szerző:
Kósa András
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Méltányos megoldásokat kerestek az LMP-ből távozott Párbeszéd Platform tagjainak a rendezett szétválásra, és a parlamenti frakció megőrzésére is, de az érintettek semmilyen kompromisszumot nem fogadtak el - mondta a hvg.hu-nak Schiffer András. A párt vezetője szerint az LMP-t Bajnai Gordon ellenzékeként szavazták be a parlamentbe támogatóik, így a távozóknak nincs morális alapjuk őket bírálni.

hvg.hu: Mi lesz Budapesten az LMP-vel? A frakciójuk egy az egyben távozott.

Schiffer András: Tájékoztattuk Tarlós Istvánt, hogy az LMP fővárosi frakciója megszűnt. Legalábbis érdekes, hogy valamennyi érintett, minden tárgyalás nélkül természetesnek tartja, hogy mind a mandátumát, mind a bizottsági tagságát megtartsa.

hvg.hu: Tehát semmilyen előzetes tárgyalás nem volt velük?

S. A.: Mi úgy ültünk le a szakadárok képviselőivel, hogy mindenről szeretnénk velük tárgyalni, beleértve az önkormányzati mandátumokat is. Ettől ők elzárkóztak, természetesnek vették, hogy az összes önkormányzati hely, amit platformisták töltenek be, az övéké. Már csak ezért sem szeretnénk tőlük etika szemináriumokat hallgatni. Külön izgalmas azt hallgatni, hogy ők nyolcan bármit megtehetnének a parlamenti frakcióval, de nem teszik, miközben a fővárosi képviselők simán megteszik azt - az átnevezést - amiről Szabó Tímea a minap beszélt.

hvg.hu: A parlamenti frakció megmaradására lát még bármilyen minimális esélyt?

S. A.: A döntés nem a mi kezünkben van.

hvg.hu: Szabó Tímea azt mondta, morálisan vállalhatatlan ajánlatot kaptak önöktől.

S. A.: Szabó Tímeának senki nem tett ajánlatot, sőt mi senkinek semmilyen ajánlatot nem tettünk. Éppen az volt a problémájuk, hogy nem kaptak ajánlatot úgymond. Mi azt mondtuk, hogy az a forgatókönyv, amit ők vázoltak fel, az számunkra elfogadhatatlan: nem lehet egy csónakban kétfelé evezni, ezt egyébként a párt is kimondta kétszer. Két kongresszuson nyilvánította ki az LMP, hogy nem akar az álbaloldali, neoliberális erőkkel szövetséget kötni. A platform előbb nyíltan szembement ezzel a demokratikus döntéssel, majd kiléptek a közös csónakból és ezután szeretnék a saját hajójukat egy olyanhoz kötni, amelyik ellentétes irányba halad. Ez politikailag nyilván elfogadhatatlan, ráadásul közjogilag is elég ingatag volt a javaslatuk. Mi azt mondtuk, hogy ezen kívül nagyon szívesen beszélgetünk mindenről, beleértve az önkormányzati helyeket is. Megnyitottuk például annak a politikai megoldásnak a lehetőséget is, hogy amennyiben hárman ülnek közülük ki függetlennek, úgy a frakció például felszólalási lehetőségekkel segítheti a platformista képviselőket. Ők azonban megkötötték magukat ott, hogy egyetlen mandátumot sem adnak vissza.

Schiffer András a "szakadárok" vezetőivel: egy padsorban, külön pártban folytathatják hétfőtől
©

hvg.hu: Hogy lehet ezt a konfliktust feloldani?

S. A.: Úgy, ha nem azt tekinti a másik fél kompromisszumnak, hogy ha a partner egy az egyben elfogadja a javaslatát. Mi egy forgatókönyvre mondtunk nemet, azt is elmondtuk, hogy számunkra az lenne a civilizált megoldás, ha – mint minden jól működő demokráciában – valaki elhagy egy pártot, akár még aznap lemond a listán szerzett mandátumáról, de nem kötöttük meg ennél magunkat. Szerettünk volna arról beszélni, hogy erről az alapról elmozdulva miként lehet olyan helyzetet teremteni, ami kezeli a szempontjaikat, de nem eredményezi a már többször említett helyzetet az egy hajóban ellenkező irányba evezőkről.

hvg.hu: De ennek az ajánlatnak mégis csak volt egy morálisan vállalhatatlan része.

S. A.: Nem, nem volt. Ezért mondtam azt, hogy Szabó Tímea helyében kicsit szerényebb lennék a morális ítéletekkel, mert 2010 áprilisában ellenzéki pártként szavaztak a választók, az LMP akkor Bajnai Gordon ellenzéke volt, ehhez képest ezek a képviselők azért léptek ki az LMP-ből, mert kimondtuk, hogy nem akarunk szövetséget Bajnai Gordonnal, majd ezek után úgy gondolják, simán megtarthatják a mandátumukat.

hvg.hu: A felmérések szerint ugyanakkor a választóik nagy része támogatja az együttműködést.

S. A.: Elég nagy önbizalom kell ahhoz, hogy egy politikus naprakészen nyilatkozzon arról, kik pontosan a választói, és ők mit akarnak. Utoljára azt hiszem, Torgyán József ragadtatta erre magát. Egy dolgot tudunk biztosan: 2010-ben 380 ezer polgár választotta az LMP-t, ők arra szavaztak, hogy lehet más és nem pedig arra, hogy legyen ugyanaz, ami 2010 előtt volt.

hvg.hu: Mi lesz az pártalapítvánnyal? A frakcióhoz köthető szakértői állásokkal?

S. A.: A párt alapítványa a jogszabályoknak megfelelően működik tovább. Ha pedig a frakció szakad, az nyilván érvágás lesz mindannyiunknak, de ha választani kell a pénz, vagy a között, hogy megszűnjön az LMP politikáját megbénító állapot, mi az utóbbit választjuk. Persze ez veszteség lesz az LMP számára is. Kezdettől fogva világossá tettük, hogy a szakadároknak le kell mondaniuk a parlamenti mandátumukról. Az LMP listájáról kerültek be, az LMP kongresszusa döntött kétszer is ellenükben, és végül az LMP-ből, ahol a kisebbségben maradtak, kiléptek. Távozásukkal nem használtak az LMP-nek, de tiszteletben tartjuk a döntésüket. Az viszont érthetetlen, és a ma is közösen vállalt értékeinkből sem levezethető, hogy az LMP-frakció megszűnésében legyenek érdekeltek. Tehát az a minimum, hogy a szakadárok lehetővé teszik annyi LMP-s képviselő pótlását, amennyi a frakció minimális létszáma. Ugyanakkor nem fogunk elvtelen kompromisszumokba és az LMP érdekeivel ellentétes megoldásokba belemenni, akkor inkább lemondunk a frakció előnyeiről. A labda a szakadárok térfelén pattog. A végső határidő a parlamenti ülésszak kezdete, hétfő

hvg.hu: Hányan léptek-lépnek ki a pártból ebben az időszakban?

S. A.: Nagyjából 10 és 25 százalék között lesz a platform-kiválás miatt kilépők aránya. Ugyanakkor biztató, hogy most, miután tisztázódott végre, milyen irányba megy tovább az LMP hajója, megindultak a belépések, s ha az elmúlt hetek mutatóit nézem, március végére "visszahízhatjuk" a mostani létszámveszteséget.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

PM: nem adjuk vissza az LMP-s mandátumainkat

A Párbeszéd Magyarországért (PM) nevéből fakadóan továbbra is nyitott a párbeszédre és az együttműködésre - reagált az LMP szóvivőjének szerdai sajtótájékoztatójára Szabó Tímea, megerősítve: mandátumukat nem adják vissza. A PM egyik LMP-ből kivált alapítója azt mondta, kompromisszumokat is hajlandóak lennének vállalni, de a másik oldaltól eddig csak "elvtelen és morálisan elfogadhatatlan" ajánlatokat kaptak.

MTI Gazdaság

LMP: hozzák nyilvánosságra a moszkvai tárgyalások részleteit

Az LMP arra szólítja fel Orbán Viktor kormányfőt, hogy ismertesse moszkvai tárgyalásainak részleteit, és számoljon be róla, mit ígért "a baráti kölcsönért" cserébe Vlagyimir Putyin orosz elnöknek. Vágó Gábor parlamenti képviselő az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében arra hivatkozik, hogy a miniszterelnök a sajtóértesülések szerint 4,6 milliárd dolláros "hitelt kért és kapott".

MTI Itthon

LMP: a kilépőknek vissza kéne adniuk a mandátumukat

Az LMP arra kéri a pártból kilépett, a Párbeszéd Magyarországért (PM) pártot létrehozó képviselőket, hogy nyilatkozzanak arról, visszaadják-e a mandátumukat vagy függetlenként folytatják munkájukat - közölte az ellenzéki párt választmányi szóvivője szerdán. Az LMP nem tartja járhatónak a PM frakciószövetségről szóló elképzelését.

Tényleg immunissá válhatunk a koronavírusra, csakhogy ez meglepően kevés ideig marad így

Tényleg immunissá válhatunk a koronavírusra, csakhogy ez meglepően kevés ideig marad így

Van egy terület Magyarországon, ahol ritka a nettó 600 ezer alatti fizetés

Van egy terület Magyarországon, ahol ritka a nettó 600 ezer alatti fizetés

Rétvári Bence megfertőződött a koronavírussal

Rétvári Bence megfertőződött a koronavírussal