szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A lakosság többsége nem ért egyet azzal az alkotmánybírósági döntéssel, mely megsemmisítette az önkényuralmi jelképek használatát tiltó büntető törvénykönyvi rendelkezést. A döntés ismertsége a megkérdezettek körében magasnak mondható - összegezte februári közvélemény-kutatásának eredményeit a Századvég.

Az Alkotmánybíróság február 19-i döntése április 30-i hatállyal megsemmisítette az önkényuralmi jelképek használatát tiltó büntető törvénykönyvi rendelkezést. A Századvég legfrissebb kutatása ennek a döntésnek az ismertségét és társadalmi megítélését vizsgálta a felnőttkorú magyar lakosság körében.

A kutatás eredményei alapján a lakosság közel háromnegyede (73 százalék) hallott az Alkotmánybíróság ezen döntéséről, vagyis az ügy ismertsége magasnak mondható.

A megkérdezettek többsége (51 százalék) nem ért egyet azzal, hogy a testület megsem-misítette az önkényuralmi jelképek használatát tiltó rendelkezést, 26 százalékuk fejezte ki egyetértését, 23 százalékuk pedig nem tudott vagy nem akart nyilatkozni a kérdésben.

A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatását február 22-e és 24-e között végezte. 509 véletlenszerűen kiválasztott felnőttkorú személyt kérdeztek meg. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!