szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Két tüntetés is zajlott a Fidesz-KDNP kedd este kezdődő frakcióülése előtt Gyulán: az ellenzéki csoportok néhány tucatnyi képviselővel alternatív frakcióülést tartottak és petíciót adtak át a Fidesznek, a kormány mellett demonstráló Békemenet pedig több száz fős vonulást tartott a városban.

A kormány ellen és a kormány mellett is tüntettek ma Gyulán. A Fidesz-KDNP esti frakcióülése előtt a Kossuth téren gyülekezett a Békemenet több száz résztvevője, akik a kormány mellett demonstráltak. Transzparenseket is hoztak, ezeken többek között az állt, hogy "a nemzet a kormány mellett!" és "mi a békét hoztuk Gyulára, az MSZP a gyűlöletet!".

Érkeztek kormánypárti tüntetők Szolnokról, Békéscsabáról, Egerből, Túrkevéről és a határon túlról, Nagyváradról is, tudósítónk szerint több busszal. A résztvevők között volt Bencsik András, a Demokrata főmunkatársa és Bayer Zsolt, a Magyar Hírlap újságírója is.

©

Az egyik transzparensen az szerepelt, hogy "gyászol a nemzet, hazaárulóktól szenved". A felirat mellett elhelyezték több MSZP-s, többek között Mesterházy Attila, Szanyi Tibor és Lendvai Ildikó fotóját is, de Simor András jegybankelnök, Bokros Lajos volt pénzügyminiszter, illetve Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc is helyet kapott rajta. A kormányt támogató transzparenst is hoztak, ezen Orbán Viktor fotója mellett az szerepel, hogy "ő értünk, mi érte". A molinó hátoldalán "ők értünk, mi értük" felirattal több kormánypárti vezető, például Áder János és Matolcsy György látható.

A Békemenet elindulása előtt beszédeket is tartottak, Bayer Zsolt köszöntötte a résztvevőket és a Lungo Drom tagjait is. "Isten hozott benneteket, magyar cigányok" - mondta a gyülekezőnél. Bayer arról is beszélt, hogy Ron Werbernek, az MSZP tanácsadójának "nincs igaza, hiába kezdték el a kampányt, nem fog sikerülni". Szerinte ez utóbbi a demonstráció legfontosabb üzenete. "Békésen, csendben mutassuk meg az erőnket. Most és még egy évig" - tette hozzá.

Ezután a Békemenet hozzávetőleg 500 résztvevője a Kossuth térről a gyulai várhoz vonult, ahol a város fideszes polgármestere köszöntötte őket. A korábbi Békemeneteken megszokottak szerint az elől haladók egy zászlót feszítettek ki, ezen most az állt: "Gyurcsány és Bajnai együtt tették tönkre az országot".

©

Bencsik András, a Demokrata főmunkatársa a beol.hu Békés megyei híroldal tudósítójának azt mondta, a szeretet erejét hirdetni jött a Békemenet az ármányos rágalmak helyett. Hozzátette, azért is érkeztek a fürdővárosba, mert hírt kaptak arról, hogy az MSZP tüntetést szervez a kihelyezett frakcióülés ellen.

Az ellenzéki tüntetők, akik szintén a Kossuth téren gyülekeztek, jóval kevesebben - hozzávetőleg 50-en - lehettek. Fénymásolt Orbán-maszkot osztottak ki maguk között. Táborukban a Szolidaritás és a Demokratikus Koalíció zászlóit lehetett látni, MSZP-s feliratokat, zászlókat nem, bár a résztvevők közül többen is azt mondták, ők az MSZP színeiben érkeztek.

Az egyik szervező, Madarász Györgyné a hvg.hu-nak azt mondta, azért voltak ilyen kevesen, "mert az emberek félnek" és nekik "nem volt pénzük buszosztatni az embereket". Hozzátette, tudomása van róla, hogy a fideszes polgármesterek közmunkásokat hoztak a Békemenetre.

©

Az ellenzékiek később a Fidesz-KDNP frakcióülésének helyszínére vonultak át, ahol beszédek hangzottak el és a Fidesz-frakció kabinetfőnökének, Illés Istvánnak egy 10 pontos petíciót is átadtak. Ebben többek között az önkormányzatiság szétverése, az oktatás államosítása, a felsőoktatásban az esélyegyenlőség megszüntetése, az egykulcsos adó, illetve a családi pótlék befagyasztása ellen tiltakoztak. A dokumentumon a következő mottó állt: "legyen újra köztársaság!".

A petíció tartalmának ismertetésekor Árgyelán Erzsébet, a DK gyulai vezetője azt mondta, azt is követelik, hogy állítsák vissza a demokráciát és a sajtószabadságot, a Fidesz pedig ne betonozza be a hatalmát jogi eszközökkel. "Hol lesz itt egymillió új munkahely?" - tették még fel a kérdést a petícióban.

Bod Tamás, a gyulai Kobak Klub elnöke azt mondta, azért tüntetnek, hogy 2014 után ne folytatódjon a Fidesz "pocsék kormányzása". Hozzátette, nem tetszik a rendszer, parlamenti diktatúra van és nagy az elszegényedés. Árgyelán szerint ma négymillió ember él a szegénységi szint alatt.

©

Bayer Zsolt később a hvg.hu-nak azt mondta, nem érti, mi ellen tüntettek az ellenzékiek, mint mondta, pont most kapott kétmilliárdot 200 munkahely megmentésére Gyula - itt a húskombinátra utalt - így nem tud jó választ arra, mi ellen tiltakoznak ezek után. A hvg.hu kérdésére, hogy megérte-e ekkora ellentüntetést szervezni egy kis csoporttal szemben, azt mondta, "ez nem egy haszonelvű történet, akik eljönnek, azoknak itt a helyük, s ha eljöttek, már megérte".

Szerinte a kétharmados kormányt a hazugságoktól kell megvédeni. Ha valami baja van a kormánnyal, azt megírja a Magyar Hírlapban - tette hozzá arra a felvetésre, hogy egyetért-e a kormány minden lépésével. Azt mondta, például elhamarkodottnak tartotta a a felsőoktatási reformot, ő másképpen csinálta volna.

Arra a kérdésre, hogy a tüntetéshez kaptak-e a pénzt a kormánytól, Bayer úgy reagált, hogy Bencsikkel jött Gyulára autóval, Bencsik tankolt, ő pedig egy fehér Magnumot vett magának, ennyi volt, amit erre a tüntetésre költött.

Az ellenzékiek alternatív frakcióülésén Szanyi Tibor, az MSZP képviselője "a szeretet jegyében" üdvözölte a Békemenet résztvevőit, akik szerinte "nem biztos, hogy tudják, mit csinálnak". Azt mondta, meg akarják valósítani a petíció 10 pontját a választások után. Az elvándorló fiataloknak azt üzente, 2014 után ide jönni lesz érdemes, nem elmenni. Munkát, kenyeret, szolidaritást és demokráciát akarnak - tette hozzá.

Nem sokkal délután 6 óra előtt mindkét demonstráció véget ért, ezután pedig megkezdődött a Fidesz-KDNP háromnapos, zárt ajtók mögött zajló közös frakcióülése.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
2,5 méteres őscápára bukkantak, ez lehetett a mai cápák és ráják őse

2,5 méteres őscápára bukkantak, ez lehetett a mai cápák és ráják őse

Kórházban töltötte a karácsonyt, most az ápolók segítségével megkérte a barátnője kezét

Kórházban töltötte a karácsonyt, most az ápolók segítségével megkérte a barátnője kezét

Az ezredfordulós generációból sokan a koronavírus miatt lesznek autóvásárlók

Az ezredfordulós generációból sokan a koronavírus miatt lesznek autóvásárlók