyja jóvá a Pest Megyei Közgyűlés.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!