szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kormányszóvivő szerint az élet- és vagyonvédelem tekintetében százszázalékosan teljesített a katasztrófavédelem, a rendőrség, a tűzoltóság és a mentők a hó fogságában rekedt embereknél. Giró-Szász András hétfőn, a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta: az elmúlt három napban, váltott műszakban csaknem 30 ezer hivatásos vett részt a mentésben.

Kedden, szerdán és csütörtökön folyamatosan adtak ki figyelmeztetéseket az állami szervek, a Belügyminisztérium szervei és a meteorológiai szolgálat is – mondta Giró-Szász András, aki szintén a hóban rekedt egy időre.

A mentés hatékonyságára vonatkozó kérdésre a kormányszóvivő úgy válaszolt: mindenkinek nagyon nehéz volt, aki ott ragadt, de mindenkinek látnia kell bizonyos szempontból a saját felelősségét is. "Így nekem is. A saját felelősségemre indultam el, hiszen én is hallottam a figyelmeztetéseket, amelyet korábban napokon át mondtak a különböző állami szervek" – jegyezte meg.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy Európában ugyanez a hirtelen jött katasztrófahelyzet nagyon hasonló vagy súlyosabb problémákat okozott, például Belgiumban 1600 kilométernyi hosszúságban alakult ki dugó autópályákon, illetve "Szlovákiától Németországon át Franciaországig" 15-20-25 órákat töltöttek el az emberek az autópályán gépkocsijukba zárva. "Ez nem jelent vigaszt természetesen", de ez olyan katasztrófahelyzet volt, amely nem csak Magyarországon állt elő – fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy a kormány tervezi-e "bepótolni" az így elmaradt nemzeti ünnepet, a kormányszóvivő azt válaszolta: az elmúlt három és fél napban a kormány és az állam megfelelő szervei a katasztrófa megoldásával voltak elfoglalva, nem a nemzeti ünnep pótlásával. Hozzátette: nem hiszi, hogy "ide-oda lehetne rakni" a nemzeti ünnepeket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kidobta a Facebook? Nincs egyedül

Kidobta a Facebook? Nincs egyedül

Cser-Palkovics: Nem a kormány vonja el a forrásokat

Cser-Palkovics: Nem a kormány vonja el a forrásokat

Szabadalmat sértett a Lidl Spanyolországban

Szabadalmat sértett a Lidl Spanyolországban