szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megkezdődött az árvízvédelmi felkészülés Tolna megyében, ahol a Duna vízgyűjtő területén bekövetkező gyors olvadás okozhat jelentősebb árhullámot.

Wéber Antal, Tolna megyei katasztrófavédelmi igazgató a megyei védelmi bizottság szerdai ülése után Szekszárdon elmondta: a megyében körülbelül kétezer ember vethető be azonnal az árvízvédelemben. A védekezésben 224 munkatárssal nyolc, úgynevezett komplex árvízvédelmi szervezet vehet részt, amelyek bevetését a védelmi bizottság elnöke rendelheti el - tette hozzá.

Beke Zsolt, a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság szekszárdi szakaszmérnökségének vezetője azt mondta: a Duna vízgyűjtő területén most a szokásos, hóban tárolt vízkészlet nagyjából másfélszerese, 14,3 köbkilométer víz van. A vízkészlet március végi mennyisége alapján lehet megmondani, hogy gyors olvadás esetén kell-e számítani jelentősebb árhullámra - mondta, hozzáfűzve, hogy ez a Duna fővédvonalai mentén nem okoz problémát. Valószínűsíthető, hogy az ár Bátának a nagyvízi mederben elhelyezkedő részét és Paksot érintheti – jegyezte meg.

Tájékoztatása szerint 2013 januárjában a sokévi átlagot kétszeresen meghaladó mennyiségű csapadék hullott Tolnában. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a február melegebb és csapadékosabb, a március melegebb és szárazabb lesz az átlagosnál, áprilisban pedig átlagos időjárás várható. Az átlagosnál több csapadék esetén a Sió, a Nádor-csatorna, illetve a Kapos völgyében alakulhat ki mezőgazdasági területeket veszélyeztető belvíz - tette hozzá Beke Zsolt.

A Szekszárd-Bátai-főcsatorna több mint félmilliárd forintos beruházással elkészült mederrendezésének köszönhetően a Dunán januárban levonult kisebb árhullámok idején az Őcsény, Decs és Sárpilis feletti szakaszon nem alakult ki belvíz - mondta a szakember.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fizetős lesz a DIGIMobil, itt vannak az árak

Fizetős lesz a DIGIMobil, itt vannak az árak

Vízágyúval oszlatta a tüntetőket a rendőrség Minszkben

Vízágyúval oszlatta a tüntetőket a rendőrség Minszkben

Bulgária zsarolni akarja Észak-Macedóniát az EU-csatlakozással

Bulgária zsarolni akarja Észak-Macedóniát az EU-csatlakozással