szerző:
hvg.hu

Tiltott állatviadal szervezése bűntette és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás az ózdi rendőrkapitányságon egy május 13-i rajtaütésnek köszönhetően. A nyomozás a napokban lezárult, a vádhatóságnál hét gyanúsítottal szemben javasol vádemelést a rendőrség.

Május közepén az Ózdi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának rendőrei a Terrorelhárítási Központ munkatársaival megerősítve csaptak le egy külvárosi telephelyen éppen zajló állatviadal résztvevőire.

A helyszínen több „szurkoló” tartózkodott, vasból és OSB lapból készített ketrecben pedig egy fekete színű és egy sárgás-barna színű pit-bull viaskodott egymással, az ebeken több, friss, még vérző sérülés volt. A csarnokban egy 4x4 m-es nagyságú, 70 cm magasságú szétszedhető „arénát” építettek fel.

Az arénán belül a padlót egy szőnyeggel terítették le, egy műanyag vödörbe pedig vízet és szivacsot készítettek elő. A rendőrök három ék alakú fadarabot is találtak, az egyik véres volt. A fadarabokat a viaskodó állatok szájának szétfeszítésére, a kutyák fogásának „lebontására" használták.

A megtartott helyszíni szemle és a több helyszínen végzett házkutatás alkalmával összesen 10 db pitbull jellegű, harcra kiképzett kutyát, valamint, a kutyák sérüléseinek fertőtlenítésére, kezelésére szolgáló gyógyszereket, infúziókat, fecskendőket foglalt le a rendőrség.

A lefoglalt gyógyszerek, illetve egyéb eszközök, készítmények egyértelműen összefüggésbe hozhatóak az állatviadallal, azok a kiképzés, illetve a harcok során az ebek által elszenvedett sérülések kezelésére szolgáltak. A lefoglalt pit-bull jellegű ebeken testszerte már gyógyult, harapott sérülések voltak láthatóak, a viadal szempontjából releváns helyeken: fül, nyak, végtagok, melyek korábbi verekedésekre utaltak. A lefoglalt kutyákat állatmenhelyre szállították.

A hatóság lefoglalt még több számítógépet, valamint az állatviadalokra történő kiképzést elősegítő eszközöket: futópadokat, lógatót, súlyhámot. Az egyik helyszínen lévő beton támfalról gerendából kialakított „lógató helyen” a kutyák fogáskészségét erősítő eszközt találtak a rendőrök, melynek célja, hogy a kutya a saját súlyának megtartásával erősítse az állkapocs izomzatát.

A számítógépekről – az ügyben kirendelt szakértő – több állatviadalról készült felvételt mentett le, melyek összesen 10 CD lemezen fértek el. A számítógépekről kinyert viadalok kivétel nélkül Ózdon történtek. A további szakértői vélemény szerint a lefoglalt ebek egyike sem volt idősebb 3 évesnél, egy-egy eb állatviadalra történő kiképzése több hónapot vesz igénybe, így egyértelműen megállapítható, hogy a kérdéses viadalok három éven belül történtek.

Egy állatviadalra felkészített ebet némely esetben 6-700.000 forintért vásároltak az állatviadal szervezésében résztvevő gyanúsítottak, de a tíz lefoglalt kutya értéke minimális áron számolva is meghaladja a 3.000.000 forintot. Emellett pedig az egyes viadalok végeredményének kimenetelétől függően több százezer forintos bevételre is szert tettek a kutyák tulajdonosai.

A nyomozás eredményeként a magyar állampolgárságú gyanúsítottak mellett két román illetőségű férfi is gyanúsítható a bűncselekmények elkövetésével, mivel egyikük kutyatulajdonosként, illetve az állatviadalon bíróként, másik pedig kutyatrénerként tevékenykedett a rajtaütést megelőző időszakban.

Az Ózdi Rendőrkapitányság a gyanúsítottak tekintetében több rendbeli tiltott állatviadal szervezésének, több rendbeli veszélyes eb tartásával kapcsolatos kötelezettség megszegésének és több rendbeli állatkínzás bűntettének megalapozott gyanúja miatt a napokban vádemelési javaslattal küldte meg az iratokat az ügyészségnek.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Rossi a vereség után csak a hozzáállással elégedett

Rossi a vereség után csak a hozzáállással elégedett

Korrupciógyanús ingatlanbiznisz miatt lemondott egy miniszter, no nem Magyarországon

Korrupciógyanús ingatlanbiznisz miatt lemondott egy miniszter, no nem Magyarországon

Mennyire gyors a Mol első szuper villámtöltője?

Mennyire gyors a Mol első szuper villámtöltője?

Tiszta lappal: kell-e aggódnunk Curtisért?

Tiszta lappal: kell-e aggódnunk Curtisért?

Gozsdu-szóvivő: Egyik incidens sem ok nélkül történt

Gozsdu-szóvivő: Egyik incidens sem ok nélkül történt

Kivágtak több fát a Tabánban

Kivágtak több fát a Tabánban