szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Csak az nem derült ki a csütörtök reggeli kormányszóvivői tájékoztatóból, hogy jövőre pontosan mennyi hallgató tanulhat ingyen, de az igen, hogy drasztikusan visszavágják a keretszámokat. Azok a cégek, amelyek átvállalják a pályakezdők diákhitelét, adókedvezményt kapnak. Az egyetemek élére kancellárt nevez ki a kormány, aki a gazdasági kérdésekről dönt.

Tíz pontos javaslatot fogadott el a kormány a tegnapi kormányülésen. Ennek az egyik legfőbb eleme, hogy a jövőben csupán a hallgatók 10-20 százalékának lesz ingyenes a képzés. Giró-Szász András kormányszóvivő és Maruzsa Zoltán, a felsőoktatásért és tudománypolitikáért felelős helyettes államtitkár a tájékoztatón kínosan ügyelt arra, hogy konkrét keretszámot ne mondjanak ki, szerintük ez majd a napokban kiderül. A korábban kiszivárgott tervek szerint ez nagyjából azt jelenti, hogy csak 10 500 hallgatónak lesz ingyenes a képzés. A keretszám csökkentését azzal magyarázták, hogy minél többen kerülhessenek be a felsőoktatásba.

A kormányszóvivő szerint a korábbi kormányok idejében a magyar felsőoktatásba csak azok tudtak bejutni, akik szüleinek volt pénze, vagy állami képzésre jutottak be.

Mostantól viszont szerinte csak egyetlenegy dolog kell, hogy meghatározza a bejutást, ez pedig a felvételi pont, „függetlenül attól, hogy valaki jómódú vagy sem” – tette hozzá a kormányszóvivő. Érvelésük szerint többeknek lesz majd lehetősége bejutni az egyetemekre. Korábban ugyanis a kormányok olyan tandíjat vezettek volna be, amit azonnal ki kell fizetni, azaz csak a gazdagabb szülők gyermekei tehették volna ezt meg. Most viszont a Diákhitel 2 miatt nem kell azonnal fizetni, hanem ráér később, így több ember előtt megnyílik az út a diploma előtt.

Az indokok között volt még, hogy a hallgatók nagyobb felelősséget vállaljanak. „Célunk, hogy ne munkanélküliek legyenek a gyerekeik”, és legyen minőségibb a felsőoktatás - mondta, hozzátéve, a kormány azt gondolja és azt vallja, nem az a kérdés, hogy hányan kerülnek be, hanem hogy hányan kerülnek ki az egyetemekről és a felsőoktatásról.

A kormány döntött arról is, hogy aki a közigazgatásban helyezkedik el, annak az állam átvállalja a kölcsönt, a jövőben pedig a cégeknek is lehetővé teszik: aki átvállalja a pályakezdő Diákhitelét, az adókedvezményt kap.

Átalakítják a felsőoktatási rendszert is úgy, hogy kancellárt neveznek ki az egyetemekre és a főiskolákra, akik kvázi a gazdasági posztot fogják betölteni. A kancellár személyéről az NGM és az EMMI dönt. A kormányszóvivő elmondása szerint az oktatási és a tudományos életet továbbra is a rektor irányíthatja.

Három tárgyalódelegációt jelölt ki a kormány az egyetemek adósságállományának átvállalására. Az egyiket Naszvady György vezeti, aki az egyetemek adósságátvállalásáról tárgyal majd az intézményekkel, Lázár János az uniós projektek önrészéről, Varga Mihály pedig a PPP-projektek kiváltásáról tárgyal majd.

Döntöttek továbbá arról is, hogy a 2014-2020 közötti uniós támogatási projektekből 1000 milliárdot a felsőoktatásra áldoznak majd.

Két új ösztöndíjat is létrehoz a kormány: az egyiket élsportolók kaphatják azért, hogy ne a tengerentúlra menjenek, hanem a magyar egyetemekre járjanak, továbbá az egyetemi sportélet ismét megerősödjön. Létrehoznak emellett egy pedagógus-ösztöndíjat is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb brit bázist nyitott a Wizz Air

Újabb brit bázist nyitott a Wizz Air

Budapesten találkoztunk a régi és ritka Porschéval, amin két tanksapka fedél van

Budapesten találkoztunk a régi és ritka Porschéval, amin két tanksapka fedél van

Müller Cecília: Adatdobálózással nem jutunk sehova

Müller Cecília: Adatdobálózással nem jutunk sehova