szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Vádat emelt 14 egykori és jelenlegi rendőrrel szemben a Központi Nyomozó Főügyészség a 2006-os zavargásokkal kapcsolatban. Az érintett egykori rendőri vezetők között van Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitány és Bene László korábbi országos rendőrfőkapitány is.

A Központi Nyomozó Főügyészség debreceni regionális osztálya lezárta a 2006-os eseményekkel kapcsolatos vizsgálatát - közölte a hatóság pénteken. Ennek eredményeként a főügyészség 14 egykori és jelenlegi rendőrrel szemben vádiratot nyújtott be a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsához.

Az MTV Szabadság téri székházánál 2006. szeptember 18-án késő este megjelent demonstrálók közül egy néhány száz fős tömeg megtámadta az épületet és a védelmére rendelt, a főbejárat előtti lépcsősoron sorfalszolgálatot teljesítő Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság csapatszolgálati századát - idézte fel a történteket a főügyészség.

Gergényi Péter
©

A fővárosba rendelt megyei század az ügyészség szerint hiányos védőfelszerelésekkel érkezett, többeknek nem volt pajzsa, sisakja vagy akár egyik sem.

"Annak ellenére, hogy a hiányokról a századparancsnok már érkezésükkor, majd pedig több órával később, bevetésre kiindulásukkor M. Z. rendőr alezredesnek a Rendészeti Biztonsági Szolgálat műveletirányítójának jelentett, az elöljáró azok pótlására – amire egyébként minden feltétel adott volt – mégsem intézkedett - tették hozzá. - Emiatt M. Z. nyugállományú rendőr ezredessel szemben elöljárói gondoskodás bűntette miatt történt vádemelés" - közölte a főügyészség.

Az egyre kiszélesedő támadás miatt G. P. rendőr vezérőrnagy, Budapest rendőrfőkapitánya M. G. rendőr alezredest, a Budapesti Rendőr-főkapitányság Közrendvédelmi Főosztály Biztosítási Osztályának vezetőjét az épület és környéke helyszínparancsnokának jelölte ki. A helyszínparancsnok azonban az ügyészségi közlemény szerint az ebből adódó feladatköreit nem végezte el, de az esetleg őt akadályozó körülményekről sem jelentett elöljárójának - tette hozzá a hatóság.

"A rendőr főtiszt a kapott paranccsal szemben a székházban lévő rendőri erőket nem irányította, nem koordinálta, emiatt az alegységparancsnokok belátásaik szerint, egymástól függetlenül adtak alárendeltjeiknek parancsokat" - tette hozzá a közlemény.

G. P. rendőr vezérőrnagy a beérkezett adatokból, információkból tudta, hogy a televízió székházánál szolgáló rendőri egységek irányítatlansága folytán teljes zűrzavar alakult ki. "Tisztában volt azzal, hogy az általa kijelölt, a védekezésre odairányított rendőri kötelékek koordinálását a helyszín-parancsnokot terhelő kötelezettségeit M. G. rendőr alezredes nem teljesítette. Az alkalmatlanná vált helyszínparancsnok leváltására, illetve helyette más, a rendőri erőket összefogni képes helyszínparancsnok kijelölésére nem intézkedett" - fogalmazott a közlemény.

A főügyészség szerint G. P. rendőr vezérőrnagy mulasztása következményeként, mert a helyszínparancsnoki intézkedések elmaradásával a helyszínre vezényelt rendőri kötelékek túlnyomórészt felmorzsolódtak, több rendőr megsérült, a szolgálatra jelentős hátrány bekövetkezett. "Ezek miatt M. G. immár volt rendőr alezredessel szemben parancs iránti, jelentős hátrány veszélyével járó engedetlenség bűntette, G. P. nyugállományú rendőr vezérőrnaggyal szemben pedig elöljárói intézkedés elmulasztásának bűntette miatt történt vádemelés" - írták.

B. L. nyugállományú rendőr altábornagy, volt országos rendőrfőkapitánnyal szemben kétrendbeli elöljárói intézkedés elmulasztásának bűntette miatt emeltek vádat.

"Egyrészről azért, mert azzal, hogy az általa létrehozott vizsgálóbizottságok jelentéseiben körvonalazott megállapítások ellenére elmulasztotta a felelősségre vonásra irányuló eljárások megindítását, nem intézkedett parancsnoki tényfeltáró vizsgálat lefolytatására sem, holott az időben végzett vizsgálat akár katonai bűncselekmény megalapozott gyanúját is feltárhatta volna" - szólt a közlemény.

"Másrészről 2006. október 23-át követően a közvélemény a rendőrök azonosíthatatlanságára vonatkozó kifogásai ellenére eltűrte, hogy a Rendészeti Biztonsági Szolgálat ünnepnapon szolgálatot teljesített állománya a korábbi határozott utasításával is szemben nem viselte szolgálati azonosító jelvényét. A mulasztások kivizsgálására, az esetleges felelősségre vonásra intézkedéseket nem tett" - tették hozzá.

A Rendészeti Biztonsági Szolgálat volt parancsnoka, D. J. volt rendőr dandártábornok a szolgálati jelvények viselésének elmaradása tárgykörben érdemi vizsgálatot nem rendelt el. "Azzal, hogy eltűrte, amint a bevetésben részt vettek ruházatukon az országos rendőrfőkapitány utasítása ellenére nem viselték az ünnepnapon a szolgálati jelvényt, az erre vonatkozó érdemi tényfeltáró vizsgálat és az esetleges felelősségre vonás elmaradása nemcsak a szolgálati, de a közérdek jelentős hátrányát idézte elő" - közölte a főügyészség.

D. J. rendőr dandártábornok a televízió székházának ostromakor a rendőri erők, technikai eszközök igénybe vételére vonatkozó késedelmes jelentések miatt elöljárói kötelességét megszegve az esemény után nem intézkedett mulasztó alárendeltjei felelősségre vonására, a jelentéstétel elmaradása okainak feltárására - tette hozzá a hatóság.

A Rendészeti Biztonsági Szolgálatnál azokban az ügyekben, amelyekben a gyanúsítotti idézést kibocsátották, de a nyomozást később megszüntették, fegyelmi eljárás elrendelésére a parancsnoki döntés alapján nem történtek intézkedések.

"Fegyelmi eljárás elrendelését csak azok a 2006-os őszi eseményekkel kapcsolatos esetek képezték, amelyekben az eljáró ügyészség a vádemelésről tájékoztatta az alakulatot. Dr. D. J. rendőr dandártábornok 2006. október 23-án használt kényszerítőeszközök alkalmazási körülményei, az egyes helyszíneken felhasznált gumilövedékek, könnygázgránátok mennyisége, a feladat végrehajtáshoz igazodó arányosság tárgyában vizsgálatot nem indított, így utóbb azok alkalmazásának jog- és szakszerűsége már egyáltalán nem, vagy nehezen igazolható" - írta a főügyészség.

Mindezek miatt D. J. rendőr vezérőrnaggyal szemben négyrendbeli, részben folytatólagosan elkövetett elöljárói intézkedés elmulasztásának bűntette miatt emeltek vádat.

Az ügyészség a feljelentések alapján a rendőri parancsnokokat terhelő esetleges büntetőjogi felelősség tisztázására megvizsgálta a Budapesti Nyomozó Ügyészségen a 2006. szeptember 19. és 21-e között, valamint a 2006. október 23-án elkövetett rendőri bántalmazás állítása miatt indult bűnügyeket.

A Budapesti Nyomozó Ügyészség a szeptemberi cselekményekkel kapcsolatban 61, míg az októberieket illetően 129 bűnügyi iratot küldött meg. Az iratok felülvizsgálata eredményeként 10 büntetőügyet érintően emeltek vádat elöljárói intézkedés elmulasztásának bűntette miatt.

"A Rendészeti Biztonsági Szolgálat állományában a rendőri bevetési egységek különböző szintű parancsnokai annak ellenére, hogy látták, amint alárendeltjeik közül egy vagy több rendőr az intézkedés alá vont személyt bántalmazta, sem cselekményében vagy cselekményeikben nem akadályozta meg, és a bűncselekmény gyanújára okot adó cselekményt utóbb sem jelentette" - fogalmazott a főügyészség.

A 2006. szeptember 19-21. közötti eseményekkel összefüggésben B. S. rendőr őrnaggyal, K. A. rendőr főtörzszászlóssal, R. K. nyugállományú rendőr főtörzszászlóssal, L. S. rendőr őrnaggyal, D. J. rendőr főtörzszászlóssal, míg a 2006. október 23-án történt eseményekkel összefüggésben M. L. rendőr törzszászlóssal, B. A. rendőr főtörzszászlóssal, P. T. rendőr alezredessel szemben emeltek még vádat.

K. L. nyugállományú rendőr alezredes ellen, aki a Budapesti Rendőr-főkapitányság Központi Gépkocsizó Járőrszolgálati Osztály bevetési egységének volt parancsnoka, ugyancsak elöljárói intézkedés elmulasztásának bűntette miatt nyújtottak be vádemelést.

A feljelentések alapján az eljáró ügyészség vizsgálatot folytatott több más köztörvényi, illetve katonai bűncselekmény miatt is, amelyek a nyomozás megszüntetésével fejeződtek be, részben bűncselekmény, részben bizonyítottság hiányában - közölte a vádhatóság.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Operatív törzs: A tömegrendezvény nem ajánlott, de az őszi szünet családi programjai igen

Operatív törzs: A tömegrendezvény nem ajánlott, de az őszi szünet családi programjai igen

Plusz egymilliárd forintot kap a külügy a magyar űrprogramra

Plusz egymilliárd forintot kap a külügy a magyar űrprogramra

Olcsóbb a Wizzair-ügyintézés, ha Máltán keresztül intézzük - ki hallott már ilyet?

Olcsóbb a Wizzair-ügyintézés, ha Máltán keresztül intézzük - ki hallott már ilyet?