szerző:
hvg.hu

Az 1997 előtti fokozatok átminősítésére akkor nemzetközi szakértői bizottságot állított fel a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, amely az egyedi átminősítési kérelmeket a fokozatok minősítésére, a kérelmező tudományos munkásságára és idegen nyelvi ismereteire tekintettel vizsgálta - közölte Szuromi Szabolcs, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes plágiumgyanús doktori dolgozatával kapcsolatban.

A rektor emlékeztetett rá, hogy azok a felsőoktatási intézmények, amelyek a Magyar Akkreditációs Bizottság (MAB) által akkreditált doktori programmal rendelkeztek 1997-ben, megkapták a jogot a Magyarországon bevezetett PhD tudományos fokozat kiállítására, valamint 1997 és 1999 között a korábban megszerzett tudományos fokozatok átminősítésére is.

Az átminősítést egy nemzetközi szakértői bizottság végezte, a rektor közleménye szerint így az átminősítési eljárás minden tekintetben megfelelt a hatályos egyházi és állami előírásoknak. A rektor hozzáteszi, mivel "hittudományi tudományág" nem szerepelt a hazai tudományági felsorolásban, ezért a MAB "vallástudományi doktori programként" ismerte el a hittudományi képzést, így Semjén Zsolt doktoriját is.

Semjén Zsolt korábbi tudományos fokozatát ezen szabályok szerint 1997-ben minősítették át PhD-vé, ezt az átminősítő okiratot Erdő Péter, a hittudmányi kar akkori dékánja írta alá.

A ELTE szociológiai tanszék vezetője a Népszabadságnak felidézte, hogy Semjén dolgozatával kapcsolatban súlyos kifogások fogalmazódtak meg, az egyik kijelölt opponens elégtelent adott a dolgozatra. Mint Fokasz Nikosz mondta, nem formai, hanem témabeli problémák voltak, az opponens ugyanis nem szociológiai, hanem teológiai dolgozatnak ítélte meg. A Népszabadság információi szerint a mai egyetemi kari értekezleten foglalkozhatnak Semjén szakdolgozatával.

Mint ismert, a hvg.hu vasárnap este azt írta, Semjén Zsolt 1991-ben megvédett hittudományi doktori dolgozatának közel negyven százalékát magyar, német és angol nyelvű források átvétele adta. Az akkor megszerzett doktori fokozatát 1997-ben minősítette át az egyetem PhD fokozattá. Semjén 1992-ben a szociológia szakon leadott diplomamunkája jelentős átfedést mutat egy évvel korábbi teológiai értekezésével is.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ezzel a mondattal gratulálnánk Apáti Bence kinevezéséhez!

Ezzel a mondattal gratulálnánk Apáti Bence kinevezéséhez!

Selma Blair bejelentette, hogy szklerózis multiplexben szenved

Selma Blair bejelentette, hogy szklerózis multiplexben szenved

Átadták a világ leghosszabb tengeri hídját Kínában – videó

Átadták a világ leghosszabb tengeri hídját Kínában – videó

A magyar kormány nem örül a terrorizmus elleni európai fellépésnek

A magyar kormány nem örül a terrorizmus elleni európai fellépésnek

Örül az aranyszakma Matolcsy húzásának

Örül az aranyszakma Matolcsy húzásának

Jogsi nélkül, részegen, bekábítózva csapódott a fának autójával

Jogsi nélkül, részegen, bekábítózva csapódott a fának autójával