szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A bíróság szerint jogellenesen utasította el a budapesti rendőrfőkapitány a Tiszta Kezek mozgalom vezetőjének bejelentését, hogy 5-10 fővel tüntetést kezd a Szent György téren a Sándor-palota előtt március 12-20 között az alaptörvény negyedik módosítása ellen tiltakozva - közölte a mozgalom alapítója szerdán.

Nagy Navarro Balázs közleményében felidézte: a főkapitány hatáskör hiányára hivatkozva utasította el a bejelentést, mivel szerinte a Terrorelhárítási Központ (TEK) lezárta a területet, ezzel az közterület jellegét elveszítette, így arra nem vonatkozik a gyülekezési törvény.

Ismertetése szerint a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság keddi jogerős határozata szerint téves a jogszabály olyan értelmezése, hogy a TEK intézkedése miatt a tér elveszítette volna közterület jellegét és kimondta: az "adott terület használata korlátozódik, de nem olyan módon, hogy az nem lesz mindenki számára hozzáférhető. Ebből következően a rendezvénytartás helyszínéül megjelölt terület közterületi minőségét a személy- és létesítménybiztosítási intézkedés nem érinti".

A bíróság szerint a főkapitány tüntetési bejelentést érdemi vizsgálat nélkül elutasító végzése jogszabálysértő volt. A bíróság megállapította, hogy a gyülekezési törvényben meghatározott tiltó okok hiányában a rendezvény megtartható lett volna.

Nagy Navarro Balázs szerint a bíróság döntése azt jelenti, hogy a Tiszta Kezek a Demokratikus Magyarországért Mozgalom két vezetője jogszerűen tüntetett a Sándor-palota előtt, ezért a rendőrségnek nem volt joga március 13-án hajnalban gyakorlatilag feloszlatni a demonstrációt, és előállítani a két tüntetőt. Hozzátette: ezért törvénysértő a rájuk kiszabott 50 ezer forintos bírság is.

Mindezek alapján a mozgalom a rendőri vezetők felelősségre vonását követeli - írta közleményében Nagy Navarro Balázs, amelyben lemondásra szólította fel Tóth Tamás budapesti rendőrfőkapitányt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jövő csütörtökig lehet visszaváltani a foci-Eb-re szóló jegyeket

Jövő csütörtökig lehet visszaváltani a foci-Eb-re szóló jegyeket

291 újabb áldozata van a koronavírusnak

291 újabb áldozata van a koronavírusnak

A Gazprom médiacége készít feldolgozást az Anna Kareninából a Netflixre

A Gazprom médiacége készít feldolgozást az Anna Kareninából a Netflixre