szerző:
hvg.hu

A Társaság a Szabadságjogokért, a Magyar Helsinki Bizottság és az Eötvös Károly Intézet szerint az Alaptörvény negyedik módosítását a köztársasági elnök nem írhatja alá, mert az összeegyeztethetetlen lenne alkotmányos kötelezettségeivel. Ha úgy véli, nem vétózhat, akkor viszont mondjon le, javasolják a jogvédők, egy Ádernek címzett levélben emlékeztetve arra, hogy az államfő az alaptörvény-módosítás parlamenti vitája során egy kukkot sem szólt, pedig kötelessége lett volna.

A köztársasági elnöknek a demokratikus államszervezet működésének védelmében a negyedik alkotmánymódosításról vagy előzetes normakontrollt kell kérnie az Alkotmánybíróságtól, vagy ha erre nem lát lehetőséget, le kell mondania a tisztségéről - írják a Társaság a Szabadságjogokért, a Magyar Helsinki Bizottság és az Eötvös Károly Intézet civil szervezetek, akik az államfő döntése megkönnyítése érdekében levélküldésre ösztönzik "az öntudatos honpolgárokat".
 

©

"A köztársasági elnök legfontosabb alkotmányos kötelezettsége, hogy őrködjön az államszervezet demokratikus működése fölött. A demokrácia nem egyenlő a többség uralmával. A demokrácia attól demokrácia, hogy garantálja és intézményekkel védi a politikai közösség valamennyi tagjának jogait, melyek az egyenlő emberi méltóságból következnek" - emlékeztet közleményében a három jogvédő szervezet, úgy folytatva: az államfőnek mással nem helyettesíthető, fékező és ellensúlyozó szerepe van az alkotmányos demokrácia védelmében és e kötelességével összeegyeztethetetlen a tegnap elfogadott negyedik alaptörvény-módosítás aláírása, az Alaptörvény tegnap elfogadott negyedik módosítása ugyanis frontális támadás a demokratikus fékek és ellensúlyok rendszere és a mindenkit megillető emberi jogok ellen.

A TASZ, a Helsinki Bizottság és az EKINT szerint a javaslat elfogadása után az elnöknek két elfogadható választása maradt: az egyik az, hogy a nyilvánosság előtt felszólal az Alaptörvény módosítása ellen, és normakontrollra küldi azt az Alkotmánybíróságnak; ez a választása alátámasztható az Alaptörvény és nemzetközi jogi normák értelmezésével, valamint az Alkotmánybíróság legutóbbi fajsúlyos döntéseivel. A másik lehetősége pedig az, írják, hogy ha úgy ítéli meg, hogy nincs jogosítványa a vétóra, akkor lemond a tisztségéről, mert aláírásával nem járulhat hozzá egy autoriter rezsim kiépítéséhez.

A három szervezet arra kér minden magyar honpolgárt, hogy az általuk megfogalmazott levelet a saját nevében is küldje el annak érdekében, hogy az államfő álljon ki az emberek alapvető jogaiért, és vétózza meg az Alaptörvény negyedik módosítását. A levél arra emlkékezteti Ádert, hogy meg sem szólalt a módosító javaslat tárgyalása során, miközben ez kötelessége lett volna. Ezen kívül tételesen, tíz pontban felsorolják, hogy miként rombolja tovább az alkotmányosság alapjait az alaptörvény újabb módosítása.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Más androidosok is örülhetnek: itt a Qualcomm válasza a Huawei telefonos turbózására

Más androidosok is örülhetnek: itt a Qualcomm válasza a Huawei telefonos turbózására

Ki nyert ma az ötös lottón?

Ki nyert ma az ötös lottón?

Párbeszédet ígér a sárgamellényesekkel a francia kormányfő

Párbeszédet ígér a sárgamellényesekkel a francia kormányfő

Huawei: a franciák és a németek nem aggódnak

Huawei: a franciák és a németek nem aggódnak

Így vette át a Prima Primissima közönségdíját L. Ritók Nóra

Így vette át a Prima Primissima közönségdíját L. Ritók Nóra

Fülke: A rendszer meztelen

Fülke: A rendszer meztelen