szerző:
Csikász Brigitta
Tetszett a cikk?

Nem tudni, pontosan hány rendőre volt 2012-ben Magyarországnak. A hvg.hu-val az Országos Rendőr-főkapitányság által közölt adatok ugyanis nem egyeznek meg azokkal a számokkal, amelyeket Harangozó Tamás szocialista politikus kapott meg a Belügyminisztériumtól. A rendőrség szerint a különbség oka, hogy a hvg.hu-val 2012 év eleji, a politikussal 2012 év végi adatokat közöltek. Saját keresésünk egyre konfúzabb adatokat hozott.

Elszámoltatást, szigort és több rendőrt ígért a Fidesz a 2010-es választások előtt, azt ígérték, 3500 új rendőrrel erősítik meg a bűnüldözést, és minden településen lesz rendőr. A 3500-as szám abból adódott, hogy 2010-ben ennyi rendőr hiányzott a szervezetből. A pótlásukra a kormányváltás óta 4200 embert, és ezzel (figyelembe véve a fluktuációt), az állománytábla teljessé vált – minderről Pintér Sándor belügyminiszter tavaly október végén beszélt a szolnoki Hozam Klubban. A kormányzati kommunikációban azóta is visszatérő elem, hogy most több a rendőr, emiatt nagyobb a közbiztonság. A 4200 rendőr egy része azonban az úgynevezett gyorstalpalón végzett, egy éves kiképzést (fél év szakiskola, fél év felkészítés) kapott "próbaidős egyenruhás", a körükben jelentkező fluktuációról semmilyen adat nincs.

Mennyi...

A rendőrség létszámáról érdeklődött januárban az MSZP-s Harangozó Tamás, az Országgyűlés Honvédelmi és a rendészeti, valamint a Nemzetbiztonsági bizottságnak tagja. Pintér Sándor válasza szerint 2012-ben 34 568 rendőr volt. Rajtuk kívül 336 kormánytisztviselő és 9338 közalkalmazott dolgozott a testületnél. Rajtuk kívül 950-en voltak rendelkezési állományban, 1297-en pedig más szervnél (Nemzeti Védelmi Szolgálathoz, Terrorelhárítási Szolgálathoz vagy a Belügyminisztériumhoz) dolgoznak.

...az annyi?

Ezzel szemben az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata a hvg.hu-val azt közölte – két héttel a szocialista politikusnak adott válasz után –, hogy a tavalyi 47 027 összlétszámból 34 089 a hivatásos rendőrök száma. Ami a politikus által kikért adathoz képest jelentős eltérés, pontosan 479-el kevesebb, mint amit Harangozó Tamással közöltek. Ez egyébként nagyjából két fővárosi kerületi kapitányság állományát jelentheti. Kormánytisztviselők tekintetében sem stimmelnek a számok: hvg.hu-nak azt írták, 345-en vannak, ami 8-al több, mint amit Harangozónak megküldtek. Szerkesztőségünknek 9350 közalkalmazottról számoltak be, ami 12-vel több az MSZP-s képviselőnek közöltnél. Ennél sokkal nagyobb az eltérés a "más szervekhez vezényeltek" tekintetében, itt nálunk 142-vel szerepel nagyobb szám.

A jelek szerint a Belügyminisztérium sem tudja, pontosan hány rendőr is szolgál az országban?
©

Az eltérést újabb megkeresésünk alapján az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata azzal magyarázta, hogy 2012. január 1-jei adatokat közöltek a hvg.hu-val. Azt nem érthető számunkra, a rendőrség 2013. február 13-án – a február 1-jével befejezett átszervezés után – miért 2012. év eleji adatokat ad meg tájékoztatásként, ráadásul úgy, hogy a szenior állomány, vagyis a visszafoglalkoztatott nyugdíjas rendőrök és a próbaidős egyenruhások tekintetében a tavalyi év egészére szolgáltatott adatot.

Saját keresésünk csak tovább bonyolította a helyzetet. A rendőrség 2011-es évkönyvében a Humánigazgatási Szolgálat vezetője, Bartos László azt közli, hogy „a rendőrség létszáma 44 923 főről 46 520 főre emelkedett.” Csakhogy az ORFK adatai között két évvel ezelőtti adatként a 44 923 látható 2011-re és nem a 46 520-as létszámnövekedés. Ehhez képest , az interneten tovább keresgélve megint másik számra lehet bukkani. A rendőrség fő szóvivőjének, Garamvölgyi Lászlónak a 2011. november 21-én tett nyilatkozata alapján 48 ezerre nőtt a rendőrség dolgozóinak a száma. Ilyen szám sincs az ORFK hivatalos tájékoztatásában, a legmagasabb a 2012-es 47 027 embert kimutató adat.

Garamvölgyi adatához közelíthetnek a Belügyminisztérium 2012-re vonatkozó költségvetésében közöltek. Ott a rendőrséget 48 148-as létszámúra teszik. A fideszes Vargha Tamás parlamenti felszólalásából, amelyet a 2013-as költségvetéssel kapcsolatban tett ismét más számok kerülnek elő. „A rendőrség címhez összesen 30 költségvetési intézmény tartozik, amelynek a 2012. évi költségvetési létszáma 48 ezer fő volt, mely 2013-ban 48 417 főre nő.” A tavalyi létszámról fentebb írtuk, hogy az 47 ezer felett volt valamivel.

Idős és fiatal rendőrök

A próbaidő és a képzés
A próbaidős rendőröket egy év próbaidő kikötésével nevezik ki. Az idő első felében beiskolázzák őket a rendészeti szakközépiskolába, ahol fél éves felkészülés után objektumőr-kísérő rész-szakképesítést szerezhetnek.

Ez a tavalyi létszám egyébként bővülést mutat: 2008 és 2010 között néhány százzal több volt 43 ezer főnél az állomány, ami 2011-ben közelítette meg a 45 ezret. Közülük a tényleges nyomozó vagy járőri szolgálatot végzők száma 33 784 és 32 298 körül mozgott a tavaly mintegy 34 ezerhez képest. Az ORFK tavaly 136 nyugdíjas rendőrt vett vissza és további 72 ember felvétele év végén még folyamatban volt. Ők leginkább ügyintézői, ügyviteli teendőket látnak el, részt vesznek a DADA-programmal kapcsolatos oktatásban, baleset-megelőzési nevelésben, de figyelhetik a térfigyelő-kamerák felvételeit és futárok is lehetnek. A közrendvédelmi területen – mint a rendőrség írta – például „sportegyesülethez delegált rendőri összekötői”, kisebbségi összekötői munkát végezhetnek, segíthetik a körzeti megbízottat is.

A visszavett nyugdíjasokon kívül nagy segítséget jelenthetnek a bűn üldözésében a fiatal próbaidős rendőrök. Az iskolarendszeren kívüli szakképzést, amely próbaidős kinevezéssel jár együtt, 2011. február 1-jén hirdették meg először. Erre 5160-an jelentkeztek. Közülük 900-an lettek próbaidősök és objektumőr-kísérő rész-szakképesítést szereztek. A rendőrség állományába azonban 778 főt véglegesítettek az elmúlt évben, és további kiképzésük még tart. A tavaly meghirdetett képzésre jelentkezők közül végül 539-an lettek próbaidős rendőrök.

Túl sok a közalkalmazott?

Legyen bármelyik adat is a jó, egy volt rendőri vezető a hvg.hu-nak azt mondta, a hivatásos állományból 30 ezer lát el effektív rendőri munkát. Forrásunk azt azért "egy kicsit nevetségesnek tartja", hogy a teljes létszám negyedét teszik ki a közalkalmazottak, vagyis az úgynevezett kiszolgáló személyzet úgy, hogy egyes feladatokat már kiszervezetek: a takarítást külső cég végzi, az autókat szakszervizben javíttatják.

Tavaly teljesen átszervezték a rendőrséget: több száz embert küldtek egyik napról a másikra új helyre, miután augusztus 9-én megszüntették a BRFK Szervezett Bűnözés Elleni osztályát, illetve a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) hasonló szervezeti egységét és Gazdaságvédelmi Főosztályát. Az előbbi helyen dolgozók Pest megyei városok kapitányságaira kerültek, míg az NNI-seket kerületekbe küldték ki. A nyomozó irodát aztán a Készenléti Rendőrségbe olvasztották be, az önállósága megszűnt. A belügy hivatalos nyilatkozatai alapján mindezt egy teljesítményértékelés eredményeként hajtották végre, de összefüggésbe hozták a tavaly kipattant korrupciós botránnyal is.

A hvg.hu írt arról is, hogy a BRFK központi egységeinek csökkentésével a kerületek létszámát akarták növelni, hogy az ott dolgozók munkáját könnyebbé tegyék és növeljék az egyenruhások jelenlétét az utcákon. A megoldás a hvg.hu tudomása szerint az volt, hogy a felszámolandó üres posztokat – 750-et – a kerületi kapitányságoknak osztották le, de aztán – egy újabb döntéssel – megszüntették ezeket a státuszokat, volt olyan kapitányság, ahol 29-et. Így viszont el lehetett mondani, hogy minden kapitányságon teljes a létszám.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csikász Brigitta Itthon

Szétrobbantja Pintér a bűnüldözés csúcsszerveit

Teljesen váratlanul több osztályt megszüntettek a Nemzeti Nyomozó Irodán, az ott dolgozókat fővárosi, kerületi kapitányságokra helyezték át a hvg.hu információi szerint. Nem maradt érintetlenül a rendőri korrupciós ügyben szintén besározódott BRFK sem, a Szervezett Bűnözés Elleni Osztályt jogutód nélkül megszüntették, a dolgozók ezután Pest megyei városi kapitányságokon nyomozhatnak. Értesüléseinket nem cáfolták, a budapesti főkapitány azt közölte, a történtekről nem nyilatkozhat.

Csikász Brigitta Itthon

A kilencvenes évek rendőrségét hozza vissza Pintér?

Hangulatjelentést kellett készíteniük az ORFK vezetőinek azoknak a rendőrkapitányságoknak, ahová az átszervezés miatt megszüntetett központi szervezetek munkatársai kerültek. Az átalakításnak nincs vége, újjászervezhetik például a metró rendőrséget is. A kerületi kapitányságokra kiszignált komolyabb ügyekben azonban csorbát szenvedhet a nyomozás.

Csikász Brigitta Itthon

Pintér vérfürdője: "lubickol az alvilág"

Teljes a káosz és a reménytelenség a rendőrségen a hvg.hu-nak nyilatkozók szerint azt követően, hogy példátlan módon megszüntették a Budapesti Rendőr-főkapitányság Szervezett Bűnözés Elleni Osztályát és a Nemzeti Nyomozó Iroda szervezett bűnözés elleni szolgálatát és gazdaságvédelmi főosztályát. Az elküldötteknek nem volt választásuk, vagy elfogadják új beosztásukat vagy leszerelnek – számolt be a vele történtekről néhány érintett rendőr. A szakszervezetekkel a belügyi vezetés nem egyeztetett, igaz, ezt nem is kell megtenni.

MTI Itthon

Több rendőrt ígér a budapesti utcákra Pintér Sándor

A rendőrség átszervezése után több rendőr lesz Budapest utcáin, emellett január 1-jétől a fővárosban is bevezetik az úgynevezett gördülő akciót, ami a korábbi statikus szolgálatszervezéshez képest "kiszámíthatatlan" rendőri jelenlétet jelent – mondta Pintér Sándor belügyminiszter pénteki sajtótájékoztatóján a XVII. kerületben.

25-en nyertek több mint félmilliót a hatos lottón

25-en nyertek több mint félmilliót a hatos lottón

Mindjárt szerkezetkész az Üllői úti kézilabdacsarnok

Mindjárt szerkezetkész az Üllői úti kézilabdacsarnok

Ilyen covidos filmet Magyarországon nem forgathatnának

Ilyen covidos filmet Magyarországon nem forgathatnának