szerző:
Kósa András
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Sajnálom, hogy az LMP úgy döntött, nem kezd tárgyalásokat az Együtt 2014-gyel, de drukkolok nekik, hogy a saját útjukat sikeresen járják - mondta a hvg.hu-nak Juhász Péter. A Milla elnöke szerint kontraproduktív a Fidesz lejárató kampánya Bajnai Gordon ellen. Juhász Péter arról is beszélt, miből él mostanában.

hvg.hu: Ott volt szombaton Csillebércen az LMP-kongresszus idején. Milyen volt a hangulat? Nagyon utalták?

Juhász Péter: A hírekkel ellentétben nem a kongresszusra mentem. Para-Kovács Imre lakik Csillebércen, hozzá indultunk ebédelni…

hvg.hu: Milyen kár, pedig sok kremlinológus fantáziáját beindította…

J. P.: …egy közeli kocsmába, amikor szólt, hogy később menjünk, mert a hely tele lesz LMP-sekkel. Ezért csak fél négyre értünk oda, de még akkor is találkoztunk pár emberrel azért. Egyébként jóban vagyok az LMP-sekkel, nincs köztünk semmi feszültség.

hvg.hu: Ettől függetlenül önökkel a többség nem akart összeállni. Meglepte?

J. P.: Ettől semmi bajom természetesen az LMP-vel, bár sajnálom kicsit, hogy így döntöttek, de drukkolok nekik, hogy a saját útjukat sikeresen járják. A fő cél továbbra is az, hogy leváltsuk a kormányt, ha ez megy egy önálló LMP-vel is, akkor legyen úgy. Én nem ezt az utat választottam volna, és vannak is vele fenntartásaim, mert a választási rendszerből az következik, hogy valamilyen módon egybe kellene rendeződni. Én ezt láttam jó útnak, amiben meg tudnak jelenni a különböző szempontok, programok, de ezek egyben vannak. Az LMP útját egyelőre nem látom, nem tudom, hogyan vezethet az az Orbán-kormány leváltásához, ami szerintem az elsődleges, mert addig semmilyen más politikát nem lehet megvalósítani.

Juhász Péter: az LMP állítsa ki a legjobb jelölteket, és én támogatni fogom őket
©

hvg.hu: A többségi határozat sem zárja ki a tárgyalást, csak azt, hogy nem csatlakoznak az Együtt 2014-hez. De „kívülről” úgymond tárgyalnak azért. Igaz, közben elfogadtak egy stratégiát, aminek vannak olyan pontjai, amik szinte arról szólnak: B. G. monogramú egyénekkel nem tárgyalunk. Ezután van még esélye érdemi párbeszédnek?

J. P.: Abban bízom, hogy van esélye. A stratégiát én is ismerem, nem mondom, hogy tetszik, de ezt ők fogadták el, ők tudják, hogy ez alapján akarnak-e valóban tárgyalni. Amúgy meg az egy téves interpretáció, ezt már nagyon sokszor elmondtam, hogy aki az Együtt 2014-hez csatlakozik, annak úgymond „Bajnai Gordon mögé kell beállnia”, hiszen Bajnai Gordon nem az Együtt 2014 vezetője. Most ott tartunk, hogy összeállnak a csapatok: hogy ki lesz ennek a vezetője, az még egyáltalán nem dőlt el: az, aki képes lesz az Orbán-kormány legyőzésére. Ennek fél-egy év múlva kellene kiderülnie, valamikor jövő nyár körül. Így valószínűleg nem az LMP fogja ezt meghatározni, hiszen nem jöttek el. Pedig nekik lett volna a legerősebb tárgyalási pozíciójuk minden egyes kérdésben. Ha csatlakoztak volna, ők tudták volna a legerősebben képviselni a saját szempontjaikat, így – kívülről – ezt azért elég nehéz lesz. Ugyanakkor a mi nyitottságunk feltétlenül megvan az LMP felé, ezt nem is kell hangsúlyoznom, gondolom.

hvg.hu: Várhatóan Schiffer András fogja meghatározni az LMP politikáját a következő időszakban. Vele milyen a kapcsolata?

J. P.: Nincsen szoros személyes kapcsolatunk, bár már régóta ismerjük egymást. Ő az LMP-nek pillanatnyilag nem választott vezetője, bár az egyik erős embere. Korábban inkább a választott vezetőkkel voltunk kapcsolatban, várjuk, hogy most kik lesznek azok, velük milyen alapról lehet tárgyalni.

hvg.hu: Ha az LMP egy későbbi kongresszuson esetleg meggondolja magát, és mégis jelezné, hogy hajlandó tárgyalni a csatlakozásról, mit szólnának?

J.P.: Szívesen látjuk őket.

hvg.hu: Valószínűleg az LMP döntésének egyik oka lehetett, hogy egyelőre nem ismerni túl sok konkrétumot az Együtt 2014-gyel kapcsolatban: kikkel, merre indulnak, milyen program alapján… Nem volt korai így elindulni és a nyilvánosság elé lépni?

J. P.: Így is hatalmas nyomás, hatalmas igény volt a társadalom részéről, hogy legyen valami alternatíva, legyen valamilyen összefogás. A Milla is azért alakult egyesületté, mert látszik, hogy a pártok magukban nem képesek erre. Még egy közös tüntetést sem tudnak rendezni. Hogy korai volt-e az indulás? Nem hiszem, mert idő kell, hogy kiforrja magát az Együtt 2014. Hogy nincs kész programunk még? Nem azt akartuk, hogy meghirdetünk egyet, majd mindenkinek ahhoz kellene igazodnia (ez is egy félreértés az LMP irányából), hanem közösen szeretnénk kialakítani a csatlakozókkal, hogy megjelenjenek benne az ő szempontjaik is. Most nyilván rá leszünk kényszerítve, hogy valamilyen önálló programot alakítsunk ki, amihez az LMP-nek viszonyulnia kell, mondom, szerintem nem ez a jó út.

'Mi már bebizonyítottuk, hogy tudunk tömegeket megmozgatni, amire a pártok nem képesek'
©

hvg.hu: Az LMP lett volna a jelenlegi állás szerint az egyetlen parlamenti erő az Együtt 2014-ben. Rajtuk kívül ki jöhet még reálisan szóban, akinek valós társadalmi támogatottsága van?

J. P.: Az LMP nagyon fontos szereplő lett volna, van körülbelül 400 ezer szavazója, de azért nem ezzel lehet kormányt buktatni. Nem az LMP, hanem a választók meggyőzése a fő szempont, az a lényeg, hogy fél év múlva a közvélemény-kutatások mit mutatnak, hány választó áll az Együtt 2014 mögött. Ebben nekem a Milla szervezeti felépítése a legfontosabb feladatom, ezért dolgozom, járom az országot. Nekünk ez a cél: helyi szinteken megerősíteni a Millát, ez a következő egy év legfontosabb feladata.

hvg.hu: Akik maguk jelentkeztek – Gyurcsány Ferenc, Kuncze Gábor – azokból az Együtt 2014 nem kért, akiket önök vártak volna – az LMP – nem jött. Azért nem nevezhető diadalmenetnek az indulás.

J. P.: Szerintem meg ez egy nagy félreértés: Gyurcsány Ferencnek nem volt olyan nyilatkozata, hogy csatlakozni akar az Együtt 2014-hez. Persze értem én, hogy a Fidesznek, és az MSZP-nek is érdeke, hogy Gyurcsányra nyomjanak minket a médiában, és valami nem létező koalíciót kreáljanak köztük és köztünk. Kuncze Gábor is Kálmán Olga kérdésére válaszolta azt az ATV-ben, hogy ha felkérést kapna, csatlakozna. Az LMP kongresszusról tudott mindenki, ismert volt, hogy dönteni akarnak ebben a kérdésben, ezért küldtünk nekik három nappal korábban egy szerintem nagyon kedves hangú levelet. Több tízezer ember csatlakozott a levelezőlistáinkhoz, megjelent egy közvélemény-kutatás – bár ennek nem tulajdonítanék akkora jelentőséget –, ami jelentős támogatást mutatott ki, nem nevezném ezt rossz indulásnak. Még a Fidesz által uralt közvélemény-kutató cég is többet mért, mint amit várnánk tőle.

hvg.hu: Nem lenne meggyőzőbb mindenki számára az Együtt 2014 középen állása, ha néhány mérsékelt jobboldali közéleti személyiséget is fel tudnának mutatni?

J. P.: Nem nagyon tudunk egyelőre ilyen nevet. Aki kritizálná a kormányt, az vagy félelemből, vagy saját attitűdjéből következően nem teszi ezt meg a nyilvánosság előtt. Szervezetileg pedig végképp nem, hiszen nem is az egyes embereken van a hangsúly.

hvg.hu: Hogy lesz ebből akkor centrum?

J. P.: Egyrészt van még egy év ehhez. Azt látjuk, hogy a Fidesztől folyamatos az elfordulás. Kérdés, hajlandóak-e ezek az emberek szervezkedni maguk, vagy ha nem, meg tudjuk-e győzni őket, hogy az Együtt 2014 összefogása nekik is alternatívát kínál. A kérdés, hogy hitelesen tudjuk-e ezt a politikát képviselni, ha igen, ezek az emberek ránk fognak szavazni. Ha nem vagyunk hitelesek, akkor nem.

"Az MSZP-nek és a Fidesznek is érdeke, hogy Gyurcsányra nyomjanak minket"
©

hvg.hu: Csak mert enélkül az Együtt 2014 legfeljebb a mostani ellenzéket foghatja össze, ami nyilván nem elég.

J. P.: Ez így van. Ha ez történik, nem végeztünk jó munkát.

hvg.hu: Az LMP-vel egy parlamenti frakciót is nyert volna az Együtt 2014. Ez mennyire fog hiányozni?

J. P.: Nem megnyerni valamit még nem veszteség önmagában. Nyilván jól jött volna a lehetőség, hogy az LMP parlamenti párt, de remélem, erre lesz még lehetőségünk. Ők is le akarják váltani az Orbán-kormányt, mi is, ezek a párhuzamosok remélem, nem a végtelenben találkoznak. Én abban bízom, hogy lesz akkora társadalmi támogatottságunk, ami felér egy frakcióval. Ráadásul az LMP önmagában, mint parlamenti párt, a Fidesz kétharmada mellett nem sokat tud elérni.

hvg.hu: Ha nem növi ki magát vezető erővé az Együtt 2014 egy év múlva, akkor mihez kezd majd? Beáll az MSZP-mellé?

J. P.: Megint csak a választási rendszerre kell hivatkoznom: az egyéni jelölteknél dől el a választás, sokkal kevesebb listás hely lesz, 210 helyett 94, felértékelődtek a helyi jelöltek, az a kérdés, itt sikerül-e megállapodni, hogy egy jelölt álljon fel lehetőleg a Fideszével szemben. Ezért az LMP döntését is megértem, ha helyben azt mondják, hogy akár hajlandóak visszalépni is. Csak ez ki kéne, hogy fejeződjön abban, hogy készek egy ilyen együttműködésre. Nem tartom egyébként jó ötletnek, mert listán ebben az esetben nagyon keveset fognak kapni, de ez is egy út. Ha az LMP fogja kiállítani a legjobb jelölteket a Fidesszel szemben, én biztos támogatni fogom őket.

hvg.hu: Mit szól a kampányhoz, ami Bajnai Gordon ellen indult a BKV buszokon?

J. P.: Nyilván kezelni kell, de kontraproduktív lesz egy idő után. Hogy a Magyar Hírlap a címlapon hozza, hogy Bajnai Gordon 1200 milliárdos megszorításra készül, vicc. A Fidesz-propaganda túlzásokba esik, ez nekünk szerintem jó jön.

hvg.hu: Miből tartják fent magukat? Miből tudja például az országjárást, hálózatépítést finanszírozni?

J. P.: Eddig ígéreteink vannak a magyar középvállalkozói réteg tagjaitól, hogy ha megalakul az egyesület, nem nagy, de azért a számunkra értelmezhető összegekkel támogatnak majd minket. Ez pár milliós nagyságrend, de ha azt nézzük, hogy két év alatt a Milla nyolcmilliót költött a tüntetések megrendezésére, és ami egyes résztvevők ezer-kétezer forintos adományából jött össze, akkor ez járható út lesz. Így nem leszünk rászorulva oligarchákra. Engem a barátaim támogatnak, akár élelmezés, ruházkodás szintjén is. Egy éttermes barátom most küldött nekünk két karton tésztát, meg hamburgerzsömlét, a bele való mélyhűtött hússal, azt ettük egy hétig. Tíz-húszezer forintokkal segítenek a barátaim, a legszebb történet az volt, hogy egyikük anyósa, aki többször látott a tévében, megkérdezte a barátom, hogy „ennek a Juhásznak csak ez az egy inge van?” – mire mondták, hogy nem, három, mire a hölgy azt mondta, hogy a két éve elhunyt férje ruhái még megvannak, odaadja nekem. Most gyakorlatilag ebben járok.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Schiffer üzent Jávoréknak

Szólás és véleményszabadság van, ezért teljesen természetes, ha egy párton belül működő áramlatok szerveződnek. A meghozott kongresszusi döntésekhez viszont mindenkinek tartania kell magát a nyilvánosság előtt – így reagált Schiffer András arra a hírre, hogy 11 LMP-s politikus hétfőn önálló platformot hozott létre Párbeszéd Magyarországért néven.

Dezső András Itthon

Így mondott le Jávor Benedek - exkluzív videó

A hvg.hu-nak sikerült videóra venni, amint az LMP zártkörű kongresszusának végén lemond Jávor Benedek. A frakcióvezető az után mondott le, hogy az ökopárt kongresszusán a többség arra szavazott, hogy ne lépjenek be az Együtt 2014 Mozgalomba. A döntés győzelem Schiffer András számára, és a kooperatív Karácsony Gergely-Jávor Benedek tengely képviselte politika háttérbe szorulását jelenti. Nézze meg videónkat!

Portré

Portré Juhász Péterről

"Komolyan vettem a mondást, hogy nem az iskolának, hanem az életnek tanulunk: már a Deák téri általánosban elkezdtem a nem tanulást, amit később az angyalföldi gimnáziumban is folytattam. A testnevelést kivéve, amiből felmentésem volt, mindenből buktam" - ad újabb leckét polgárpukkasztásból az önfeljelentése nyomán folyó bírósági tárgyalásra cserepes kenderbokorral érkező 35 éves üzletviteli tanácsadó-könnyűdrog-aktivista.

Kósa András Itthon

Vállalja Schiffer a felelősséget! – Interjú Jávor Benedekkel

Hiába tündököltem Bajnai Gordon legjobb barátjaként a sajtóban az elmúlt hetekben, nekem is iszonyatosan sok vitám van az Együtt 2014 vezetőivel – mondta a hvg.hu-nak adott interjúban Jávor Benedek. Az LMP hétvégi kongresszusa után lemondott frakcióvezető szerint aki ma reálisnak gondolja a párt által elfogadott stratégiát, az nem olvas újságot és nincs tisztában azzal, hogy mi a helyzet 2012 őszén Magyarországon.

Kósa András Itthon

Bajnai Gordon nem a vezetőnk – Juhász Péter az Együtt 2014-ről

Minél kevesebb volt minisztert és államtitkárt szeretne látni az Együtt 2014-ben Juhász Péter. A Milla vezetője szerint félreérti a helyzetet, aki azt gondolja, Bajnai Gordon vezető szerepet tölt be az együttműködésben, listavezető majd az lesz, akivel a legnagyobb esély van leváltani a Fideszt. A LMP csatlakozása erősítheti a garanciát, hogy nem a 2010 előtti állapotok restaurálására készülnek. Interjú.